1 załącznik(ów)
Odp: Caremowe pierwsze fotki
Marku, zamiast KADR powinno być CROP - chodziło mi to gdybym podpiął teleobiektyw to takie zbliżenia fajnie by wyszły ze względu na dużo pustego płótna wokół.
Dodam, że to co umieściłem z tego zamku zrobione było kitowym 14-42 za wyjątkiem kul.
I wtedy może tak? ;) - droga poziomowo:
Załącznik 134183
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
I wtedy może tak? ;)
Jako temat do zabawy to tak.Jednak ,prosze nie traktuj tego jako nauki do kadrowania.To inna para kaloszy.Mz tu w tym obrazie nie ma nic co moglo by robic jako punkt zaczepienia w tzw "mocnym punkcie".
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jako temat do zabawy to tak.Jednak ,prosze nie traktuj tego jako nauki do kadrowania.To inna para kaloszy.Mz tu w tym obrazie nie ma nic co moglo by robic jako punkt zaczepienia w tzw "mocnym punkcie".
Mirku, do tej pory nie miałem okazji uchwycić pojedynczego drzewa na czystym tle. Z perspektywy tej góry, to właśnie ta "grządka" drzew przyszła mi na myśl, a dokładniej drzewa już bez liści, gdzie widać byłoby strukturę pnia i gałęzi.
Jak być może widziałeś w wątku krakowskim byliśmy co prawda w lesistym terenie, ale to był ... las. Pejzaż stonowany pod względem minimalistycznym w kompozycji chciałbym uchwycić w kadrze. Przyznaję, że trochę mgły w Krakowie mnie intrygują i zastanawiam się czy jako taki wypełniacz tła nie spełniłyby roli pustego płótna.
Edit: mocnym punktem byłoby samo drzewo umieszczone w kadrze zgodnie z zasadą złotego podziału.
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Edit: mocnym punktem byłoby samo drzewo umieszczone w kadrze zgodnie z zasadą złotego podziału.
Ja to czasem sie gubie juz w tych liniach odniesienia,podzialu,zlotego srodka.....Sam popatrz.Te linie to wszystkie sa wg zasad,te punkty przeciecia,te.....Załącznik 134200
Mirku,
Ewidentnie wzrok mój poszedł do dolnego lewego rogu.
Przez przypadek dziś napotkałem stronę gdzie były omawiane reguły tworzenia user friendly web sites i podobny schemat zaprezentowano: https://cdn.tutsplus.com/webdesign/u...io-twitter.png
I klasyka:
Widzisz.To sa podstawowe zasady budowy kadru,obrazu.Tylko,ze wielu teraz majac luszczanke po otrzymaniu takiej wskazowki czy uwagi zbywa odpowiedzia,ze sie nie znasz i teraz jest demokracja i kazdy se moze,jeden mniej drugi wiecej:mrgreen::mrgreen: