Odp: Eddie - moje zdjecia
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
800pix dłuzszy bok to minimum "przyzwoitości"...
No patrz, tyle lat a dopiero Tobie pierwszemu coś nie gra w rozmiarze :)
No patrz, już nie pierwszy raz to piszę, że na mniejsze niż 800pix się nie wypowiadam. Starzeje się i już gorzej widzę:wink::grin:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Zejście 0,2-0,3 EV w dół rzeczywiście może poprawić odbiór, ale kolorów to ja nie podbijałem dodatkowo.
Czyli pucha sama przesyca.
Eddie, myślisz że to przegięcie? A o:
Polanka fajowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
No patrz, już nie pierwszy raz to piszę, że na mniejsze niż 800pix się nie wypowiadam. Starzeje się i już gorzej widzę:wink::grin:
Może to jakieś faus pas z mojej strony, ale nie śledzę Twoich wpisów. Dla mnie jednak wchodzenie do wątku i wypowiadanie się, gdy nie chce się mówić o zdjęciach to raczej strata czasu :)
Saboor, nie przesyca. Mógłbym zmniejszyć nasycenie podczas obróbki, ale skoro mi pasują, to po co?
A to przegięcie, no... przegięcie ;)
Mrrrrrrrrrrrroczne Ci wyszło :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Może to jakieś faus pas z mojej strony, ale nie śledzę Twoich wpisów. Dla mnie jednak wchodzenie do wątku i wypowiadanie się, gdy nie chce się mówić o zdjęciach to raczej strata czasu :)
Saboor, nie przesyca. Mógłbym zmniejszyć nasycenie podczas obróbki, ale skoro mi pasują, to po co?
No jak pasuje... .
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
A to przegięcie, no... przegięcie ;)
To z tęsknoty matkę chciałem zobaczyć... .:|
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No jak pasuje... .
Zazwyczaj mam do siebie pretensje, że kolory ścinam. Tutaj światło i ogólnie okoliczności przyrody zagrały tak, że podoba mi się uzyskany efekt.
Cytat:
To z tęsknoty matkę chciałem zobaczyć... .:|
Ale Ty tak serio?
Eddie, a mógłbyś napisać czy mocno przesunąłeś suwak clarity? Pytam nie dlatego aby się czepiać tylko ciekawy jestem skąd się bierze to poczucie podbicia kolorów i wyostrzenia. A może coś innego podkręciłeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Może to jakieś faus pas z mojej strony, ale nie śledzę Twoich wpisów.
Bez przesady. Ja nie śledzę pewnie większości wątków, a co dopiero mówić o wpisach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Dla mnie jednak wchodzenie do wątku i wypowiadanie się, gdy nie chce się mówić o zdjęciach to raczej strata czasu :)
Tyz prawda. Zasugeruję albo właściwsze słowo - poproszę o nieco większy rozmiar. Akurat 800pix forum "przyjmuje" jeszcze bez przeskalowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Zazwyczaj mam do siebie pretensje, że kolory ścinam. Tutaj światło i ogólnie okoliczności przyrody zagrały tak, że podoba mi się uzyskany efekt.
Ale Ty tak serio?
Jak zawsze. ;)
Na polance fajna ziemia, ziemia to Matka, Matka to Polska a ja Patriota. :-D
---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post był o 18:08 ----------
Na pierwowzorze widać tylko żółto-zieloną plamę, wystarczyło 4 suwaki ruszyć w kolorze selektywnym i pokazał się kształt polanki.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Eddie, a mógłbyś napisać czy mocno przesunąłeś suwak clarity? Pytam nie dlatego aby się czepiać tylko ciekawy jestem skąd się bierze to poczucie podbicia kolorów i wyostrzenia. A może coś innego podkręciłeś?
Siur, że ofkors. Clarity nie ruszam. Czasami ruszam Vibrance, tak do 30, gdy mi zbyt blado. Ewentualnie, gdy widzę, że któryś kolor (np trawa lub niebo) ucieka za bardzo w jasność, to go przyciemniam. I tyle w zasadzie. Ostrzenie po zmniejszeniu też raczej mało agresywne.
Spoko, Andtor, może jakoś tam w przyszłości. Choć muszę uprzedzić, że konsekwentny jestem (co można zaobserwować od początku mojego wątku).
Saboor, wytłumaczyłeś się :)
Na pierwowzorze też jest polanka, tylko jaśniejsza i otoczenie mniej mrrrrrrrrrrrrrroczne ;)