418 Ładny widoczek.Ciekawa kolorystyka.
Wersja do druku
418 Ładny widoczek.Ciekawa kolorystyka.
Ładne światło. Środkowa fotka opowiada o przeprawie przez żywioł wodny. Wspinający się samochód z przodu wyraża najwięcej.
Na 421 na pierwszym planie, to stożek wygasłego wulkanu?
TJ
jakoś zupełnie mnie to nie dziwi ;)
jeśli wrócę na Islandię to głównie po interior (plus fiordy zachodnie ;) )
Interior mnie wołał przez lata i Interior najbardziej zapadł mi w sercu i myślach ;)
także czekam niecierpliwie na Twoje kadry z tych miejsc
a to przekraczanie rzek zawsze mnie stresowało ;)
w jedno miejsce nawet nie mogliśmy dojechać bo drogi nam jeszcze nie otworzyli
Ja pewnie już tam nie wrócę, czasu mało a tyle by się chciało zobaczyć...
422.
Mapki pierwszego wjazdu w Interior z Trekingiem na wulkan Eyjafjallajokull 1640mnpm. Erupcja Eyjafjallajokull w 2010 roku była trochę nietypowa. Wpierw doszło do niewielkiej erupcji wylewnej na przełęczy Fimmvorduhals, wysokości do ok. 1100m n.p.m. (lawa płynęła w dniach 20 marzec - 12 kwiecień). Ta niewielka erupcja doprowadziła do powstania dwóch stożków wulkanicznych: Magni 1075m i Módi 1040m.
Załącznik 253168
Załącznik 253162
423.
Załącznik 253163
424
Załącznik 253164
425
Załącznik 253165
426.
Załącznik 253166
427.
Załącznik 253167
Tak samo jest w Norwegi. Owszem są znane miejsca które trzeba odwiedzić, ale wystarczy zjechać z głównego szlaku. Albo odejść 2 kilometry od parkingu przy atrakcji turystycznej. Robi się spokojnie i cicho, a widoki zapierają dech w piersiach.
Oj jednak jest pole do popisu dla latadła. :)
Generalnie zdjęcia bardzo fajne.
Þórsmörk – pasmo górskie położone na Islandii, którego nazwa wywodzi się od nordyckiego boga Thora. Ze względu na liczne walory przyrodnicze i turystyczne, miejsce to jest jednym z najpopularniejszych wśród turystów na Islandii. Po erupcji wulkanu Katla w 1918 r., cała jego okolica została uznana rezerwatem przyrody
428, Pogoda zapowiada się przednio. Choć poranny przymrozek nieco mnie zaskoczył. -1 o tej porze roku, to dla nas niezbyt normalna temperatura. Szybko jednak się podnosi i nim reszta ekipy wypełzła z namiotów był już mały plusik. Jemy śniadanko, i ruszamy na treking. przed nami piękny widok. na górze widać Lodowiec Mýrdalsjökull, pod którym znajduje się Katla.
Załącznik 253246
429. widoki ze szlaku
Załącznik 253247
430.
Załącznik 253248
431.
Załącznik 253249
Fajne, ale najbardziej mi się podoba 430.
Fotki super, sprawozdawcze, dosadne, pełne światła i oddechu, ładne, impuls dla wyobraźni.
TJ
Wszystkie piękne, gdybym musiał wybierać to po długim zastanawianiu 429.