Hmm, jedno z moich zdjęć można spokojnie obrócić na bok.
Do drugiego mogę dorobić ramkę, żeby pasowało do kalendarza.
Wersja do druku
przepraszam jeśli nie doczytałem, ale gdzie/kiedy można będzie zajrzeć by zobaczyć i zagłosować na nadesłane zdjęcia? pozdrawiam.
Jeśli zaczniemy zmieniać podstawy w trakcie budowy, to nam się budowla sypnie.
W sumie można byłoby być elastycznym. Ale spróbujmy spojrzeć na to co jest w Galerii Publicznej w działach:
Gdyby tak chcieć to zrobić można byłoby połączyć
Generalnie można te kategorie połączyć pod wspólnym hasłem "przyroda", ale:
- makro (głównie owado-roślinne, bo tak wiele osób zawęża pojęcie "makro"),
- krajobraz (bo głównie rozumiany jest jako pokazanie przestrzeni z dominującym tematem przyrody),
- fauna (głównie ptactwo, bo to temat przewodni znakomitej większości zdjęć w naszym klimacie i temat łatwiejszy od polowania na zwierza czworonożnego),
- flora (fotografujemy głównie w ogrodach przydomowych i na łące, więc też przyroda).
Już nawet nie piszę, że tematy zostały poddane pod głosowanie by wyłonić te, w których klubowicze mogą pokazać najlepsze zdjęcia. Ciekawe jaka reakcja byłaby na tematy, które urodziły się przy ustalaniu ich z moderatorami? Z pewnością wszyscy czują się dobrze w akcie, ulicznych, latawcu, podwodnych, fiksografii, freelensigu.
- makro - to także tematy mikroskopowe (zakładamy, że elektronowe się nie liczą - piszę tak bo mamy jednego autora takich obrazów w klubie),
- krajobraz - to także temat miejski, zresztą nie tak dawno był nawet OR z tym związany,
- fauna - gdyby dobrze się zaczaić w mieście, można by spotkać zająca, dzika, sarnę, poza tym można podglądać życie zwierząt w miejskiej dżungli,
- flora - kwiatków trudno się ustrzec, ale nie tylko kielichy kwiatów są interesujące.
Proponuje, by kolejne 12 miesięcy, do czasu być może produkcji kolejnej edycji kalendarza poświęcić na uzupełnienie swoich portfolio o te tematy, które nie znalazły się w tym kalendarzu. Może dzięki temu kolejne wyniki głosowania spowodują większą różnorodność tematyczną.
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
By klubowicze byli bardziej odważni w dodawaniu własnych zdjęć i nie zniechęcali się tym co zobaczą (taki mój pomysł), propozycje zobaczymy dopiero przy otwarciu głosowania.
---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------
Może wyglądać nieszczególnie z czarnymi pasami po bokach. Lepiej poziom.
śmieszna ankieta na pierwszej stronie, suma daje 370% :grin:
od dwóch lat mam na ścianie kalendarz konkurencji i ten mnie nie interesuje bo 148% to fanuna, flora i MAKRO
Umknęło mi to pytanie. Krótko: jedno zdjęcie na jedną kategorie. Nie startujemy w jakieś kategorii, to nie uprawnia nas do dodania dodatkowych zdjęć w innych.
I jeszcze jedna uwaga.
W zasadach dodawania zdjęć (pierwszy post), punkt 1.e, proszę by dodawać zdjęcia poziome. Nie będziemy dodawać żadnych ramek, czarnych pasów do zdjęć pionowych. Autorzy, którzy dodali takie zdjęcie proszeni są o wybranie innych kadrów. Przy przeglądaniu galerii usunę pionowe kadry.
---------- Post dodany o 08:39 ---------- Poprzedni post był o 08:24 ----------
Wcześniej napisałem, że:
Termin przedłużyłem do 10 sierpnia. I taką datę wpisałem do pierwszego posta.
---------- Post dodany o 08:52 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Drobna statystyka... na dziś:
- makro - 7 propozycji,
- krajobraz - 5 propozycji,
- fauna - 4 propozycje,
- flora - 4 propozycje.
To jest klapa? Zaczekałbym z jej ogłoszeniem. Zbieramy zdjęcia już od tygodnia. Mamy czas do 10 sierpnia (czyli pozostały jeszcze dwa 10-cio dniowe urlopy), ewentualnie przedłużymy ten okres, ale nic na to na razie nie wskazuje. Czasu aż nadto by wybrać jedno przecudnej urody zdjęcie z własnej kolekcji, wykonane aparatem Olympus, niekoniecznie w tym roku, ale nawet 20 lat temu (tak tak, Olympus OM też wchodzi w grę, bo nigdzie nie napisałem, że nie można dać zdjęcia zeskanowanego z filmu - warunek trzeba wykazać, że to faktycznie Olkiem robione - podać aparat i obiektyw jeśli ktoś pamięta). Później poddamy je pod otwarte głosowanie.
Jestem optymistycznie nastawiony, ale jak będzie źle to jeden taki pomysł bardzo awaryjny. Jednak nie wiem czy wszyscy będą zadowoleni. Jedna osoba na pewno.