Odp: M.Zuiko Digital 12mm F2.0
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
Ale mnie nie interesuja zoomy ani watpliwej jakosci pancakes.
Interesuje mnie tylko absolutnie najwyzsza jakosc.
Do tej pory m43 to byly dziesiatki takich samych nudnych i wolnych zoomow.
To plus stary sensor i 2x crop sprawialo, ze mialem zero zainteresowania systemem.
2x crop sie nie zmieni, ale nie mam zamiaru zakladac manualnych szkiel na m43.
Dobry nowy aparat + 12, 25 i 45 sprawia, ze taki mini system zaczyna miec sens.
Skoro interesuje Cie wylacznie najwyzsza jakosc to szkoda czasu zawracac sobie glowe czymkolwiek ponizej FF (jesli nie MF). Stary sensor? GH2 jest na rynku juz od roku wiec nie bardzo rozumiem o czym mowisz? Bo chyba zdajesz sobie sprawe ze m43 to nie tylko Oly?
A powymieniaj cos z tej najwyzszej jakosci.Z ciekawoscia poczytam.
Cytat:
Zamieszczone przez
andi
dzieki za przyklady! Ja tez mam podobne odczucia,
glownie przez brak wyraznego charakteru tego szkla [...] Deformacja troche mocna jak na (odpowiednik) 24mm...
Dokladnie te same mam obserwacje. I jedno i drugie.
Rowniez uzywalem innych 24mm i nie widzialem az takiej deformacji blizej krawedzi.
Zupelnie co innego 45 1.8 :cool:
Ech ludzie co sie z Wami porobilo, brak charakteru? mocna deformacja? z jakiej jestescie planety? 12mm od Olka to na prawde dobre szklo, pytanie dla potencjalnego nabywcy czy go stac, alternatywa? praktycznie zadna sensowna i mysle, ze tak juz pozostanie. Mowie oczywiscie o mikro, a nie o wynalazkach przez przejsciowki etc.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Moze po prostu jeszcze za malo zdjec pokazujacych co to szklo potrafi.
Czekacie na cud? Najmniejszą ogniskową bez zniekształceń w rogach od zawsze było 28mm. 24 zniekształca i praw fizyki nie zmienicie. Charakter? Bez jaj, od szkieł 24/4 nie wymaga się charakteru. Mają byc poprawne i Olek taki jest. Chyba niektórzy chcieliby cudów od sprzętu mieszczącego się w kieszeni. A cudów nie ma, albo szyja boli, albo trzeba być gotowym na kompromisy. Praw fizyki nie zmienicie, a w granicach praw to szkiełko jet świetne.
@fret: 24/4 - proponowałbym nie mylić pojęć, bo niezależnie, czy szkło podpięte do aparatu, czy leży na półce, to ono będzie zawsze 12/2.
Jak zacznie się znów przepychanka o światła i cropy, to polecą mandaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Jak zacznie się znów przepychanka o światła i cropy, to polecą mandaty.
Żadna tam przepychanka, tylko znów się z upraszczania weźmie "perspektywa perspektywy", czy inne potworki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A powymieniaj cos z tej najwyzszej jakosci.Z ciekawoscia poczytam.
Aktualnie moje ulubione szkla, ktore uzywam 100% na NEX - Leica R 28 f2.8 ver2, Contax 35mm f1.4, Leica R 60 macro,
Zeiss 100MP f2 i Voightlander Macro 125 f2.5. Mam jeszcze pare, ale te w zasadzie sa non stop ze mna.
Jako szerokie uzywam Zeiss 18 f3.5.
Co do jakosci to ja sie nie ludze, ze nowy OMD mi cos da, czego nie mam.
Ale szukam mini zestawu z AF - 3 szkla. Sony szykuje wiele nowych szkiel i generalnie moj pomysl
jest pewnie taki sobie. Pewnie po prostu dokupie drugi NEX, pewnie NEX-7 jak sie w koncu da i w ciagu
roku dostane od Sony jasny G-zoom. Ale zaintrygowaly mnie te stalki, Sony nic takiego nigdy nie wypusci,
bo jednak jak cos jest z gruntu wymyslone na crop 2x, to bedzie mniejsze...
Co do jakosci 25 i 48 nie mam watpliwosci, ta 12-tka tak troche moglaby byc chyba lepsza...