Spróbuję jak mi to pójdzie przy DITL-u w piątek.
Dzięki AP.
Wersja do druku
Zmiana klimatu, tym razem bez ładnych kolorów. Cmentarz żydowski w Tarnowie.
615.
616.
617.
618.
619.
620.
621.
622.
Bardzo ładna ta wrzuta. I dobrze, że nie w kolorze. Super te szarości. Kurczę, jakoś tak mi się smutno zrobiło.
Świetny klimat tych fotek. BW jak najbardziej konweniuje z przekazem.
Podoba się. Bardzo!
Na moich terenach brak takich miejsc.
Dzięki!
Skoro jest odzew jeszcze kilka zdjęć.
623.
624.
625.
626.
627.
628.
629.
630.
Podobają mi się te dwie ostatnie cmentarne serie, szczególnie wykorzystanie szerokiego kąta, które daje właściwy dramatyzm. Udało Ci się odnaleźć kompozycyjnie w tym chaosie jednak, to niełatwe.
Może mógłbyś przeplatać od czasu do czasu ujęcia w kolorze, choćby 619 ?
Przed spojrzeniem w exif wyczułem, że pachnie mi to 9-18.
Dzuiko - dziękuję za komentarz.
Znów kilka zdjęć z Beskidu Niskiego, tym razem do krótkiego wypadu w te strony zainspirował mnie wątek Bodzipa. Zdjęcia jeszcze ciepłe, zrobione dzisiaj, zresztą pierwsze zdjęcia z Pena jakie tu wstawiam.
631.
632.
633.
634.
635.
636.
637.
638.
Poznaję :) - cerkiew w Przysłupiu
Zdjecia piekne.
Zdjęcia piękne, zaskoczyłeś mnie śnieżną zimą na wschodzie.
Pozdrawiam AP.
Pejzaże piękne, ale to na cmentarzu, wzrok na dłużej mi się zatrzymał.
Pozdrawiam
Ja
Czarno biała seria na cmentarzu bardzo udana, choć osobiście wolę większy kontrast. Z kolei zima już całkiem w moim guście, szczególnie fotka czworonogiem - oddaje temperaturę otoczenia.
Pozdrawiam
Bardzo ciepła zimowa seria. Podoba się.
Mnie się podoba kapliczka przydrożna. Kolory w zimowej serii wyszły super i ... masz śnieg. :wink:
Dziękuję za komentarze.
No niezupełnie, u mnie taka "zima" jak na dwóch pierwszych zdjęciach z poniższej serii.
639.
640.
641.
642.
643.
644.
645.
Z przyjemnością podziwiam - 641 najbardziej zauroczyło.
Jesienna, zimowa sceneria...podobaja sie fotki.
Karol, nie wiem czy jeszcze ktoś oprócz mnie odwiedził 98 stron tego wątku. Obejrzałem wszystkie zdjęcia, choć przyznam że miałem nadzieję że wszystkie będą zagraniczne :)
Polskę znam, a zdjęcia z innych regionów świata pozwalają na podróże bez wstawania z fotela. Oczywiście nie o wszystkich mogę wypowiedzieć się pochlebnie. Ale niektóre są naprawdę fajne.
Ciekawi mnie czemu nie prostowałeś zdjęć. Oczywiście niektóre krzywizny są uzasadnione, ale lecący horyzont to już zakrawa na lenistwo autora. To najbardziej przeszkadzało mi w odbiorze. Podobały mi się też te z opuszczonej chaty (Dom Zły).
No i jeszcze jedna rzecz (techniczna) która mi odpowiada. Na żadnym ze zdjęć nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego przepału. Prawie wszystkie były dobrze naswietlone.
Szkoda że nie ma exifów. Czasem lubię zobaczyć parametry zdjęcia.
Z komsomolskim pozdrowieniem
shary
Z ostatniej serii najbardziej podobają mi się 639. i 641. Faktura lodu na 641. wyszła rewelacyjnie. :grin:
Z ostatnich podobają się mi najbardziej 641 i 645.
Pozdrawiam AP.
Ostatnie wrzuty świetne. Szczególnie zdjęcia 631, 640, 641 :)
Kościół w Sękowej (643) świetnie Ci się zmieścił. Ciasno tam jest. Podchodziłem do tematu z 14 mm i poległem. Nie umiałem jeszcze wtedy składać zdjęć.
645 z tej perspektywy... nigdy o tym nie pomyślałem, a wyszła fantastycznie :D
A mnie najbardziej się widzi to walnięcie szerokim na 640, mocne HUU ! robi.
No i oczywiście pyszne wykorzystanie światła poza tym.
Dziękuję wszystkim za komentarze!
