Nie żałowałem ani jednej złotówki , nie uroniłem żadnej łzy po mojej E-30. zostawiłem tylko trzy swoje szkiełka z dużego systemu i widzę na forum, że wielu z nas z 4/3 tak fotografuje.
Wersja do druku
Ja się gdzieś spotkałem na narzekanie, że w OM-D nie można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku.
Otóż można.
MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybiera się czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
tak więc nie odrywając oka od wizjera ma się tę mozliwość..
( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )
robisz zdjęcie i od razu ma się wyświetlony efekt w wizjerze. Fajna sprawa by w OMD nie przechodzic do przegladania na wyswietlaczu, jest to szczegolnie upierdliwe w trudnych warunkach, gdzie oko przyzwyczaja sie do wizjera, po czym musi się je oderwac by patrzec na lcd, potem gdy wraca się do wizjera, to jest się przez chwile oslepionym :D...
Jest moment , gdy to nie do końca działa - robię 3 zdjęcia co 0,7 EV w JPG i RAW i na czwilę misię bufor zatyka, a pokazuje mui wersje + 0,7 EV. mam opóźnienie zanim mogę wszystkie trzy przewinąć to jedyna wada poza odsłoniętym LCD na tylnej ściance, ale nauczyłem się z tym żyć.
zacząć obgryzać paznokcie, problem z głowy
3/4 tylnej ścianki aparatu to wyświetlacz, jak noszę z małym obiektywem to szoruje mi po guzikach koszuli , nie mam odwagi sprawdzić co jest twardsze.
---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------
Nie mam tego gripa. póki co go nie potrzebuję.
Spraw sobie pasek do noszenia aparatu przy boku, np. coś takiego:
Z boku najczęściej koszule nie mają guzików :)