Po co aparat ma stać jak można poeksperymentować?
Wersja do druku
Po co aparat ma stać jak można poeksperymentować?
Kup sobie Heliosa i przejściówkę za kilka złociszy i już możesz się bawić.
Heliosa mam, Korpus wiekowy od Zenita 122 również. Kiedyś sie trzaskało foty Zenitem, aż miło...
Mam adapter M42- Konica-Minolta-Sony, (sprzedaje go właśnie, jak i wszystkie graty od tamtego systemu) ale efekty z Heliosem miałem gorzej niż mizerne. Adapter bez potwierdzenia ostrości, na 100 fotek jedna wychodziła mozliwa, ale i tak nie nadająca sie do publicznej prezentacji. Za mało umiem jeszcze widocznie na experymenty z manualnymi szkłami, więc do Olka kupno adaptera na M42 sobie daruję. Wole sobie za tą sama kase kupic zapasową baterię, tudziez jakis filtr, czy inny drobny szpej...
ja na swoim e-410 w licznik wchodzę bez problemu (7700 :-))
Za chiny ludowe nie da się przejść dalej w celu obnizenia/podwyższenia ISO.
Soft 1.2
Ja niedawno zacząłem bawić się heliosem i jupiterem, muszę ci powiedzieć że ostrzenie nie sprawia mi takiego problemu jak opisujesz, ostatnio robiłem sesje dziewczynie w klubie w którym było kompletnie ciemno i jakoś mi się udawało z ostrością zobacz sobie w mojej galerii OC(Ludzie). Mam oczywiście adapter bez potwierdzenia ostrości, ostrzyłem tylko z pomocą latarki, przez wizjer. Z czasem dochodzi się do wprawy nie należy się poddawać bo efekty naprawdę są bardzo ciekawe.
Ja w swoim E-510 nie jestem wstanie w ogóle wejść :cry:
Ten schemat w E-510 (soft 1,3) działa.
Włącz aparat, otwórz klapkę kart pamięci (zaświeci się komunikat na LCD) i dalej rób wg schematu: menu+ok (jednocześnie), przyciskaj przyciski do okoła "ok" w kolejności: góra, dół, lewo, prawo, dalej spust i znów góra i prawo na drugą stronę.
Moje wyniki
R 004878 - licznik ogólny
S 000895 - foto z lampą
C 000003 - czyszczenie
U 002137- SSWF
V 004943- foto z live view
B 004445- foto ze stabilizacją
Też mnie to ciekawi:roll: Po za tym wszystko ze sprzętem ok.