Prawie nigdy nie prostuję zdjęć - to fakt. Czy to wynika z lenistwa - po części pewnie też, ale głównie dlatego, że nie widzę takiej potrzeby. Poza tym, jak piszemy o "krzywym" horyzoncie to miałbym dylemat czy ma być prosto względem wskazań np. poziomicy, czy prosto w sensie - równolegle do dolnej krawędzi kadru. Często to są dwie różne rzeczy, kadruje wiec sobie tak jak wydaje mi się dobrze, oczywiście ewidentne błędy też mogą się zdarzyć. Nie podchodzę do zdjęć zbyt technicznie, ot. pamiętnik pewnych sytuacji, miejsc, emocji... Poza tym, tu masz całkowitą racje co do lenistwa, bardzo często zdjęcia zamieszczone w tym wątku to jedynie zmniejszone JPGi prosto z aparatu. Takie podejście chyba mi zostało po naświetlaniu diapozytywów - pstryknąć i nie kombinować ;-). Pen też służy takiemu podejściu - dobry WB, znakomity pomiar światła, 100% kadru na ekraniku... Rawy zostają na dysku, jakby mnie kiedyś naszło na grzebanie w nich.
Co do exifów, czasem się pojawiają, chyba są na wszystkich ostatnich zdjęciach.
Dziękuję za odwiedziny, krytyczne słowo i również pozdrawiam.
Jestem pod wrażeniem kościoła w Sękowej i zamierzam podejść do niego kolejny raz. Być może w nieco innym świetle i przede wszystkim z wejściem do wewnątrz. U mnie zmieścił się bez kombinowania na krótszym końcu ZD 9-18.
Karolu, do wnętrza lampa. Bezapelacyjnie, - jest ciemno, bardzo ciemno.
Robiłem tam ślub moich przyjaciół z Hiszpanii i Szkocji - to taka lokalna ciekawostka - wszystkie "międzynarodowe" śluby właśnie tam się odbywają :wink:
Druga ciekawostka, to to, że zbudowany jest bez użycia gwoździ. Nie ma ani jednego.
Trzecia ciekawostka - msze odbywają się po łacinie :) (oczywiście niedzielne, ślubne normalnie)
Tuż obok jest domek, w którym mieszka kościelny, a jego żona ma klucze i oprowadza.
Hmmm, zabiorę raczej statyw, niech naświetla i 20 minut ;-), mamy czas... Lampa to nie jest coś, co lubią stare wnętrza, oczywiście jak się fotografuje ślub itp. to wyboru nie ma.
Nie wiedziałem o tych łacińskich mszach, zrobię użytek z tej informacji, dzięki! Niezły oddech historii tam pewnie na plecach czuć...
Karol, ostatnia wrzuta pezecudna. Zwłaszcza 635 jak dla mnie rewelacja. Okienko i cień krzyża, masz oko chlopaku :wink:
Dzięki za komentarze. Tym razem mała zmiana miejsca, ale klimaty w dalszym ciągu małopolskie. Zdjęcia wykonane na terenie gminy Iwkowa. Ostatnie zdjęcie to panorama Kotliny Iwkowskiej, za nią widać zachodnie krańce Pogórza Rożnowskiego. Fajne i malownicze strony, np. na rower, polecam szczególnie wiosną, jest tam masa sadów jabłkowych i śliwkowych, nieźle się dzieje jak kwitną. Od niedawna kilka okolicznych gmin stara się reklamować własne atrakcje jako "Śliwkowy Szlak", jak ktoś się spotkał z takim określeniem, to właśnie jest tam.
Dzięki, nie uwierzysz ale specjalnie dla Ciebie cyknąłem zdjęcie 649. Cień fotografa na pierwszej focie jak najbardziej zamierzony ;-).
646.
647.
648.
649.
650.
651.
---------- Post dodany o 00:50 ---------- Poprzedni post był o 00:42 ----------
Automat chyba zmniejszył panoramę więc proszę sobie kliknąć tu.
Te trzy 647 648 651 to naprawdę piękna seria.
Dziękuję Karolu
647;648;651 swietne.
Dziękuję za komentarze. Najwyższy czas na odświeżenie wątku, ostatnio zaniedbałem go trochę, co w żadnym razie nie znaczy, że nie robiłem zdjęć. Pokażę Wam trochę moich wakacji - m.in. postanowiłem się wybrać na Podlasie, gdzie - wstyd przyznać - w zasadzie jeszcze nie byłem. Oprócz Podlasia zaliczyłem trochę Lubelszczyzny i innych zakątków Polski jeszcze bardziej "B" niż tu gdzie mieszkam ;-). Podlasiem jestem oczarowany, zdjęć będzie sporo. Na początek nadbużański wschód słońca. Linkuję nieco większe zdjęcia idąc z duchem technologii ;-). E-PL1 + mikro szkiełka.
652.
653.
654.
655.
656.
657.
658.
659.
660.
Karol, nic tu nie widać w ostatniej wrzucie.... A tak wogóle małopolska to urokliwa kraina, tylko te druty dają po ***...
Jestem oczarowany :)
Piękne tereny odwiedziłeś, mgiełka i rosa to lubię najbardziej. Z niecierpliwością czekam na kolejne kadry.
Ooo, teraz zrobiło się miło, przyjemnie, rosa daje czadu ;) ....
Ach te oczy,to spojrzenie,a wogle ona cala.Cala krowa,kurde.Kapitane kadry,ale bym filtrami sie pobawil.niech cieplej i swojsko sie zrobi.Moze w te strone,te krowe??Załącznik 68759
A mi się podoba oryginał. Poza tym może nie wszyscy lubią być poprawiani??
(Szlaban w Lubece.)