Odp: Jaki monitor do obróbki zdjęć
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
jak już ktoś wspomniał napisz do kolegi czornyj z innego forum - doradzi, dobierze/sprawdzi, skalibruje będziesz zadowolony
Własnie znalazłem kontakc na FB, spróbuję napisać, chociaż trochę mi głupio zawracać komuś obcemu głowę takimi sprawami.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Z tego co widzę po Waszych postach i po rozmowie z kolegą to praktycznie na rynku warto się zastanawiać nad ofertą Nec lub Eizo. A jak do tego ma się LG. Kiedyś miałem całkiem fajny monitorek F700P tej firmy, na którym pracowało sporo grafików i fotografów - ale to zamierzchłe czasy. Jutro coś na pewno kupię.
Warto się jeszcze zastanowić nad niektórymi modelami Della. Eizo to marka, ale w najtańsze modele nie są takie wybitne, a cena wyższa niż konkurencja.
jeśli do fotografi to tylko eizo lub nec, eizo bardzo równe ale droższe, nec trzeba przebrać wiec dobrze jakby to zrobił ktoś kto się zna - każdy z tych monitorów potrzebuje kalibracji
Czemu skreslacie Quato.To tez dobre monitorki do fotek.
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.
P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki. Swoją drogą dzięki, że w ogóle macie ochotę mi w tej sprawie pomóc mimom, że temat stary i przewałkowany pewnie z 100 razy.
P.S.
Mirku chyba zapomniałem Ci odpisać na Twoja prywatną wiadomość dot. moich zdjęć. Dzięki za rady i za fatygę (że chciało Ci się dokładnie opisać co i jak). Bardzo doceniam.
Jedno monitory znikają inne się pojawiają. I niestety nie jest tak, że Nec to Nec. Są serie, które są bardziej do prac biurowych i takie z 3D LUT do prac graficznych.
Tak naprawdę nie zależy mi na bajerach, które często monitory mają. Wolałbym nie dopłacać np za głośniki wbudowane, za usb w panelu, możliwość zmiany orientacji z horyzontalnej na wertykalną czy inne tego typu rzeczy. Zależy mi głównie na jakości, możliwości przeprowadzenia przyzwoitej kalibracji (najlepiej sprzętowej).
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
przyznam szczerze, że nie mogę się doczekać chwili, kiedy skalibruje nowy monitor i zamówię odbitki.
Znaczy się wybór modelu już dokonany:)?