Prawdziwym maluchem będzie śmigłowiec, którym zakończę przegląd maszyn z ILA '16 - Hughes 269C.
Załącznik 185240
Wersja do druku
Prawdziwym maluchem będzie śmigłowiec, którym zakończę przegląd maszyn z ILA '16 - Hughes 269C.
Załącznik 185240
W lipcu odbyła się kolejna edycja salonu lotniczego w Farnborough. Pogoda w dniu mojej wizyty niestety nie dopisała, więc zdjęcia nie są tak udane jak te z Berlina. Myślę jednak, iż warto będzie zaprezentować niektóre maszyny, tym bardziej, że trafiło się kilka rzadko widywanych rodzynków.
Na początek nietypowa wrzutka samolotów, będących własnością Brooklands Museum z Weybridge, które tradycyjnie wystawia część swojej kolekcji na tej imprezie.
Blériot XI
Załącznik 185256
Roe 1 Biplane
Załącznik 185257
Sopwith Schneider / Tabloid
Załącznik 185258
Sopwith Camel
Załącznik 185259
Piękne rodzynki - prehistoria lotnictwa...
Operator mega fotki.
Nie wiem komu ten Sopwith przypominał wielbłąda,
ale fotki zacne - historia lotnictwa jest wspaniała.
Miło jest wracać do korzeni. Dzięki że to przypominasz.
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za pozytywny odzew Panowie! Jako, że oldtimerów nigdy za wiele, to dorzucę z Farnborough jeszcze dwa.
Boeing-Stearman Model 75
Załącznik 185319
de Havilland DH.89 Dragon Rapide
Załącznik 185320
Jeszcze jeszcze
Jak mój znakomity poprzednik. Jeszcze.jeszcze.
Pozdrawiam
Piękne te stare maszyny. Chciałbym zobaczyć je w powietrzu.
Piękne te stare samoloty :)
Więcej ''staroci'' z tych pokazów już nie mam. Na tego typu salonach są tylko znikomym dodatkiem. Wrzucę za to Jaka-52, który prezentuje się oldskulowo, choć taki stary nie jest. :wink:
Załącznik 185375
Pięknego Jaka zapodałeś, a może ktoś dla równowagi przedstawi Junaka.
Pozwolę sobie wtrącić swoje wczorajsze wypociny w te wspaniałe zdjęcia.Oto one:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1480837210
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1480837213
Do sklejania. :wink:
Takich 'wypocin' to należałoby każdemu miłośnikowi fotografii lotniczej życzyć:-) Ten rysunek pod tylnym wirnikiem to godło jednostki?
Do wspaniałości moim ostatnim fotom jeszcze wiele brakuje. Kolejna maszyna z Farnborough '16 - Scottish Aviation Bulldog 122.
Załącznik 185396
Edgley EA-7 Optica
Załącznik 185448
Daj z boku to ustrojstwo.
Proszę bardzo!
Załącznik 185451
Ciekawa konstrukcja,silnik za kabiną.Dzięki.A z tyłu masz na pewno.
Ciekawie to lata.:wink:
https://www.youtube.com/watch?v=iVr3u6E66EM
Od d... strony też jest. :wink:
Załącznik 185452
Załącznik 185453
Jakoś tak podobne do owada. Urodą nie grzeszy :)
Za to jest nietuzinkowy i rzadki.
Dziś jedna z najciekawszych maszyn pokazanych w Farnborough - SPYDR II, na bazie maszyny Beechcraft King Air 350.
Załącznik 185483
Standardowy King Air 350 w wersji ER.
Załącznik 185484
Dziś będzie premiera w wątku! :) Bardzo rzadko pokazywany w Europie samolot, na który polowałem od dawna - Embraer EMB-314 Super Tucano.
Załącznik 185503
Załącznik 185504
Brawo Operator brawo
Amerykański konkurent maszyny z ostatniej wrzutki - Beechcraft AT-6C Texan II.
Załącznik 185539
Widać dość dużo podobieństw. Zastanawiam się, czy projektanci jednej z tych maszyn nie wzorowali się na drugiej podczas projektowania.
Jest to dość stara konstrukcja z lat 80-tych. Zaprojektowana z przeznaczeniem dla policji i służb ratowniczych.
Między innymi do patrolowania autostrad ale jakoś nie zdobyła specjalnego uznania. Wyprodukowano około 20 szt.
Ciekawością było to, że kabinę załogi można było odchylać w prawo lub w lewo w stosunku do kierunku lotu.
W tej wersji chyba nie jest to możliwe.
Pozdrawiam
Obie konstrukcje wywodzą się z maszyn szkolno-treningowych - Texan II z Pilatusa PC-9, a Super Tucano z EMB-312, który jest starszy. Trudno powiedzieć, czy któryś z tych producentów w ogóle inspirował się jakimiś innymi tego typu samolotami.
Następny turbośmigłowiec - British Aerospace Jetstream 31.
Załącznik 185551
Kolejna rzadko widywana na pokazach maszyna - Dornier Do 328-110.
Załącznik 185600