No ale wtedy znowu wizjer ciągle swieci. :|
Wersja do druku
Olek niestety głupio to rozwiązał. Albo działa czujnik oka i wtedy ciągle się świeci albo wizjer, albo ekran, albo można ręcznie włączyć ekran, ale wtedy czujnik nie działa i wizjer ciągle pracuje.
Cześć wszystkim. Jutro lub po jutrze stanę się szczęśliwym posiadaczem e-m5 ii. Będzie to mój pierwszy omd i nie wiem jak zacząć, co powlaczac, co powylaczac, żeby zdjęcia były ok. Dodatkowo wystarczy, jak zaktualizuje do najnowszej wersji od razu, czy trzeba robić to stopniowo? Dziękuję z góry za pomoc.
Od razu zaaktualizuj, bo ustawienia się resetują.
To super aparat!
Jak robić zdjęcia, to ciężko odpowiedzieć, bo nie napisałeś jakie masz doświadczenie.
Jeżeli jakieś masz, to wiesz żeby nie robić ich w trybie AUTO.
Jak dotąd jestem posiadaczem e-pm2, 45 oraz 17.1.8. Od jakiegoś czasu bawię się w manualne ustawienia i bardzo mnie to kręci. Po prostu złapałem bakcyla do fotografii. Dużo czytałem na forum o wyostrzaniu, złym wpływie tego na jakość zdjęć. Jestem pewien, że w końcu to dokładnie zrozumiem, ale łatwiej mi będzie, jak na początku ktoś podpowie mi "jak dziecku" na co zwrócić uwagę na początku. .. Mam na celu także nauczyć się obróbki raw, bo trzaskalem same jpg i wiele fajnych ujęć bezpowrotnie straciłem. .. Fotografuje rodzinę, syna grającego w piłkę nożną, przyrodę, jak np przy okazji wypadu na kajaki czy w gory.
---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------
Czyli nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych (to sprzęt lekko uzywany) tylko aktualizujac aparat samo się to zrobi?
Może cię to zainteresuje:
http://robinwong.blogspot.com/2015/0...sheet.html?m=1
Jest to lista ustawień.
Niestety po angielsku a nie wiem czy znasz angielski więc ew. Translator pomoże.
Co do JPG i RAW to powiem tak: warto.
Uratowałem już wiele razy zdjęcia.
To podstawa bo wywołujesz zdjęcie sam a nie robi tego za Ciebie aparat.
Da się :), ale szersze (od 12mm) kadry trzeba by składać co jest jak najbardziej wykonalne, będzie trochę inna perspektywa - czasem lepsza, czasem gorsza (można w razie czego jeszcze korygować) ale da się. Te szersze robię z gorszego optycznie 7-14/4.0 i czasem z fisha 7.5.
Ustawienia nie mają dla mnie specjalnego znaczenia - używam RAWów, byle naświetlić dobrze, jak są wątpliwości można jeszcze użyć bracketingu.
---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post był o 19:15 ----------
Używam też czasem 12-32 Pasikonika i też nie narzekam :)
Te Tatry to nie moje ;)
Świetnie :).
To jak z gotowaniem zupy. Można dać szczyptę soli lub niechcący wrzucić pełną solniczkę do garnka.
Na początek? Jakiś prosty program, do którego wczytasz zdjęcia, nawet w JPEG (poczytaj ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/threads...ęć-polecacie). Trzeba sobie wyobrazić jak miałaby wyglądać na końcu obróbki fotografia, która chcesz poprawić (jaśniejsza, ciemniejsza, bardziej kontrastowa, mniej kontrastowa, etc.). Następnie trzeba wypróbować co program potrafi (dodać, ująć światła, etc.). Skoro będzie wiadomo co chcemy poprawić i jakie mamy narzędzia można by spróbować dopasować je do planowanego efektu. To tak bardzo w skrócie. Najlepiej zadawaj pytania, opisz problem na konkretnym zdjęciu i poszukamy rozwiązania. Może załóż wątek w dziale dla początkujących https://forum.olympusclub.pl/forums/...czątkujących. W jednym miejscu będziesz miał i swoje zdjęcia i odpowiedzi jak co poprawić.
Witam !
Nawet jak Ci Olek wyostrzy zdjecie to dotyczy glownie maksymalnej rozdzielczosci.
Czesto robi sie resize do mniejszych rozdzielczosci gdzie traci sie nieco na ostrosci.
Jak robisz odbitki na papierze to foty bedziesz mial naturalne po mimo, ze olek daje ostre foty.
Obrobka z RAW to calkiem inna bajka ale masz wtedy wszystko we wlasnych rekach i
decydujesz o wielu parametrach.
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem Olka OMD-E M10 i w perspektywie zastanawiam sie czy warto np. rozważyć zmianę na OMD-EM5 II? Czy oprócz uszczelnień zyskuje faktycznie lepszy komfort użytkowania? Z góry dzięki za opinie.
Zakup EM-5 bez gripa powinien być ustawowo zabroniony i ścigany z całą surowością prawa... :mrgreen:
Mam gripy zarówno do pierwszej, jak i drugiej wersji aparatu i nie wyobrażam sobie żeby mogło być inaczej.
Jeżeli w swoich rozważaniach uwzględniasz również gripa (całego) - to moim zdaniem warto.
Jeśli nie - to nie wiem...
Biorąc swoje doświadczenie z E-M5 to praktycznie zawsze mam przykręconą pierwszą część gripa - i to faktycznie pozycja obowiązkowa, drugą część z dodatkową baterią użyłem w ciągu 3 lat - 1 raz w czasie dłuższej sesji studyjnej. Dlatego nie mam nic do większych gabarytów E-M1 (gdzie ta część gripa jest wbudowana na stałe ;-) Dla mnie druga część gripa nie poprawia trzymania (wręcz przeciwnie jak dla mnie) jest tylko lepsza do kadrów pionowych i zapewnia szybszą możliwość wymiany baterii.
Zaletą odkręcanego gripa jest fakt, że można go instalować/odkręcać w zależności od potrzeb/fanaberii/kaprysu/humoru.
Np. ja "w terenie"(góry, skały itp.) mam grip (tylko pierwszą część) zawsze przykręcony -używam wtedy większych szkieł (np. 14-150 II) i szkoda by było gdyby aparat się wyśliznnął z ręki i poleciał lotem swobodnym 300 metrów w dół ;) (tak, używam paska przez 99.999% czasu, ale takie wypadki zdarzają się zwykle podczas pozostałego 0.001%) :)
Natomiast w domu, z jakąś lekką małą stałką (np. 45mm) czasem odkręcam grip.
A ja tam gripa nie mam i nie czuję potrzeby kupowania :wink:
W studiu najczęściej robię pionowe kadry - a bywam tam częściej niż raz na trzy lata :mrgreen:
Ja akurat odwrotnie - w domu przykręcam obie części...
A całkowicie odkręcam gripa np. podczas wycieczki rowerowej :lol:
I to jest właśnie najfajniejsze - każdy może przypiąć gripa w zależności od potrzeb.
To tak jakby mieć trzy różnej wielkości aparaty :-P
Cześć wszystkim,
chciałem się tylko pochwalić, że w końcu go mam!! Muszę tylko przejść przez ten gąszcz ustawień... Poradźcie coś :)
Wykonane. Zabawa trwa w najlepsze.
http://www.dpreview.com/articles/911...e-olympus-e-m5
http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-55564166
w tym drugim linku masz filmik a post nizej jest transkrypcja bo gosciu dosc szybko nawija
Kilka słów użytkownika Olków (od E1) nt. wideo w M1 vs. M5/2
https://johnbrawley.wordpress.com/20...em1-for-video/
Mam pytanie o high res - bo tylko to mnie jeszcze zastanawia względem e-m1
1. czy działa ta opcja ze szkłami z innego systemu i np. adapterami typu metabones?
2. czy dłuższa ekspozycja wpływa mocno na zdjęcia - ich jakość/ostrość?
3. czy jest opcja wykonania poprawnego, ostrego zdjęcia z ręki - czy przetwarzanie jest zbyt długie?
I pytanie o stabilizacje
1. czy jest różnica w stabilizacji względem tej z e-m1?
Ad 1 - działa ze szkłami manualnymi, nie ma nic wspólnego ze szkłem.
Ad 2 - próbowałem tylko w warunkach dzinnych i jasnowieczornych. Im dłużej tym masz większe rozmycia np. poruszjących się gałazej na wietrze.
Ad 3 - Jak utrzymasz nieruchomo? moze, ja używam solidnego statywu, Inaczej nie włączam. To jest odwrotne użycie systemu stabilizacji. Programowo zaolanowane przesunięcie o odrobinę matrycy.
Patrząc na to wideo, wydaje mi się, że jest lepiej w e-m5 ii - są to inne szkła co prawda, ale jednak różnicę widać (przynajmniej dla mnie)
https://www.youtube.com/watch?v=Bjvw3dkcXAE