Nie NERVUJ się już tak, iziiiiiii ;)
Wersja do druku
Fajne te jesienne kolorki :)
Też mam jesień, a co ;-)
Arista Edu Ultra 100, Pyrocat HD
Koloru chcę, plissss ;)
Zbyt surowy jest ten obraz. Podbiłbym ekspozycje i kontrast na tablecie by poprawić jego punkt widzenia. To skan z negatywu czy odbitki?
*Fotografia z nienumerowana z minimalnym opisem, więc pozwoliłem sobie pozostawić ją w cytacie.
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:09 ----------
Kolor z takiego zdjęcia to się powinien aż wylewać.
Wątek ów nigdy nie wymagał numeracji.
Te dynie aż błagają o kolorową wersję!!!
Wuzet: prosimy o Ripley!!!
hades, filmów kolorowych jeszcze jest troche na rynku i maja to do siebie, że maja swoje charakterystyki. To jak oddają kolory to jedna z nich. Z tych tanszych faktycznie kolory lubią się wylewać. Ektara czy Reali też. Ale juz z takiej Portry 160 nie. Kilka ostatnich fotek wstawianych tutaj pochodzi z filmu "Cine Still 800".
Trafiłem na niego przypadkiem i skusiłem sie na zakup 2 rolek w celu przetestowania. Film w sumie nie należy w cale do tanich (9,99$ za rolke). Z opisu wynika że jest to klisza filmowa o bardzo elastycznej możliwości naświetlania (500 do 3200 ISO) Ale dedykowana jest bardziej do naświetlania przy sztucznym świetle. Tą rolke naświetliłem późnym popołudniem , ok. godziny 18, w centrum Manhattanu (Times Square) gdzie światła juz nie była za wiele i byłem ciekaw efektu tego filmu. Dodatkowo skanując filmy staram sie jak najmniej ingerować w kolory, kontrasty. Po to lubie robić na kliszy, zeby to właśnie jej cechy charakterystyczne były też widoczne na zdjęciach. Drugą rolke przetestuje już w typowo sztucznych świetle. Sam jestem ciekaw efektów :-)
Poki co, jeszcze coś z poprzedniej.
MacGrong, nie obiecuje ;-)
Fajna ta fota :)
Arista Edu Ultra 100, Pyrocat HD