jeżeli będziesz miał E-30 i metza to tylko i wyłącznie wyzwalanie wbudowaną lampą błyskową. Jeżeli chcesz uniknąć wbudowanej lampy to możesz użyć dodatkowego urządzenia lub przewodu.
Wersja do druku
Moim zdaniem tego typu posty są zbędne i nic nie wnoszą do tego tematu.:roll:
Dziękuje za odpowiedz, a jeszcze zastanawia mnie jedno, czy jesli bym kupił np FL-50R to wtedy tez trzeba używać urządzenia lub przewodu żeby nie wyzwalać jej lampą wbudowaną?
Zbędne to są kolego pytania które zadajesz bo kilka postów wyżej było wyraźnie napisane z jakimi modelami aparatów działa RC a jeśli chodzi o przywitanie się w nowym miejscu to chyba nawet odrobina kultury osobistej tego wymaga. End OT
Ale mi w ogóle nie chodzi z jakimi działa a z jakimi nie bo to akurat wiem. Chciałem sie tylko konkretnie dowiedziec w jaki sposób i jakie sa mozliwosci, bo z tego co czytałem to wiekszosc sie domysla i przypuszcza.
Zreszta po to jest ten temat o tej lampie i mam prawo jak kazdy inny zadać pytanie.
Pytanko techniczne: czy można śmiało wstawiać lampę w metalowe sanki takie jak np na zdjęciu? Przecież będą one zwierać ze sobą wszystkie styki...
albo podchodząc do tematu z innej strony: jaki uniwersalny uchwyt parasolkowy polecacie do użycia z Metz'em 48 AF-1
podpowie ktoś? nie wierze że nie ma na forum osoby, która nie używała lampy z parasolką albo nie mocowała jej na jakiś sankach "nieaparatowych" :)
Umieszczonej w takich sankach lampy (nawet jak nakleisz tasmę izolacyjną aby nie było zwarcia), nie wyzwolisz z E-510. Potrzebna ci będzie fotocela. Może być ona wykonana jako kostka z sankami i mozesz ją wpiąć pomiędzy posiadaną lampę i sanki od uchwytu parasolki. Izolowanie już nie będzie potrzebne. Aparat na M i siła błysku na M (np 1/32) i będzie działało.
Mam nadzieję że o to Ci chodziło.