Ależ nieziemskie stwory pokazujesz... :shock:
Wersja do druku
Ależ nieziemskie stwory pokazujesz... :shock:
Za Agą - podobają się nieziemsko :D
Bardzo fajne fotki Przemku, widzę że OM-D i 60tka sprawują się doskonale.
Wow, robi wrażenie. Pięknie wyszedł.
Rewelacyjne zdjęcia.
Bardzo dziękuję za miłe przyjęcie :cool:.
Warto było poczekać na OM-D E-M5 ale już widzę, że nie jest łatwo opanować trudną dla mnie sztukę fotografii makro. Zbieram różne zabawki i będę pilnie trenował na basenie ;-)
Już kiedyś w tym poście prezentowałem wycinki wężowideł basket stars (Gorgonocephalidae). Tym razem wziąłem sobie do serca radę by nie pchać się w nocy ze szkłem makro i przymierzyłem do nich z MZD 12-50. Te zwierzęta zamykają się po oświetleniu ich białym światłem. Niestety latarki obecnie są bardzo mocne i wystarczy jeden nurek machający latarką w prawo i w lewo by pozamykać wszystkie tez zwierzątka w okolicy. Ja używam czerwonego filtru na latarce i zwierzątka zamykają się dopiero po pierwszym strzale z lamp błyskowych. Natomiast pojawił się nowy problem. W EVF w E-M5 obraz wygląda jak z kamera termowizyjnej, trzeba się do niego przyzwyczaić.
basket stars
Załącznik 103860Załącznik 103862
Ten okaz z kolei był tak czarny, że połknął całe światło
Załącznik 103861
Na koniec inne podobne w zachowaniu zwierzęta feather stars, z polskim nazewnictwem mam problem bo niby są to Liliowce (Crinoidea) ale angielskojęzyczne źródła raczej podają, że liliowiec to odmiana przytwierdzona do podłoża a te są całkiem ruchliwe. Będę jeszcze to badał.
Załącznik 103859Załącznik 103863
Piękne zdjęcia i każde do galerii powinno polecieć :)
fantastyczne zdjęcia. Przedostatnie najbardziej mi się spodobało.