Jasand, w jakich latach to było? Nie spotkałem się z takimi naszywkami.
Myśmy kamikadze, mówili na tych, którzy po zasadniczej zostawali na trepów. Olimpijczycy, to byli ci, którzy po zasadniczej, podpisywali kontrakt na pięć lat.
Wersja do druku
Jasand, w jakich latach to było? Nie spotkałem się z takimi naszywkami.
Myśmy kamikadze, mówili na tych, którzy po zasadniczej zostawali na trepów. Olimpijczycy, to byli ci, którzy po zasadniczej, podpisywali kontrakt na pięć lat.
Ja słuzyłem 1967-1969 oczywiscie z przymusowego poboru. W 1970 jak usunęli Wiesława i cała ekipe to zaprzestali naboru na te 6 -letnie . Oni chociaz byli np szeregowcami to mieli spodnie wyjściowe takie jak zawodowi a bluzy też takie jak on i i półbuty a nie te cholerne trepy jak my. Na przepustki mogli chodzic w cywilu. Oprócz słuzby kończyli takze szkoły podstawowe i zawodowe.
Mysle, ze chodzilo o chorazowki, kadeci mieli naszywki, byly dwuletnie i trzyletnie, (po szkole zawodowej i sredniej) oraz korpus kadetow dla maloletnich na bazie szkoly sredniej po szkole podstawowej.
Nie , nie i nie.
Wtedy o chorązych i kadetach nikt nie słyszał. Byli podchorążowie ale szkól oficerskich.
Daje przkład:
Był sobie chłopaczek , który nie mógł z takich czy innych przyczyn ukończyc podstawówki. Brali go na pobór i mu proponowali ,ze bedzie miał wikt i opierunek, że ukończy szkołe , zdobedzie zawód ale musi podpisac cyrograf na 6 lat. I znajdywali takich. Jak sie chłoptas zreflektował i chciał do cywila to mu powiedzieli nima musisz te 6 lat odpekać. Niektórzy nawet samobójstwa popiełniali. U mnie w Deblinie na kociarskim okresie byli na szkółce dowódcami plutonów i druzyn (do przysiegi)
Mówili na nich także "sześciolatki"
To wyjaśnia dlaczego nie pamiętam tych naszywek. Odpękałem swoje w 1971-1973.
Pamiętam jednak, że na unitarce, naszymi dowódcami drużyn, bili "zlewy" lub"wynalazki" czyli elewi z PSZ im. Rodziny Nalazków. Oni już byli, kiedy przyszliśmy do wojska i zostali jeszcze, kiedy wychodziliśmy do cywila. Może o nich mówisz?
Chyba tak . Ale takich jak Nalazki było wiele w róznych miejscach..
Wojskowa Służba Wewnętrzna Ministerstwa Obrony Narodowej (WSW) – instytucja kontrwywiadu wojskowego, bezpieczeństwa SZ PRL i utrzymania dyscypliny wojskowej.
Jaki to wzór i model wozu bojowego ? :):):):)
Model:Letni
Wzor:1K2k
:-)