Ciekawa sprawa z tym chłopcem. Ta symbolika właściwie nie pasuje do żadnych znanych w naszej kulturze kanonów.
Chyba że o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci.
Założę się, że artysta nieznany, a rzeźba pochodzi zca. połowy 19 wieku.
Wersja do druku
Ciekawa sprawa z tym chłopcem. Ta symbolika właściwie nie pasuje do żadnych znanych w naszej kulturze kanonów.
Chyba że o czymś nie wiem i ktoś mnie oświeci.
Założę się, że artysta nieznany, a rzeźba pochodzi zca. połowy 19 wieku.
Mam jeszcze jedną wersję tej figury i bardzo niekompletny opis, ale wydaje mi się, że to część fontanny stworzona w 1620 roku.
Załącznik 239138
Załącznik 239139
Fajne zdjęcia. A w związku z tym drugim takie coś mi się przypomniało, nie wiem czy znacie i czy lubicie... (?)
https://www.youtube.com/watch?v=DSJCUSVZ0g4
Ja też nie napisałem, że porównuję ją do pozostałych.
Nie ma szans stwierdzenia z jakiego jest okresu. Wskazówką i to istotną jest to, że była to rzeźba jakiejś większej infrastruktury wodnej.
Coraz częściej widuję przy eksponatach tabliczki z napisem. Odnowiono w roku takim a takim i nic więcej. Nie ma kompletnie żadnych informacji o wielu budynkach, fontannach czy rzeźbach. To dość zabawna sytuacja jak dla mnie.
Dziękuję za wizyty i zostawione wpisy:)
Wycieczka rusza dalej. Czas na.... zegary:wink: Tym razem już mechaniczne. Większość z napędem obciążnikowym. Problem, że ciężarki bardzo często były bardzo nisko. Byłem sam na sali i aż mnie korciło, by podnieś obciążniki, tak by swobodnie mieściły się w kadrze bez sprowadzania tarczy do bardzo małych rozmiarów. Powstrzymałem się jednak i często w kadrze jest tylko tarcza i jeden z ciężarków.
Załącznik 239186
Załącznik 239187
Załącznik 239188
Załącznik 239189
Można próbować oszukać. :-P
Załącznik 239192
Jesień ma swoje zasoby też w muzealnych zbiorach.
Po zakończeniu prac polowych narzędzia wiszą sobie spokojnie całe dnie
Załącznik 239201
Chłopcy zajmowali się łapaniem ptaków, często były to czyże lub strzygły. Biedaki trafiały do klatek. Może takich?
Załącznik 239202
Załącznik 239203
Zaś wieczory dobrze było spędzić w pobliżu takiego kaflowego cudu:
Załącznik 239204