Odp: klikochlaśnięte wyfociny [Sawa]
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Realnasty - co rozumiesz przez 'drugie odstaje jakościowo'? Daj więcej wskazówek, to będę wiedział, nad czym pracować. O prostowaniu już wiem...
Chodzi mi o ten brzydki szum w ciemnych partiach, chociaż nie mam pewności, czy to mój monitor czegoś źle nie wyświetla (mam na nowo postawiony system).
Z najnowszych ujęło mnie 119, natomiast 121 niepotrzebnie takie krzywe, jak dla mnie. Z samotnych postaci bardzo przemawia do mnie 123.
3 załącznik(ów)
Ahutta, ravbog - dzięki za odwiedziny i komentarz.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Chodzi mi o ten brzydki szum w ciemnych partiach
Ok, teraz zrozumiałem, faktem jest, że obróbka przeciągnięta, a ja - z racji wielu lat w systemie 4/3 - jakoś przestałem szum zauważać.. ;)
Zdjęcie 121 jest przechylone, ale postać leżąca na chodniku jest chyba równo... Niestety, nie jest prostowane, to oryginalny kadr, choć też przeciągnięty w obróbce...
Popatrz. Podziemny Paryż.
126.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1400509174
127.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1400509176
128.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1400509177
pozdrawiam,
z samotnych ewidentnie dla mnie 124 :)
z ostatnich tramwajka tudzież metro 127 - bardzo dobrze pokazane
Najbardziej przypadły mi do gustu 121, nie dlatego, że to żul, tylko to "oko" które na niego zerka z góry .
128 metro ta pani która zerka na ciebie :)
Część zdjęć z szuflady chyba bo na plakacie widzę 2008 r .
126 to typowa partyzantka, za którą nie przepadam. Charakteryzuje się pokazywaniem ludzi najczęściej z prawego profilu z dołu, co jest wymuszone noszeniem aparatu przez autora :/
127 i 126 to świetne tło do zrobienia fajnej fotografi. Nie ma motywu przewodniego, punktu zwrotnego w tej historii. Gdyby np. wpleść w kadr człowieka na peronie, już cała sytuacja by ożyła. A tak to dość statycznie to wygląda, jednowymiarowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
126 to typowa partyzantka, za którą nie przepadam. Charakteryzuje się pokazywaniem ludzi najczęściej z prawego profilu z dołu, co jest wymuszone noszeniem aparatu przez autora :/
127 i 126 to świetne tło do zrobienia fajnej fotografi. Nie ma motywu przewodniego, punktu zwrotnego w tej historii. Gdyby np. wpleść w kadr człowieka na peronie, już cała sytuacja by ożyła. A tak to dość statycznie to wygląda, jednowymiarowo.
Ale 128 przez kontakt wzrokowy i to taki nie wprost, trochę ożyło.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
O, to, to!
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Ale 128 przez kontakt wzrokowy i to taki nie wprost, trochę ożyło.
No niby tak, ale zauważ, że prawie 50% kadru (dół) to "martwa strefa", tam się nic nie dzieje. Po co więc owo "nic" znajduje się w kadrze?
Jakiś element przedplanu mógłby tę pustkę wypełnić.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
No niby tak, ale zauważ, że prawie 50% kadru (dół) to "martwa strefa", tam się nic nie dzieje. Po co więc owo "nic" znajduje się w kadrze?
Jakiś element przedplanu mógłby tę pustkę wypełnić.
Aaa, tu się zgadzam.
Mój faworyt z ostatnich zdjęć to 117. Piękne.