I ta jest lepsza.
Wersja do druku
Witam właśnie wróciłem z moją drugą połówką z wyprawy do Great Langdale, jednego z największych pasm górskich w Anglii. Wyprawa była niesamowita - była to nasza pierwsza wspinaczka na jeden ze szczytów. Tutaj popularny sport zwany -climibing-.
Na początek wstawiam zdjęcia zrobione z malowniczej miejscowości Windermere - jeziora pod tą samą nazwą, które znajduje się około 20km do Great Langdale.
Zdjęcia z "czasem"
93
Załącznik 24132
94
Załącznik 24141
95
Załącznik 24138
Zdjęcia z "ręki"
96
Załącznik 24135
97
Załącznik 24136
98
Załącznik 24137
Kolory nie były nasycane. Pierwszy raz z formatu RAW. Praktycznie tylko kadrowane, lekko rozjaśnione i kontrastowane.
Zapraszam do oceniania:)
Podoba mi się klimat na ostatnich fotkach, ale wydaje mi się że większość zdjęć ma krzywy horyzont.
Bardzo mi odpowiada kolorystyka na ostatnich zdjęciach. W porównaniu z poprzednimi, gdzie często zauważano ten notoryczny brak światła, tu widzę różnicę - pomimo "groźnych" chmur dla mnie jest malowniczo.
Prawdę mówiąc brakuje mi tu tylko ujęcia mostku z mewami z niższej pozycji - może masz takie?
93 i 94, wydaje mi się, że 95 też (choć tu to może tylko złudzenie) i jeszcze 97 (tu krzywiznę widać też na deskach molo na dole kadru).
Podoba mi się97:) a może bw? :)
Horyzont jest krzywy, a raczej o to Tobie nie chodziło no i notorycznie zbyt ciemne zdjęcia jak dla mnie. I nie chodzi mi tu o ustawienia monitora, tylko o to, że zazwyczaj skupiasz się na tle i pierwszy plan wychodzi zbyt ciemny i mdły. Filtr połówkowy by pomógł lub praca z programem graficznym.
Zgadzam się, że są krzywe, jednak nie sugerowałbym się horyzontem. W wielu wypadkach, linia brzegowa (nie mylić z horyzontem :wink:) nie przebiega na zdjęciu poziomo. Horyzont jest pewnym puntem odniesienia na zdjęciach gdzie jest wyraźny styk wody z niebem. w wielu przypadkach (także u Ciebie) lepiej poszukać pionu :). Wydaje się, że go nie ma? Jest! Pewniejszy niż linia brzegowa :grin:
Np 94- woda spokojna, fali nie ma. Na środku zdjęcia toi żaglówka, pusta, bez żagli. W wodzie odbija się maszt, widać całkiem nieźle odbicie jego topu. Linia łącząca rzeczywisty top masztu z jego odbiciem to pion :grin:. Dla pewności można porównać inne maszty. Według tego sposobu, 94 jest przechylone w prawo o 1 stopień :-P
Dziękuję Agulka i Helmuth - poprawiłem zgodnie z radą Helmutha -może teraz jest dobrze- jeżeli nie muszę zainwestować w okulary.
Ranya mam też takie ujęcia. Jak będę miał więcej czasu to wstawie, dzisiaj jeszcze postaram się wstawić z dalszej częsści wypadu. Dzięki , że zglądasz do wątku.
Forever_ksw - pomyślę...:). Może coś z tego wyjdzie.
Wojciech_gd- oczywiście, że nie chodziło mi o krzywy horyzont, zawsze staram się poprawić- jak widać czasami nie wychodzi, a już mam uczulenie na krzywe horyzonty bo zdarza mi się to notorycznie. Co do ciemności zdjęć były robione około godziny 19, chodziło mi przede wszystkim aby oddać "kolorowość" jeziora i nieba- resztki słońca malowały tą scenę przez jakieś 15- 20 min później było szaro. Co do filtra połówkowego raczej w tej scenie nie miał by większego zastosowania. Co do tego, że skupiam się na tle- no chyba o tło chodzi;)
Oczywiście mogłem inaczej obrobić może by sie spodobało bardziej, jak znajdę więcej czasu posaram sie doświetlić któreś z serii......