Kwestia cierpliwości, jeśli się odwraca, musi, wstydliwy bywa:) Tak na serio. Przykryj się siatką maskującą, wstaw mu godnego patola i czekaj, a zapewne:) usiądzie!
Wersja do druku
wstaw mu godnego patola ???
Pięknie Piotrze, pięknie!
A ja stoję w miejscu a nawet się uwsteczniam - wodę wcięło z mojego poidełka ! :( a już prawie wszystko miałem przygotowane do zdjęć. To miejsce dało mi już niesamowicie popalić, nie myślałem, że włożę tyle pracy i jeszcze nic z tego nie będzie, ale nie poddaje się wkopie tam basenik i będę donosił kropelki ;)
pozdro
Cześć,
Chwilę wcześniej kowal73 pokazał małego kosa o śmiesznym wyrazie twarzy,
to ja trafiłem młodą pliszkę siwą z zółtym dziobem.
Piotr Grześ, zimorodek piękny, z jakiej odległości go trafiłeś?
Pozdrawiam.
Pawko, piękna tonacja zdjęcia. Podoba się. Zimorodek "strzelony" z ok. 5-ciu metrów. Jednak trzask migawki z tej odległości płoszy je.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Trzeba w miejscu, gdzie bywają w skarpę wsadzić jakiś patyk. Godny dodam, by tam siadały!
Niedawne spotkanie z Rudzikiem, niestety tylko środowiskowo.
Witam.
Oto i moje wypociny z niezbyt udanej zasiadki nad zbiornikiem Goczałkowice. Efektem były kiepskie fotki oraz utopiony 14-54 i lornetka:cry:
Dwojeczka oraz piatka moze byc :-) Ps. Szkoda 14-54 :-(
kowal73- kos, zwłaszcza na słupku bardzo ładny.
robcio_wisnia - bardzo ładne te Twoje modele, czekam na kolejne.
Piotr Grześ- gratuluję zimorodka, ten zawsze pięknie się prezentuje.
Paawwko - bardzo pięknie pokazałeś pliszkę, gratulacje.
Sorry nieprecyzyjnie się wyraziłem.Obiektyw wypadł z torby i zanim się zorientowałem przeleżał w wodzie jakieś 3 godz. Wysuszyłem na słońcu ale pozostało parę małych plamek na przedniej soczewce. nie stwierdziłem żeby to miało jakiś wpływ na zdjęcia. Jak na razie wszystko działa bez zarzutów chociaż boję się że w przyszłości mogą wyjść jakieś jaja np. grzyb.
kris70 ostatnie wypociny nie takie złe, piękne modelki, piękne tło i ładne światełko miałeś, czekam na kolejne. Pozdrawiam
zimorodek zacniutki..
ja przedwcoraj ustrzeliłem małą kapibarę tylko gwiżdże dziwnie :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1307198997
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1307199149
po 3 dniach ogarnąłem jak podejść te gwiżdżące bydlaki żeby mi nie zwiały
sposób mam dobry tylko z powodu dramatycznie nędznej pogody miałem kilka godzin żeby coś ustrzelić
wypatruje swistaka z daleka na przeciwleglym stoku przez lornetke
Kiedy jest daleko i niczego sie nie boi i spokojnie się pasie zaczynam do niego podchodzić
obieram azymut i ide w jego strone
jak juz jestem blisko wypłaszczenia na ktorym sie pasie swistak
to pomalluuuusiu pomaluuusiu podchodzę od dołu do krawędzi tego wypłaszczenia
wychylam sie i juz jestem blisko
jak zrobie to po cichu to nawet nie ucieka od razu...
jak zwiewa - to zwiewa do norki którą ma nieopodal...
potem już kwestia cierpliwości i wzbudzenia zaufania aby koleżka wyszedł z norki
Dobas: pięknie je podszedłeś, super fotki i fajny emocjonujący opis.:grin:.
Muminek:dzięki ,cieszę się że ci się podoba ale tak naprawdę to modele były zbyt daleko gdyż stan wody podniósł się i brzeg który wcześniej sprawdzałem zamienił się pas błota szerokości kilku metrów uniemożliwiając mi zajęcie dogodnego stanowiska.Szukanie w pośpiechu miejsca i stawianie namiociku czatowni skutkowało późniejszymi wypadkami:evil: Ale najgorsze jest to że moja przygoda wcale mnie nie zniechęciła wręcz przeciwnie nie mogę się już doczekać następnej zasiadki:wink:.
