Oooo.Te tak wolane bardziej mi odpowiada.Duzo bardziej.Wg mnie jest wiecej plastyki teraz.Obraz jest duzo lepszy.Ale o gustach sie nie dyskutuje.
Kadr niecodzienny.
Wersja do druku
Jeżeli miałbym wybierać, wybrałbym również to ciemniej wołane.
mnie również ciemniejsze wydaje się lepsze. Tylko teraz mam wrażenie że byk się lekko zblurował.
Ciemniejsze lepsiejsze i podobnie jak Jan_S co do ostrości, (porównując do tego z Galerii).
Powiecie że lubię na opak ale ja popieram jednak pierwotny zamiar artysty i wersja kontrastowa jest dla mnie ciekawsza. Po co komu widok brudnego śniegu i kurzu skoro najważniejszy jest zwierzak. Gdybym miał wydrukować to wersja ciemniejsza byla by nijaka a jaśniejsza jest poprostu świeższa :)
Poza tym od razu widać że zdjęcia byly robione porządnym em1 ;)
A już miałem nadzieję pouczyć samego Imć Dobasa, że niebo przepalone i tak to nieładnie jest. Druga wersja o wiele lepsza, imho. Ale i tak szarża przebija wszystko - od dziś być może będę się moczył za każdym razem, gdy będę spust migawki naciskał - eh, ta adrenalina.
Dbaj o siebie człowieku, bo kto takie zdjęcia...
Nic sie nie zblurowało wręcz się nie wyostrzyło bo w ogóle nic nie wyostrzałem :) nawet wyplute w 1000px To nie jest zdjęcie gotowe które chcę pokazać tylko demonstruję że informacja w pliku jst zapisana i możliwości matrycy nie ograniczały pokazując ilość tego co na śniegu. Gdyby nie lenistwo to bym pokazał sam śnieg :) Zdecydowanie chcę to zdjęcie pokazać w formie bardziej graficznej z czymś a'la wyszparowany zwierz. Ba nawet żałowałem że w kilku miejscach miałem jakąś roślinność bo uniemożliwia właśnie taki zabieg....
Chcę przy tym zdjęciu zdecydowanie iść w stronę rozjaśniania partii ze śniegiem choć nie przekraczając granicy przepału. Oczywiście kwestia gustu czy tak czy inaczej i różnie każdy może to odbierać co zrozumiałe...
Mnie w części tych kadrów kręci wyizolowanie z arktycznego tła... Bo w sumie tam tak jest zwłaszcza po paru godzinach bez gogli :)
(C) Vincent Munier
Można jechać w lewo z suwakiem Highlights - tylko nie chcę :)
Oczywiście osobny temat czy się broni czy nie i do czego ma być to zdjęcie czy do artykułu o wołach czy do powieszenia na ścianie :/
ale i em-10
Dla mnie wersja pierwotna (jaśniejsza) jest dużo fajniejsza.
Zauważyliście, że to dwie różne klatki? Płatki śniegu są inne ;-)
Tak btw. co do "przepałów", to polecam sprawdzić sobie monitor - bo jak źle ustawiony, to sporo odcieni może odcinać, szczególnie na matrycach TN. Tutaj przykładowy obrazek testowy do kalibracji:
http://i.imgur.com/tEc3qW6.png
kapitalne te ostatnie ujęcia !!!! :)
Musze przyznać, że przyoglądaniu ostatnich zdjęć kopara opada.
A poza tym będzie chyba co opowiadać kiedyś wnukom :)
Fajny Reksio jak pędzi :mrgreen:
O wywoływaniu nie ma co gadać, bo już sam fakt pstryknięcia tych fotek, gdy taki pędzi, żeby go poczochrać :p zasługuje na uznanie.
Skoro upierasz się by te zdjęcia popsuć i pójść w stronę grafiki Twoja sprawa. I Twoje autorskie prawo... W końcu jak ta faza Ci minie zawsze możesz wrócić do tego samego rawa i na nowo przyrzadzić tę zupę używając innych przypraw. Bo pewnie nieprędko wybirzesz się w ten surowy klimat i kopne śniegi ponownie.
Pozdrawiam AP.
ver 1 super
ver 2 takie " zwykłe" zdjecie :)
moze zrobmy glosowanie, ktora wersja bardziej sie podoba ? :)
Bardzo ładne ostatnie zdjęcie ale również i poprzednie.
:)
Po pierwsze mam RAWa z zapisaną całą informacją. Jeśl;i będę do czegoś potrzebował zdjęcie ciemniejsze zawsze mogę je takie wyeksportować
Po drugie moim skromnym zdaniem technika High Key - jest techniką tak starą jak materiał światłoczuły
Po trzecie zdjęcie na szerokogamutowym wczoraj kalibrowanym monitorze pozwala mi na dostrzeżenie delikatnych niuansów na jasnych partiach nieba i śniegu. Nie jest więc w moim odczuciu przepalone
Po czwarte jak zapewne zauważyłeś to samo zdjęcie budzi skrajne odczucia. Każdy ma do tego prawo i to kwestia gustu Ale część twierdzi że to profanacja, część twierdzi że zdecydowanie woli jaśniejszą wersję. Nie jest więc to chyba kwestja jednoznaczego zepsucia zdjęcia tyl;ko trafienia lub nie trafienia w czyjś gust.
