330, 331 i 342 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
330, 331 i 342 - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
koczownica- pszczoła pasożyt świetna, powiedziałbym, że kleszcz też gdyby nie jego wstrętna natura :-x
Dziś dwa kadry, zimno i wietrznie mimo słoneczka.
344
Załącznik 172903
345
Załącznik 172904
Brawo, mrówek świetny :)
343 - piękne zdjęcie.
Pijąca mrówka 330 bardzo fajna, ale wolałbym ją w pionowym kadrze obróconą o 90 stopni w prawo. Kształt kropli miodu zdradza, w która stronę skierowana była grawitacja. Na 329 w niektórych miejscach (odwłok modelki, druga, nieostra mrówka w tle) widzę jakieś dziwne artefakty. na 328 też ich trochę (ale mniej) jest. Odbicie fotografa w kropli miodu mi nie przeszkadza - taki mały 'backstage';-)
331 - bardzo ładne światło i kolorystyka. Obróciłbym nieco kadr tak, by linia tworzona przez liść i przednią krawędź skrzydeł motyla była nachylona w kierunku przekątnej kadru - zmniejszyłoby to ilość niewykorzystanej przestrzeni w górnej części kadru.
Portret 332 bardzo dobry. W/g mnie nie było potrzeby stackowania - nie zawsze na zdjęciu wszystko musi być ostre, a w tym przypadku jest ostre dokładnie to, co powinno.
Przy kleszczu 333 bardzo by się przydała większa skala odwzorowania.
334 - ładne światło, ciekawe tło, zawęziłbym nieco kadr obcinając połowę prawego marginesu i proporcjonalnie dół.
336 - znów piękne światło i kolory, nachyliłbym silniej gałązkę ku przekątnej kadru.
337 - o kolorach i świetle już nie będę pisał (po co się powtarzać?;-), pięknie by się modelka prezentowała w poziomym kadrze - spróbuj obciąć połowę lewego marginesu i w pionie do proporcji 3:2 tak, by górna krawędź łodyżki wychodziła z PD rogu kadru - wychodzi zdjęcie-bajka!
Na 339 przepału na płatkach nie dostrzegam - histogram też przepału nie potwierdza. Ale mimo to z trójki 337-339 337 po przerobieniu na kadr poziomy deklasuje pozostałe.
340 - bardzo ciekawy model, dobry kadr, technicznie też bez zarzutu. Zastanawia mnie pozycja modela - on ta spał trzymając się tylko na żuwaczkach? W sumie to ta oryginalna pozycja modela jest dodatkową zaletą zdjęcia. Świetnie - rób więcej takich!
341 - bzyg w ładnym, klasycznym kadrze, technicznie też wszystko zagrało jak trzeba. Kolejne bardzo dobre.
Kleszcz 342 - znów skali zabrakło.
344 - piękne tło, trochę przeszkadzają białe placki w kropelkach. Pokombinowałbym trochę z kadrem - w obecnej wersji w/g mnie zbyt dużo niezagospodarowanej przestrzeni na górze. Przyciąłbym górę i trochę w poziomie (więcej z lewej niż z prawej by model miał więcej przestrzeni przed niż za sobą), rozważyłbym tez silniejsze nachylenie trawki ku przekątnej kadru.
345 - ładna mrówa, ale zbyt dużo pustki po bokach. Zrobiłbym z tego kadr kwadratowy.
Oczywiście te wszystkie uwagi to moje subiektywne opinie i wcale nie musisz się z nimi zgadzać - krytykujący też może się mylić:-)
wyszomir dzięki za wszystkie uwagi i pochwały. Uwag potrzebuję zapewne szczególnie by lepsze foty robić. Co do skali na kleszczach. nie mam póki co czym zrobić tak małych owadów w większym powiększeniu. Jak podpinam dwa pierścienie pod szkiełko to nieciekawe foty wychodzą. Mam raynoxa ale nie mam na razie jak podpiąć go do szkiełka, muszę poszukać i zamówić jakąś redukcję. Jak już owadów pojawi się więcej i będę miał czas to potestuję znów focenie z dwoma pierścieniami może jakieś inne ustawienia są konieczne.
pozdrawiam.
Bardzo fajna ta ostatnia mrówka :)
Z pierścieniami spróbuję jak się uda jakąś fotę jutro strzelić i porównać. Robiłem z nimi foty w połączeniu z mZD60 i nie zwróciłem uwagi aby coś źle wychodziło. Z 75-300 stosuję na okrągło i nie mam zastrzeżeń.
345 fajne kolorki ale ciaśniej bym kadrował
Dzisiejsze,same maleństwa :)
346
Załącznik 173062
347
Załącznik 173064
348
Załącznik 173066
349
Załącznik 173065
350
Załącznik 173063
No to może coś z dziś, niestety sanki mi się zepsuły więc tylko pojedyncze klatki.
351
Załącznik 173183
352
Załącznik 173184
353
Załącznik 173185
354
Załącznik 173186
Super :)
Pojedyncze?:shock: Noo Panie, no, no... Świetne!
353. przesuper!
Dałbyś co do galerii - może nie oblecha bo Saboor da Ci 1 ale ta choinka kropelkowa jest zarąbista :)
Ja tam zawsze robię pojedyncze klatki i nie narzekam :grin: a co do zdjęć potwierdzają to...jest git
Kropelkowe bardzo ładne :)
Fajnie wyszły te ostatnie foty. 2szczotkę do czyszczenia smoczków i wylotów od niekapków :D
Ważki
355
Załącznik 173325
356
Załącznik 173326
353 najbardziej mi się spodobało.
Lecimy dalej. Za odwiedziny i wpisy dziękuję. :)
357
Załącznik 173416
358
Załącznik 173417
359
Załącznik 173418
360
Załącznik 173419
Stawiam na dwa pierwsze :)
Pierwszy ma fajne oczy, drugi skrzydła :grin:
I to wszystko żyje w RP?
ten z 359 ma tył i przód?
Z przyjemnością oglądnąłem kilka ostatnich wrzut.
Kolejne moje
361
Załącznik 173484
362
Załącznik 173485
363
Załącznik 173486
364
Załącznik 173487
cdn
Dzięki za wizyty i wpisy :)
Super, bardzo super :)
Tyle bardzo fajnych zdjęć, ledwo nadążam :)
Fajne te "obrzydliwości" 364 zatrzymało mnie na dłużej.
357 z ostatnich na - w mojej ocenie.
Znowu fajna wrzutka, najbardziej spodobał się włochaty :)
thx:)
sorry, tak mam jakoś że nie czekam długo z wrzutkami. Jutro kolejne zapodam :)
będę na tego włochacza jeszcze polował chciałbym większą skalę na nim wypróbować tylko muszę sanki nowe kupić bo płochliwa bestia jest. Trzy plenery mi zwiewał. Dziś go dopadłem ale mimo rosy jak za bardzo sprzętem operowałem to próbował od razu zwiać.
thx:)
---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------
coś w sobie mają te włochate :mrgreen:
O, widzę, że włochatego upolowałeś :). Mój się nie ruszał zupełnie, ale bardzo zimno było wtedy :|
Podobaja mi sie bardzo wlochate.
Sezon się zaczął, to i pięknych zdjęć wysyp mamy:-) Gratuluję świetnych zdjęć - i pokazuj następne!
Bardzo fajna wrzuta... Tak trzymaj