Zamowilem, kupilem, dziękuje :-)
Wersja do druku
Tak jak w wielu innych produktach Case Logic. Ale da się przeżyć :-)
no to dalej z ważkami z XZ-2 , tym razem bez Raynox- a .... chyba , że macie już dosyć ?
Witam szanownych użytkowników :)
Po sprzedaży swojego Canona 1000D postanowiłem przesiąść się na coś bardziej kompaktowego, wybór padł na XZ-2. Szkoda że potencjalny nabywca lustrzanki nie znalazł się wcześniej bo ceny Olka już nie są takie okazyjne, a już znaleźć w sklepie to na dzień dzisiejszy rzecz praktycznie niemożliwa- czyżby koniec produkcji XZ-2 i szykowanie miejsca w magazynach na XZ-3? Ani na Cyfrowe, ani w MM, Euro RTV AGD... to już chyba ostatni dzwonek na zakup tego modelu bo dostaw też nie przewidują.
No nic, zamówiony za 1199 może dojdzie do mnie jutro.
Przejrzałem w pdf instrukcję i mam dwa pytania do Was:
- jest wzmianka o ładowarce F-3AC, a czy ktoś podpinał aparat do zwykłej ładowarki np. od smartfona? F-3AC ma na wyjściu 5V i 1500mA czyli parametry mniej więcej jak ładowarka którą mam do telefonu.
- czy używał ktoś kombinacji XZ-2 oraz karta microSD z adapterem na pełne SD? Jedyny PC który mam w domu to tablet Asusa z portem na karty microSD a nie chce mi się bawić w zakup huba USB czy zewnętrznego czytnika kart.
I czy zwykła class10 wystarczy, nie spowolni aparatu, czy też poszukać jakiejś "hiper-duper-super speed"?
Pozdrawiam :)
Nie. Gniazdo do podłączenia dedykowanej ładowarki i zarazem do podłączenia przez USB do komputera jest inne niż microUSB stosowane w komórkach, więc możesz sobie darować. Moim zdanie przerabiać nie warto. Poza tym w wątku parę razy przewinęły się linki do stron gdzie można za około 50-60zł kupić zamiennik baterii i ładowarkę, którą możeszładować same baterie, a nie tak jak w oryginale, gdzie łądowarkę podpinasz do aparatu i ładujesz "cały aparat".
Będzie działać.
Mam dwie karty SD 16GB class 10. Wystarcza. Oczywiście jak robisz serię RAW+JPG, to ewidentnie dłużej "czuć" jak aparat zrzuca dane z bufora na kartę, ale też już w wątku było, że szybsza karta niewiele tu pomoże.
Wszystkie ładowarki które mam w domu i samochodowe to "puszki" do których wpina się kabel USB a nie ładowarki z kablem więc problem końcówki odpada bo po prostu wykorzystam kabel od aparatu. Rozwiązanie tymczasowe, czytałem o tych dedykowanych ładowarkach ale przez kilka dni musi mi wystarczyć co mam pod ręką... chyba sprawdzę i się przekonań czy zadziała, choć doświadczenie podpowiada mi że to różnie się kończy :P
Dzięki za odpowiedzi!
Aaaa, skoro tak, to powinno zadziałać. Mi się już zdarzyło podpiąć XZ-2 do komputera i w menu zamiast "Zapis", wybrać "ładowanie" i też się ładowało, mimo że dłużej to szło.
W katalogu aparatów cyfrowych/www.web-album.org/pl/cameras /doliczyłem się 235 aparatów cyfrowych Olympus.Podejrzewam,że wyprodukowano ponad 300 modeli.Poświęcenie przez Olympus Klub tylko jednemu modelowi Olympus XZ2 jak do tej pory 260 stron uważam za fenomen na skalę światową i być może fakt ten niedługo nadawał się będzie do odnotowania w Księdze Guinnessa.A swoją drogą Olympus wyprodukował kilka interesujących modeli,czego przykładem może być np .Olympus IR500 .