Se zrobie whiskacza z pepsi i cytrynka, bo sie fajny wieczor zapowiada :)
pozdro
Wersja do druku
Se zrobie whiskacza z pepsi i cytrynka, bo sie fajny wieczor zapowiada :)
pozdro
Administracja jest wyrozumiała i na tym forum nie robi problemów :-)
Ps
Spostrzeżenia w dłuższej obserwacji :-)
Dorwałem się dzisiaj do PENa z m.ZD 9-18 i m.ZD 45 f/1,8 i testowałem je przez pół dnia. Materiału do porównań zebrało się sporo, więc trochę potrwa jego obrobienie, ale pierwsze wnioski mogę już wysnuć: oba szkła zaskakująco ostre od pełnej dziury!
Ok. zaryzykuję ;-)
http://allegro.pl/adapter-micro-4-3-...561749874.html
W ogóle ten sprzedawca ma dużo ciekawych przejściówek do micro 4/3 i innych systemów.
Miałem 50/1.4, to niestety najgorsza 50-tka... może do "ciekawego" rozmycia się nadaje, ale ostra dopiero od 2.8. Wg. nie bez sensu jest używanie obiektywów z AF, trzeba stosować drogie przejściowki z popychaczem przesłony, no i problem z ustawianiem ostrosci, bo pierścień bardzo luźno chodzi. Lepiej stosować manulane obiektywy, gdzie wybiera się samemu przesłonę, a pierścien ostrosci ma stosowny opór np.
Minolta MD 50/1.4 49mm, rewelacyjnie ostra od pełnej dziury, albo Minolta MD 50/1.2 - super kontrast, albo Minolta MC 58/1.2 super rozmycie.
Nowa 50 1.4 to wydatek ~ 1,400 zł i do tego adapter za ~ 180 zł. Czy warto ? Uważam ,że nie. Za około 1.100 zł mamy rewelacyne szkło mZD 45 mm f1.8 , a u wujka Olka znacznie taniej.
Witam szanownych kolegów
Po przeczytaniu wątku dochodzę do wniosku, że omd będzie spełnieniem marzeń, ale jak to zawsze bywa są i oznaki przeciwności.
Minęły już 3 lata od kiedy jestem w canonie. Trzymały mnie w c l-ki, których nie kupiłem, fotografia sportowa, do której nigdy nie doszedłem - zmieniły się preferencje, No i filmowanie za które, się zabrałem tydzień temu.
Przez ostatnie 2 lata dążyłem do miniaturyzacji w systemie, 5d->50d->600d-> miał być nowy eos m, ale po specyfikacji wydanie 3,5k dochodzę do wniosku, że nie warto :(
Teraz moje 3 proste pytania:
Jak to jest z tą GO? Przeliczyć czy jak?
Jak ma się sprawa filmowania? Daje radę na coś lepszego się załapać omd sobie radzi?
Noi głupie pytanie, czym jest program olijedi?
Oj zmierza mnie na pewno...:/
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Do filmowania zapewne najlepszy będzie Panasonic GH2 i zapowiadany GH3.
Za to najlepszy z Oly to będzie właśnie OM-D.
Masz na myśli chęć uzyskania GO takiej samej jak w aparacie z pełną klatką? Ponieważ m4/3 to wycinek kadru pełnej klatki (crop 2), to i GO jest większa przy analogicznej przysłonie.
OlyJedi to program lojalnościowy dla aktywnych forumowiczów. Za aktywność dostajesz dostęp do lepszych cen na produkty wujka Olka.