Odp: Fotografie ze szlaków i nie tylko
Klimat Krainy Łemków (tak postanowiłem ja nazywać Beskid Niski Bodzipa) trudno oddać na zdjęciach podczas dwu dniowego pobytu. Jednak ma ta kraina w sobie czarodziejską moc, która każe nam ciągle tam wracać myślami.
Wschód...
BN15.
BN15.
BN16.
Bn17.
BN18.
Krowa fantastyczna :)
...
Poznaliście (część) dolinę Nowicy i Przysłupia. Muszę Was jeszcze wywieźć w inne części - Radocyna, Izby, Regietów.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Klimat Krainy Łemków ...-... ta kraina w sobie czarodziejską moc, która każe nam ciągle tam wracać myślami.
Wschód...
Podzielam Twoje zdanie. Fotki piękne a Bn 17 wprost urocze.
Pozdrawiam
Dzięki za odwiedziny i wpisy
Myślę o wiosennym weekendzie w Twoich stronach Panie Bogdanie :)
Kilka zdjęć z wschodu słonka już było, teraz co nieco bardziej jesiennie będzie
Od wschodu do zachodu słońca
BN19.
BN20.
BN21.
BN22.
BN23.
BN24.
CDN
Kolory świetne. Pozazdrościć pogody i takich widoków. BN16 podoba mi się najbardziej. :grin:
Znam każde z tych miejsc ze zdjęć :)
Trasa którą szliście nad zaporą w kierunku Łosia nazywa się przełomem rzeki Ropy, lub Pieniny Gorlickie. Ostatnie zdjęcie - "Kiczera Żdżar" z towarzyszem miodnie wyszło :)
Te kolory to jak ktoś pisał to nie buczyna. Buków jest mało. Przeważają graby. W lasach jest dużo dzikich czereśni - tak, taki urok tych lasów.
Wiosną jest inaczej. Na początku wiosny widoki nie zachęcają. Z daleka widzisz górę porośniętą patykami. Dopiero jak wybuchnie zieleń, zaczyna być cudownie. Mocne słońce przebija się przez delikatne seledynowe zielone listki, załamuje się na ciemnej zieleni igieł sosnowych. Fakt, to nie feeria kolorów jesieni, niemniej widok piękny. Małe strumyczki topniejącego śniegu, pierwsze przebijające się kwiaty.
W okolicach Wielkanocy robię taki wstępny rekonesans po górach. W dolinach +25, letnia koszulka, w lesie jeszcze śnieg. W okolicach Bartnego można spotkać wilka - boją się ludzi, a na południe od Regietowa, po południowej stronie "Koziego Żebra" często można spotkać misie przechodzące ze Słowackiej strony.
:) dzięki Bogdan za tekst, te dwa dni to faktycznie mało było. O wiośnie myślę już takiej nazwijmy to pełnej... Na szczęście, mamy na forum kogoś, kto może dać cynk, że już jest warto znów odwiedzić tą krainę.
Powoli dodaję zdjęcia na mojej stronce, będzie ich coś niecoś więcej niż na forum, dlatego zapraszam także tam.
A teraz pora do roboty się zebrać, wieczorkiem ostatnią część zdjęć do fotorelacji dodam.
Ładnie tu:), a że jestem fanem pieszych wycieczek tym mi się podoba,bn17 klimatyczna tylko co krowa w lesie robi :)