Muminek,może kiedyś jakiś wspólny plenerek.:razz:
dobas, piękne :)
A ja dzisiaj korzystając z pięknej pogody pojechałem do wsi Wołowiec... gdzieś na krańcu świata w naszych Beskidach.
Spotkałem turystę. Szedł sobie facet z plecakiem i poprosił o podwiezienie do Wołowca, mówiąc że chce przejść przez Magurski Park Narodowy i dojść do Dukli.
Trochę się zdziwiłem, bo to 2 godziny ostrej jazdy samochodem, no ale ... :)
Po kilku godzinach wędrówki po górkach wracam. Ku memu zdziwieniu - kolejnemu zresztą :grin: - patrzę, a to ten sam facet, wraca asfaltem, tylko teraz pijany w trzy doopy. No normalnie zatkało mnie :mrgreen: - tym bardziej, że w tym Wołowcu nawet sklepu nie ma. Tam jest ze trzy chałupy rdzennych mieszkańców i 15 "domów" z Warszawy :-P
....
No ale to fotołowy, więc takiego podrostka spotkałem. Mamuśka jak szalona dokarmiała. Mały ogona jeszcze nie ma, ale już podfruwa.
Dzisiaj ptaszyna uwikłana w jakąś delikatną pajęczynę ciemnych interesów...
Dobas, świetne zdjęcie (zresztą jak zawsze)
Bodzip, fajny maluch
Roztoczol, ciekawe ujęcie
Towarzystwo z mojego ogrodu, pierwszy to chyba kopciuszek, a drugi ?
Jak to zwykle bywa nie ma czasu aby chwile posiedzieć we własnym ogrodzie aby lepszą scenerię złapać :grin:
pozdr
Czasami mimo braku automatyki uda się ustrzelić coś takiego. Grzywacz ( dziki, nie miejski) w pozie straszliwego drapieżcy.
Pora późna- przed zachodem; oczywiście E-520, Skywatcher 80ED, ze statywu.
ISO 400, 1/500 s, 70% kadru.
roztoczol i piasbog - piękne trafienia :)
Ale tu się dzieje! Kowal73 powinien być dumny z wątku. W związku z tym dam mu po reputacji!
Ale jakoś nie mogę! Automat przeszkadza. Dajcież mu po reputacji!
Roztoczol masz oko, piekny strzal.
Jeszcze jak zacznę tak dobre zdjęcia robić jak mam w ostatnich dniach reputacje to będę zachwycony :D. Jutro atakuje zimka na Piotrowym miejscu. Piotr zamówienia na zimka realizuje we wtorki i piątki od 16 do 20, Żołny w środy w godzinach porannych :).
Trzymajcie kciuki by się pojawił.
No to i ja odważę się wstawić moje "helikopterki".
Oczywiście o ile i mi się to uda.
Myzsa piekne fotki.
myzsa - witamy na forum, dobrewejście :)
Dziękuję za ciepłe przyjęcie.
Chociaż to, że ważki się podobją, to w dużym stopniu zasługa uczestników forum.
Zaglądam tutaj już od paru lat i wciąż uczę się czegoś nowego.
Dobrego dnia.
:shock: Ważki w locie, super!
Ładne te helikopterki , pozdrawiam
Witam
Dzisiaj błotniak łąkowy środowiskowo ( młody samiec więc jeszcze nie wybarwiony na piękny popielaty kolor). Upał był nielichy, ok. 30 stopni, więc drgania powietrza zeżarły szczegóły.
Czerwony pas w poprzek zdjęcia- to pole pełne kwitnących maków.
Podtekst zdjęcia jest taki, że w tym miejscu, gdzie spotykam mnóstwo rzadkich gatunków zachodni inwestor uparł się i zamierza postawić park wiatrowy złożony z ponad 20 siłowni.
Ważka w locie mistrzostwo ! :)
Roztoczol blotniak cool.
Kormoran:
Załącznik 48856
pozdro
to miał być wątek początkujących w foto-łowach a poziom jest co raz to wyższy.
to ja ciut zaniżę