Np. ja.
Twe foty podróżnicze mi się podobają, ale nie podzielam zdania innych udzielających się w wątku, że portrety to miodne i cudne dzieła.
Wersja do druku
uważaj, bo zostaniesz trollem i zawistnikiem jak ja :grin:
Ale się narobiło! Pyskówka jak maglu :???:
Śmiem twierdzić, że spowoddował to lakoniczny post grizzaKiedy wanilia poprosiła o rozwinięcie. Odpowiedź grizza, brzmiała
Nie znam się na portretach, nie przeczytałem książki Michaela Freemana "ŚWIATŁO I OŚWIETLENIE W FOTOGRAFII CYFROWEJ" i nic mi to wyjaśnienie nie mówi. Nic mi nie mówi też sformułowanie Qbena: "światło złe, zwykłe."
Wielokrotnie, w różnych wątkach na temat oceniania, zabierałem głos. Pisałem zawsze, że jeśli wytykać wady, to należy uzasadniać. To jest wątek, nie galeria a większość z nas dopiero się uczy. Każda uwaga, ma służyć poprawianiu warsztatu, podnoszenie poziomu. Sucha uwaga, niczemu nie służy. Może na autorze zdjęcia wywołać wrażenie, że autor uwagi chce się wywyższyć, dodać sobie autorytetu, wyjść na znawcę itp.
Nie dziwi mnie reakcją wanilii. W jej galerii, każdy portret ma powyżej setki (niektóre powyżej trzystu!) odsłon a zdecydowana większość po kilkanaście komentarzy. Wiele od osób które nie odwiedzają (albo bardzo rzadko) wątku, wypowiada się o nich co najmniej dobrze. Jeżeli czytam to mam wrażenie, że odezwało się TWA kogoś, kto został źle potraktowany przez wanilię w jej galerii. To mi wygląda jak "święta wojna" a to nikomu nie przyniesie korzyści.
Jeszcze raz więc apeluję: jeśli ktoś ma zastrzeżenia, niech uzasadni i ewentualnie podpowie jak to poprawić. Jeżeli nie chce uzasadniać- niech nic nie pisze.
PS
Nie wiem czy należę do TWA wanilii, lubię tu zaglądać. Nie wszystkie zdjęcia mi się podobają ale mam zasadę którą stosuję też w innych wątkach- jeżeli mi się coś nie podoba, to piszę co. Jeżeli mi się ni podoba "bo nie"- nie piszę nic.
Zabrałem głos, bo równie dobrze mnie, w moim wątku, może spotkać to samo. Chcę, jak pisze grizz "uzyskać rzeczową dyskusję i robić lepsze zdjęcia".To, tutaj, jak wspomniałem na początku, przypomina magiel.
Kolejne z ostatniej sesji....:)
Mimo iż moich portretów nikt na tym forum jeszcze nie widział, pozwolę sobie zabrać głos :grin:
Moim zdaniem tego typu fotografia ma na celu jedno - pokazać modela/ modelkę jak najlepiej / najładniej.
Ostatnie zdjęcia, które pokazałaś są niezłe. Ale...
Wierzę, że dziewczyna ma ładne, duże usta, ale na pierwszym zdjęciu przedstawiłas modelkę jako Jokera o czym pisał już Helmuth. Nie ma sensu stemplować i skracać jej ust, tak jak zrobił to Helmuth. Ale trzeba pokazać te jej usta, aby to był jej atut a nie wada....a Tobie niestety tak to wyszło.
Następna rzecz - nos. Ostatnie zdjęcie jest najfajniejsze, bo twarz dziewczyny jest troszkę pod kątem i nos wyszedł fajnie. Na poprzednich zdjęciach pokazałaś go w niezbyt dobrym świetle - jako taki kartofelek. Co mi nie pasuje z kolei w ostatnim zdjęciu to głowa troszkę nienaturalnie wyciągnięta do przodu. Natomiast światełko i kolory bardzo fajne.
Zmierzam do tego, że opanowanie światła to jedno, a ustawianie modela i modelowanie go światłem to dwa. Nie każde światło, np. przednie będzie dobre dla każdego modela. Itd.
Dziewczyna jest bardzo ładna ale jako modelka stanowi poważne wyzwanie.Nie za dużo wzięłaś na siebie?Zycze powodzenia! :-)
zdjęcie rewelacja - super oświetlone, bardzo ostre i do tego te oczy :oops: piękna modelka
O :) Modelkę masz świetną :) Ostatnie zdjęcie ma najlepszy kadr msz :) Może modelka trochę za bardzo zgięta. Dużo zmieniasz przy jej oczach? Bo są czarujące :) Mam nadzieję że jeszcze czymś nas zaskoczysz z nią w roli głównej :)
A ja lubię te Twoje portrety i podobają mi się.
Ale to zdanie kompletnego laika i amatora który nie zrobił(pokazał) żadnego portretu.
I dodam jeszcze, że modelka(ki) też ładne.:grin: