Druga runda wokół stawu owocna :)
Wersja do druku
Druga runda wokół stawu owocna :)
Witam.Motylek spoko,zaskrońce też fajne.Trochę mnie kusi szkiełko olka 60 2.8...
no kurcze podoba się, takie fajne nieostre światełko, tło i kolor i czysto i ostro. podziwiam za tę mikroskopijną dokładność
fajnie, że dałeś radę poszwendać się po zaroślach.
...a może pożyczyłeś od entomologa jakiego te ważkę?:mrgreen:
super, robali nigdy dość :)
Muszę sobie pożyczyć dzięcioła zielonego od mojej księgowej.
W jej rodzinnym domu, babcia całą zimę wystawiała boczuś i słoninkę. Oprócz innych ptaszków, dzięcioł też się pożywiał.
Teraz jak już prawie lato jest nadal przylatuje, a jak boczusia nie ma to w okno stuka dziobem bezczelny typ. Babcia mówiła, że takiego to jeszcze nie widziała :mrgreen:
fajne rozpoczęcie sezonu. chrząszcz, Bielinek fajne. Zaskrońce super-przede mną uciekają :) przeobrażona ważka bardzo mi podeszła :) trzeci kadr extra. czekam na więcej :) pozdr
Z ostatniej serii 484 najbardziej wpadło mi w oko.
Jak patrzę na ostatnią serię to odechciewa mi się fotografować :|:-P
75-300 mam, pierścionki mam = fot niemam......................................:-P
Wpadłem na chwilę do lasu, ale generalnie nędza :cry:
485. Sztuka kamuflażu :)
Załącznik 147397
486. Kuprówka złotnica w słońcu
Załącznik 147398
487. i cieniu
Załącznik 147399
Nie narzekaj, Kuprówka fajna. Ja przed wczoraj późnym popołudniem wylazłem i nic nie mam. Były tylko komary a tych nie chciało mi się focić.
yamada ma rację :) Kuprówka jak najbardziej mi podchodzi-włochata niesamowicie. kiedyś taką fotografowałem to w kadrze mi się nie zmieściła. pozdr
ja też zauważam jakoś mniej różnorodności gatunkowej niż np. rok temu czy dwa lata. za motylami trzeba się ochodzić, łowików wcale :/ za to Leni marcowych miliardy i Kleszczy masakra. zresztą mało łąk kwiatowych zakwitniętnych u mnie. może w czerwcu coś się poprawi :) pozdr
W tym wszystkim to jedyny pozytyw dla mnie to to że mało czasu mam na focenie, mniej mi ża,l że okazje uciekają :) Z drugiej strony większa satysfakcja jest jak się coś "upoluje" :)
Mi sie podoba ta w cieniu :)
pozdro
Zgadzam się z nynym, ta w cieniu spoko
Jak najbardziej w sloncu!
Wersja nocna byłaby najciekawsza. :-P:mrgreen:
Moment zacny, moze nieco rozluznilbym kadr, zwlaszcza z dolu. Tlo tez nieco za mocno zabalaganione, no ale czasami sie nie wybiera :)
pozdro
wracając do kuprówki to stojąc w słońcu wybrałem tę w cieniu:-P fajne takie włochate gąsienice
a ostatnie zdjęcie, hmm. przypomina mi zeszłoroczną składankę nynego. uwielbiam takie cuda natury, które pokazujecie:grin:
Nie było z czego wybierać. Ważka bardzo nisko zaczęła się przeobrażać, później udało się ją przesunąć wyżej bo groziło jej zaplątanie w krzaczory. Zdjęcia pod światło (raz słońce, raz chmurka), z niemal akrobatycznych pozycji, o statywie można było zapomnieć, trochę wiało. Ale i tak się cieszę bo już wracałem i dzień wydawał się stracony.
Zdjęcia z przeobrażenia, jedne lepsze inne gorsze, wszystkie mZD60/2.8, ISO 800, EM5:
488.
Załącznik 147632
489.
Załącznik 147633
490.
Załącznik 147634
491.
Załącznik 147635
492.
Załącznik 147636
493.
Załącznik 147637