piękne zdjęcia, z twoich fotek to by kalendarz dla córki na przyrodę zrobił.
u nas nad wiślanymi łąkami też krążą krogulce, tylko jak przewidzieć gdzie będą jutro rano żeby być tam gdzie one? ot pytanie:grin:
pozdrawiam
Wersja do druku
piękne zdjęcia, z twoich fotek to by kalendarz dla córki na przyrodę zrobił.
u nas nad wiślanymi łąkami też krążą krogulce, tylko jak przewidzieć gdzie będą jutro rano żeby być tam gdzie one? ot pytanie:grin:
pozdrawiam
Muminku, piekny ten drapieznik, swietne ujecia, czekamy na wiecej!
W mojej okolicy latają, a raczej szybują myszołowy. W sumie to 100% pewności nie mam czy to myszołowy ale z wygladu podobne i wydaja takie specyficzne odgłosy. Jak je słysze to już wiem, że trzeba niebo ogladać :-) Mam niezłą lunetę Nikon Fieldscope 82ED i obserwacja tych ptaków jest fascynująca. A nieraz i 5 osobników się trafia. Aż chciałoby się podpiąć jakiś adapter i zrobić zdjęcię ale niestety nie mam aparatu Nikona a planuje zakupic coś ze stajni Olimpusa więc pozostaje jedynie obserwacja.
Witam.
Udało mi się dzisiaj w końcu wybrać i wraz z Muminkiem, którego wreszcie wyrwałem z jego przydomowego ptasiego "eldorado" :smile: wspólnie udaliśmy się na zasiadkę nad Goczałkowice.
Chociaż ptaków nad zbiornikiem masa to dość ostrożnie traktowały nasze namioty i w sumie z wielu gatunków tam przebywających udało nam się sfotografować tylko parę z nich w tym Łęczaka,Kwokacza i Krakwę.
Załącznik 68622Załącznik 68623Załącznik 68624Załącznik 68625Załącznik 68626Załącznik 68627Załącznik 68628Załącznik 68629Załącznik 68630
NIesamowite te Wasze zdjęcia jak i znajomość tematu.Dzięki temu wątkowi wiem że są gatunki o których nawet nie słyszałem, choćby te z ostatniego postu Krisa
kris70, bardzo fajna seria. Najbardziej podoba mi się 3, 4 i 5. Może wstawcie jeszcze jakąś fotę 'od kuchni', bo jestem ciekaw jak czatujecie.
gratulacje dla krisa, rozbawiło mnie przedostatnie "du..ą do góry":mrgreen:. pozdrawiam
Dzięki cieszę się że się wam podoba. Właśnie lucas mieliśmy dzisiaj fotnąć nasze namioty ale jakoś się zagadaliśmy i uciekło a szkoda bo prezentowały się super. Stosujemy niskie namiociki z decathlona takie jak w linku tylko zielone http://www.decathlon.com.pl/PL/2-sec...eski-68834651/ (inicjatywa Marcina). Na to idzie siatka i dzisiaj dodatkowo jeszcze przysypaliśmy trawą a mimo to ptaki były bardzo podejrzliwe.
Mam identyczny :)
faktycznie rozkłada się z 2 sek ale jak miałem go złożyć to się zastanawiałem czy go w cholerę nie zostawię. Teram mam wprawę ale początki były trudne
podejrzałem paru kolegów i z dużym powodzeniem wykorzystują podpórki wędkarskie pod siatkę maskującą.
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep...1137408433.jpg