Poniżej przykłąs "przepalenia" które IMHO się broni mimo iż nie jest przepaleniem i brakuje tych szczegółów na śniegu. BTW zdjęcie z poważnego konkursu
Michał Budzyński WPOTY
Szczegółów na sniegu brak... znaczy są i je widać ale można by wyciągnąć z tego śniegu duuużo więcej...
Zdjęcia z wołami świetne, cwałujący wół robi na mnie duże wrażenie.
Zastanawiam się dlaczego pojawił backscatter na futrze. Strzelałeś lampą przy takiej ogniskowej?
O tym pisał, masz żródło i możesz dopasować jakbyco pod potrzeby odbiorcy.
Technikę znam, Mogę pisać o swoim odbiorze, zwierzę wolę w środowisku niż wyizolowane z niego, jak słusznie zauważasz nie jestem odbiorcą dla takiej obróbki z takim motywem.
A tak w ogóle to ciekawe zwierzęta i niełatwy o fotografowania temat. Miałeś to tych ćwiczeń może nową trzysetkę? Jak nie to nie dziwię się, emocjom przy szarży zwierzaka, przed którym przecież nie sposób sie obronić...
"Polowanie" było rozumiem z podchodu.
Obejrzałem exify, z 210 mm, to z tymi dzikimi nieobliczalnymi samcami jak nasze spotkanie na plaży w Łebie, szacun...
kto artyście zabroni? kto widzowi zabroni z wizją artysty się nie zgodzić? zdjęcia tak czy siak unikalne
Pierwsza wersja autorska jest najlepsza. A przepały też czasami się przydają. Jakby wielcy artyści fotograficy patrzeli tylko na technikę to by nie byli wielcy.
Dobas dobrą drogą idzie ;)
Zdjęcia przyrodnicze to nie zawsze reportaż. Swoją wizję trzeba mieć i Dobas ją ma co widać
Zdecydowanie wolę pierwszą wersję gdzie białe jest białe, a nie szare.
Super zdjęcie
nie. to po prostu śnieg, który świeci sam samoistnie światłem odbitym od otoczenia ale nie lampy
---------- Post dodany o 14:16 ---------- Poprzedni post był o 14:14 ----------
Wiem, rozumiem, i w pełni szanuję bo nie ma z czym polemizować :)
Miałem stare 300 i nowe 40-150 do jednego i drugiego czasem zapinałem 1.4x
---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post był o 14:16 ----------
Nikt. I bardzo jestem wdzięczny za szczere opinie ! Dla mnie to cenna informacja !!
Żeby nie było nieporozumienia nikomu nic nie zabraniam a już zwłaszcza nie widzowi :D
jak dla mnie pierwsza wersja. A widok pedzącego bezcenny. Ja w takim momencie to bym chyba zdjęcia nie zrobił :)
Zdjęcia doskonałe, ale brawa dla autora, że dzielnie "wytrzymał" i zrobił fotę.
jak bym miał samego lisa albo niedźwiedzia czy sowę to na bank zdecydowałbym się na taki kierunek :) Tylko mniej agresywnie bym przesuwał suwak :)
Jak patrzę na zdjęcie to:
I to :
To bez chwili wahania jedno ocenię jako siedem razy lepsze ;) oczywiście to do którego można by się czepiać że "przepalone" choć znów podkreślę że na monitorze do fotografii do przepaleń na górnym zdjęciu jeszcze jakieś pół kilometra brakuje... ;)
Pierwsze zdjęce Jari Peltomaki, drugie - niestety nie wiem...
Mirek - myślę że nie ma co dyskutować. Jedno jest pewne do przepałów daleka droga restza to kwestia gustu. jakaś część woli jasne jakaś ciemne. Jest to tylko kwestią gustu i upodobań. Zdjęcie podałem tak jak wolę je podać świadomie wywołane agresywnie ale bez przekroczenia krytycznej linii :) Każdy ma prawo mieć swoje zdanie baaaardzo cenię każdą szczerą wypowiedź. Dla mnie to też informacja że dany sposób obróbki komuś nie pasuje.
Czasami wpadnę na forum i za każdym razem przerzucam sobie jakiś inny wątek i teraz trafiłem tutaj. Wiecie co? Dyskusje na temat śniegu przypominają mi dyskusję na temat nocnych latarni - takie mielenie wody na młynie, generalnie nic nie wnoszące. Zdjęcia są bardzo fajne i mało istotne czy śnieg jest przepalony, jeszcze nie spalony, ma zafarb niebieski czy czerwony - oby dwa kadry są fajne :). Dobas dla mnie możesz je jeszcze wrzucić w dramatycznej tonacji i też zapewne będzie ok hihi :)
jeż :)
KIlka dni temu wróciłem znad Morza, gdzie na wolność były wypuszczane foki urodzone w Fokarium na Helu. Foki fokami, ale atrakcją dnia okazały się małe jeże. Piątka osieroconych maluchów, która trafiła do Ostoji - ośrodka w którym super fajni ludzie opiekują się osieroconymi, rannymi czy porzuconymi ptakami i drobnymi ssakami.
EM5 mk2 + mzd 60mm
Samo zdjęcie mało istotne, ale model robi robotę !! :)
Prawie jak Z "Kajka i Kokosza" :)
Mały wkurzony, zmarszczył czoło. :roll: :mrgreen:
Piękny jeżyk.