Czy można zmienić jakoś ustawienia BK Focus aby ostrość była ustawiana od dali do bliskości?
Wersja do druku
Czy można zmienić jakoś ustawienia BK Focus aby ostrość była ustawiana od dali do bliskości?
Ostatnio miałem możliwość zobaczenia na żywo em5 II.Jak bym miał kasę byłby mój,wygląd jak dla mnie naj z serii omd
Wiesz, M1 to sroga lekcja* udzielona mi przez Oly. Teraz już wiem, że Oly wypuszcza ~ czterech wersji aktualizacji do prosumer i top puszek.
Wiedząc to przypuszczam, że 3.0 doda fockus stacking do M5/2, w 4.0 natomiast spodziewam się 1080/50 i 2160/25.
* gdybym w czasie zakupu używki-nówki w $uper cenie wiedział, co oni wpakują do tej puszki na dzień końca cyklu życia produktu (wrzesień 2016) to nigdy w życiu bym jej nie sprzedał.
I słusznie :-)
Przeciez rm5ii to nowszy model i nie ma co tu sie roztrząsać który lepszy. Wyjdzie em1ii i wtedy pozamiata em5ii do czasu aż nie wyjdzie em5iii :)
Jest nowszy, ale konstrukcyjnie to chyba rewolucji nie ma? Po ostatniej aktualizacji firmware jest coś w czym E-M5II ma przewagę?
Wedle tej tabelki to:
http://www.olympus-global.com/en/new...150915omde.jsp
E-M5II ma: Movie-Exclusive Picture Mode: Flat / Noise Filter for video shooting - dla mnie nieistotne kompletnie.
---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------
A w trybie AF-C ze szkłami m43 fazowe nie działają?
Wg mnie E-M5II jest o wiele lepszym wyborem na dzień dzisiejszy, ze względu na gibany ekran. Nie mam i nie miałem E-M1, ale korzystam równolegle z E-M10 i E-M5II. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ten ekran jest tym co mnie bardzo mocno trzyma przy E-M5II. Kolejną rzeczą jest Hi Res Mode. Zajmuję się fotografowaniem różnego... towaru ( ;) ). Czasem też fotki na stocka. I ten tryb robi różnicę. Rozdziałka w okolicach ok 10 tys px x 7,5 tys px daje olbrzymią przewagę, nawet nad FF. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mało kto korzysta z O-MD w studio (choć nie rozumiem dlaczego ;) ), ale taki ficzer zawsze warto mieć.
Choć z E-M1 chętnie zapożyczyłbym grip ("kopiuję" go z pomocą ECG-2) i detekcję fazową, bo szkła 4/3 kuszą. Ale summa summarum czekam na E-M1 mark II, na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym nowej piątki na starego flagowca.
no jeszcze HiRes ale to mało kto chyba korzysta :) Przy AF-C fazowe tez działają. Ogólnie w EM1 AF działa zdecydowanie lepiej w trudnych warunkach. Każda sroka swój ogon chwali. Ja mam EM1 i choć zmiana na EM5II nie była by problemem to jakoś do mnie on nie trafia bo tanio wykonany jest :)
Każdemu coś innego odpowiada.
Mnie gibany ekran nie leży, miałem go w Cammedii C7070WZ i E-3. Najczęściej używam go gdy patrzę z góry na ekran z góry i wystarczy go tylko uchylić a nie odchylać i kręcić. W studio to może nie ma znaczenia ale w terenie już tak.
Szybszy w E-M1 X-synch też bardzo mi odpowiada.
Też czekam na E-M1 II
Mi podobnie jak @dropletowi, obracany ekran nie odpowiada. Poza tym 5 mi się podoba, chociaż też ma włącznik po lewej stronie.
Oby EM1II nie miał tego gibanego ekranu...
bardzo dobrze, bo mi w G3 ten gibany ekranik nie pasował, wolę odchylany. Za to możliwość obrócenia ekranu o 180 stopni i jego zamknięcia jest bardzo przydatna.
Tak sobie niespecjalnie sprawdziłem cene tego body i natknąłem się na sklep eglobalcentral z rewelacyjną ceną 2915 za body. Gdzie jest haczyk?
http://www.eglobalcentral.pl/aparat-...dy-czarny.html
Normalnie tak się najarałem, że chyba kupię !;)
To źle?
Z tego co wiem to Olek ma gwarancje worldwide - nie?
A jak kupię w USA amazonie to nie mam gwaracji w Polsce? - Tak kupiłem pierwsze body i wydaje mi się że gwarancje miałem
Zależy od firmy a i kiedyś inaczej było.
Tu (Elgoglobal) przypuszczalnie w ogóle nie dostaniesz świstka gwarancyjnego, gwarancje realizujesz bezpośrednio przez nich. Poszukałbym informacji i opinii o tej firmie, myślę że przy takiej cenie można ryzykować jeśli wszystko jest OK!
No właśnie opinie nie napawają optymizmem :/
Domena sklepu zarejestrowana przez jakiegoś chińczyka a firma ma niby siedzibę w Londynie na 34-35 Eastcastle Street, W1W 8DWLondon - z goggle maps wynika że nie ma tam nic co przypomina ten sklep.
Dodatkowo opinie o eglobalcentral.eu i co.uk w dużej mierze negatywne.
Spasuje
Jak kupisz na amerykańskim Amazonie już nie masz gwarancji w Europie. A poza tym dobrze Ci się wydaje - wszystkie produkty Olympus dostarczone do sieci handlowych dowolnego miejsca Świata do października 2014, miały ogólnoświatową gwarancję. Może się zdarzyć, że jeszcze dziś może coś leżeć zapomniane w magazynie, coś, co zostało dostarczone do sprzedaży przed październikiem 2014, wtedy taki produkt nadal posiadałby gwarancję ogólnoświatową. W przypadku takiego molocha, jakim jest Amazon, jest bardzo wątpliwe, że mają w magazynie jeszcze coś ze starych zapasów.
Zapomniałem jeszcze dodać, że zakup w amerykańskim Amazonie nie zawsze jest łatwy. Wiele artykułów, a w tym aparaty, od razu widać, że tańsze, mają status dostawy międzynarodowej: "This item is not eligible for international shipping." A więc można kupować, albo w trakcie osobistego pobytu, albo na rodzinę/przyjaciół, albo korzystając z serwisów typu KurierUS. Niezależnie od sposobu, uprawnienia gwarancyjne i tak pozostaną na ziemi amerykańskiej.
Wie ktoś może jak wyłączyć ekran? W pierwszej wersji po przełączeniu na wizjer naciskając 'info' można było ekran wygasić. W drugiej wersji nie widzę takiej możliwości pomijając odwrócenie ekranu do korpusu.
A ten przycisk nie działa? Bo w instrukcji pisze, że właśnie ten przycisk umożliwia przechodzenie z podglądu na monitorze do podglądu w celowniku.
Załącznik 165384
Pozdrawiam
Mam tak samo w E-M1, dopiero jak wyłączę w menu czujnik oka, wtedy to działa:), pewnie jest identycznie...