Z ręki się da i to dobrze trafić E-520 + ZD 14-42 + DCR 250 co prawda miałem więcej czasu ale się da.
Camera
E-520
Focal Length
40mm
Aperture
f/11
Exposure
1/180s
ISO
400
Wersja do druku
Z ręki się da i to dobrze trafić E-520 + ZD 14-42 + DCR 250 co prawda miałem więcej czasu ale się da.
Camera
E-520
Focal Length
40mm
Aperture
f/11
Exposure
1/180s
ISO
400
mnie się podoba (mowa o biedronce), przypomina mi mercedesa sls (skrzydlak). ostrość jest, tylko na końcu prawego skrzydła i jak dobrze liczę na trzecią parę nóg. jak na raynoxa (przy jego małej GO) z ręki to nieźle. Oceniam to tak, żeby dostać ostrość z przodu zwierza to aparat 1,5 mm do tyłu od obiektu. Z ręki (przynajmniej mojej) taka dokładność jest nie do uzyskania.
Załącznik 68051
nipo80-pewnie że się da (przy okazji ładny kadr - jeszcze śpi ten motylek), uważam że jest to raczej kwestia trafienia w GO niż wyuczona umiejętność
Nie no da się:), co prawda miałem ogniskową prawie dwa razy dłuższą niż w Twoim zdjęciu (z mZD 40-150) przez to też mniejszy zakres głębi ostrości.
Nie chcę tu bronić tego zdjęcia i wstawiłem tylko ze względu na moment:)
Nipo80 Twoja ważka kojarzy mi się z skoczkiem narciarskimhttps://forum.olympusclub.pl/images/...on_biggrin.gif, super kadr
Jeśli chodzi o moment to bardzo fajny.
Naprawdę szkoda ujęcia. Ja robiłem zawsze tak że ruszałem aparatem i waliłem kilka-kilkanaście zdjęć.
Tu mam Raynox-a 250 i ZD 40-150 na maksymalnej ogniskowej, co prawda zdjęcie pozostawia wiele do życzenia (na pewno jeśli chodzi o światło) ale ostrość jest na miejscu.
nooo gites, światło by pomogło:grin:
Te oczy to fajnie wychodzą :)
Sigma 150 - czysta, bez niczego.
Powiem tak ZD 14-42 czy tam 40-150 z DCR-250 to można z rączki robić.
Natomiast Sigma 150 to już trzeba na siłowni poćwiczyć.
Natomiast przy kożystaniu ze statywu Sigmy 150 i szyny do macro można takie coś wyciągnąć (to też test powiększenia i stackowania)
Camera
E-520
Focal Length
150mm
Aperture
f/6.3
Exposure
1/30s
ISO
200
no zaraz, dokąd to prowadzi. za chwilę będziemy oglądać zęby muchy i mózg motyla:mrgreen:. Nipo80-faktura skrzydeł mi się podaba.