A może masz namieszane w ustawieniach? Spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych to powinny raw-y pojawić się zgodnie z instrukcją :roll:
Wersja do druku
A może masz namieszane w ustawieniach? Spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych to powinny raw-y pojawić się zgodnie z instrukcją :roll:
Helmuth , myślisz, ze "spaprałam " robote na samym początku w ustawieniach aparatu ? :roll: :oops: przyjdą dłuuuugie jesienne wieczory , to muszę rozejrzeć się w tym kierunku , dzięki za rade :)
Pierwsza próba portretu , "rodzony model " ;)
Tylko , żeby dał się fotografować .
msz dziwnie to wyszło przez tą próbę wymazania tła... :(
Z jesiennego lasu wybrałbym ostatnie które jest miłe w odbiorze. Jak się przekonałem w lesie bardzo trzeba uważać na jasne miejsca i lepiej na nie naświetlać jak się chce uniknąć sporych przepaleń. Robert widać fajne chłopczysko o miłych i sympatycznych rysach z wesołością w oczach, ale to co wokół niego a raczej to co nachodzi na jego włosy, część szyi nie polepsza jakości. Odnośnie ORF w aparacie wydaje mi się, że jak aparat ma możliwość ich zapisu to powinien to robić wszedzie i może za wyjątkiem tematycznych scen gdzie sam sobie ustawia parametry.
Forever , Wiejo i JacekO , bardzo dziękuje za komentarze :)
Wiejo, dzięki za cenne instrukcje co do fotografowania lasu , postaram się w przyszłości zwrócić uwagę na wymienione przez Ciebie czynniki .
Z Waszych wypowiedzi wynika, ze choruje na nadmiar czerni , a najgorsze jest to , ze mi się ta czerń podoba :roll: :oops: Jak mi to przejdzie , to postaram sie popracowac nad portretem w/w "modela" . Fotografowany ma tak zadowolona mine , bo gra na komputerze :) wiec "cos" musiałam zrobić z tłem . O tak szcześliwą minę trudno by było u niego w sytuacji "statycznej".
Dzięki za miłe słowa :)
Pozdrawiam serdecznie.
Pierwszy raz wzięłam udział w konkursie fotograficznym pt " Mój Świat......"
Jak myślicie , czy te prace zasługują na uwagę ;)
1 Nasz chleb powszedni
2 Jarzębina - bliźniaczki
Pozdrawiam serdecznie :)
cześć.
Chleb - :shock: subtelniej proponuję. ten napis jest nie do przyjęcia. Można przemycić tekst na fotografii ale duzo subtelniej. Wzrok mi ucieka, nie wiem gdzie szukać ostrości, tematu, głebia ostrości nie wspólgra. Próbuj temat zdjęcia wyodrębnić z tła, tez subtelnie, wierzę , że lepiej wtedy będzie zmnysłom odebrać fotkę. Jarzębina - również za ostro. Spróbuj w palecie barw poruszac się subtelniej, na pewno bedzie lpeiej. Powodzenia :)