Podoba mi się, pomimo zafarbu:wink:
Wersja do druku
Podoba mi się, pomimo zafarbu:wink:
To jest filtr artystyczny ;)
Ano hiba że tak :wink:
Jakby tak w orientacji portretowej [nie obcinać] głowy z uchem, tylko pokazać ją w całości. Ostrzejsza szluga co by dym z niej było widać. I to wszystko razem w BW.
CzaRmaX MAM PYTANIE. Jaki filtr IR stosowałeś i na jakiej puszce robiłeś fotki (chodzi mi czy przerabiałeś puchę).
Z góry dzięki za info. Pozdrawiam.
Pucha do E-PL2 i nie jest przerabiana, filtr kupiłem na Alledrogo i był z tych tańszych a jego nazwa to SEAGULL 720 na średnicę 52mm. Kolejna sprawa to foty do tej pory robiłem na Kicie 14-42 poprzez przejściówkę z 37 na 52 na ruskich Helliosach 2,0 i 1,8 i Zenitarze 1,9 oraz na OM'owym Zukiko poprzez przejściówkę z 49 na 52. Kit daje radę w miarę dobrze plus masz AF, ruskie szkła też dobrze dają radę, chociaż najlepiej wychodzi to Zenitarowi na minus to ręczne ostrzenie i czasami może stanowić to problem, OM'owe Zuiko praktycznie w ogóle się do tego nie nadaje. Zawsze mile widziana duża ilość słońca oraz przysłona maksymalnie otwarta. Czym bardziej przymykasz przysłonę tym większa kaszka wychodzi.
Zuiko 135mm f2.8 z weekendowego "rowerowania"
CzaRmaX dzięki za odpowiedz. Pewnie z dużym 4/3 jest gorzej jeżeli chodzi o podczerwień z uwagi na filtr przed matrycą?
Kolba to już musiałbyś zapytać tych co mają duże 4/3 i tak próbowali. W moim PEN'ie też jest jakiś filtr na matrycy i chodzi :). Zawsze możesz kupić jakiś tani filtr i sprawdzić - koszty nie są jakieś astronomiczne i w razie wpadki do przeżycia.
Najlepszy numer jak próbowałem takiego Kodaka głuptaka przerobić na IR. Rozbebeszyłem go, wywaliłem filtr z matrycy a w jego miejsce wstawiłem wywołaną nienaświetloną kliszę bo tak też można aby polecieć po kosztach, zmontowałem go i chodził (czerwonawe fotki robił i pięknie ostrzył oraz czasy były przyjemne do w miarę focenia z rączki), tylko zapomniałem, że on nie miał ustawianego balansu bieli. Dałoby się to przeżyć gdyby miał pliki RAW ale tego też nie posiadał hehe :D