To ja podobne kiedyś z Giewontu prezentowałem. Trzeba w środku tygodnia celować
Wersja do druku
To ja podobne kiedyś z Giewontu prezentowałem. Trzeba w środku tygodnia celować
Byłeś na Rysach? :) Piekne tłumy.
Gdy byłem w zeszłym roku na Rysach to spotkałem w powrotnej drodze turystę wracającego spod Chłopka, który twierdził, że szlak ten (zielony) jest dużo ciekawszy od tego na Rysy. Potwierdzam - jest wręcz zajebisty :grin:
Co do turystów to rano kompletne pustki. Do schroniska dotarłem koło 5:30. Z kilkanaście osób szło na Rysy, czterech (głównie TOPRowcy) szło na Mięguszowiecki, jeden schodził, dwoje Słowaków przyszło na przełaj od swojej strony. Z powrotem do Czarnego Stawu pod Rysami było już więcej turystów ale do tłumu bardzo daleko, jednym słowem luzik. Wszystko zmieniło się od Czarnego. Tłumy walczące o przetrwanie w japonkach, klapkach, sandałach, butach do trumny (tych przynajmniej jak spadną nie trzeba już przezuwać :wink:), papuciach :shock:. Wrzeszczący tłum (słychać było juz po drugiej stronie jeziora), kwiat młodzieży strzelający selfie z uśmiechem, który chwilę później zamieniał się w grymas bólu po kilkunastu metrach pod górę :mrgreen:, bachory rzucające kamieniami w ryby :evil:. Wiedziałem, że będzie źle ale aż takiego tłumu się nie spodziewałem, bardziej w weekend.
Pomyślałem sobie - Boże widzisz a nie grzmisz i wkrótce rozpętała się burza, ale gdzieś nad Jurgowem :grin:
Większość zdjęć jakie zrobiłem są do kosza - przykleił się jakiś syf do obiektywu co dopiero na górze zauważyłem, ale i tak było zajebiście :grin:
Z Rysów ? dzwonię do Marysi, że jesteśmy na szczycie.
- ludzi dużo ?
... kamieni nie widać :mrgreen:
522, 523
To na pewno w Tatrach....Nie było to dojście do kąpieliska na Mazurach?
Jeśli to Tatry to ja naprawdę już dawno tam nie byłem :???:
Wakacje, raz urlop spędziłem w Tatrach i nigdy więcej...Poczekam na wrzesień i może się wybiorę. Takie tłumy nad Morskim okiem już kilak razy widziałem. Dawaj foty, z syfem czy bez bedziemy oglądać:)
Ten biedak z rogami wyglada,jakby mial serdecznie dosc..
Nie dziwię się. Kiedyś, dawno temu :smile: wyjeżdżałem co roku na wakacje do Zakopanego/w Tatry. Skutecznie zniechęciły mnie tłumy i niestabilna pogoda - na wiele lat Tatry sobie odpuściłem. Teraz tylko krótkie wypady w ładną pogodę (prognozy na szczęście się sprawdzają). W wakacje, weekendy nie jest źle gdy się wybierze mniej uczęszczane szlaki i wcześnie wyruszy. Trzeba się niestety liczyć z powrotem w tłumie lub wracać o późnej porze.
Dzięki :grin:
Polecam Przełęcz pod Chłopkiem :grin:, Rohacze też czekają (muszę koniecznie w tym roku) :grin:, Wrota Chałubińskiego - tłumów raczej nie będzie a ładny szlak.
Obiektyw był już odsyfiony :-P
Byłem kilka razy "z tamtej strony". No może nie na szlakach.:roll:
Góry wg. mnie zupełnie inne, nawet drzewostan jakby odmienny (bardzo dużo modrzewi). A i pogoda po tamtej stronie jest czasem zupełnie inna jak u nas..
Takie tam moje spostrzeżenia górala nizinnego.:grin:
Dawaj fotki, bo ja zrobię zalew z dzisiaj...;):mrgreen:
Zaczynam od góry czyli od widoków z Mięguszowieckiej Przełęczy pod Chłopkiem. Ledwo tu doczłapałem po ostatnich problemach z nogą (przed tygodznem wyciągnęli mi szwy i już się w miarę zagoiło) choć wcześniej rozważałem próbę wyjścia na Czarny Mięguszowiecki. Widoki na słowacką stronę (Hińczowa Dolina, Hińczowe Stawy i góry za nimi)
525.
Załącznik 152756
526.
Załącznik 152761
527.
Załącznik 152760
528.
Załącznik 152759
Widok w stronę Mięguszowieckich Szczytów (Pośredni a za nim schowany Mięguszowiecki, Czarny został za plecami)
529.
Załącznik 152757
Polska strona:
530.
Załącznik 152755
531.
Załącznik 152758
532. Morskie Oko
Załącznik 152754
pięknie :)
a najpiękniejszy w tym wszystkim brak ludziów :)
Piękne widoki :)
Widoczki zarąbiaste!!!, szczególnie na Koprowy i Hińcowe Pleso :) .
Oglądałem Przełęcz pod Chłopkiem od dołu z drugiej strony i z Koprowego Ramienia (w zeszłym roku), się zastanawiałem jak to wszystko widać stamtąd... :)
Trochę Ci zazdroszczę ;) Tam jeszcze nie byłem. Widoki piękne. Ja mam ochotę na Kazalnicę. Może we wrześniu się zmobilizuję.
oto i ona:
533.
Załącznik 152788
Chcesz tam iść szlakiem czy ścianą :roll:?
Chyba Was pogło :roll: za stary jestem na takie ekscesy ...
Piękne widoki. Zazdroszczę, ten szlak ciagle na mojej liście do zaliczenia.
Zacznijmy schodzić w dół.
534. Końcówka szlaku pod Chłopkiem
Załącznik 152819
535. Potem jest rynienka
Załącznik 152821
536. Rynienka od dołu
Załącznik 152820
537. Mięguszowiecki i Pośredni Mięguszowiecki (z lewej)
Załącznik 152824
538. Jeszcze spojrzenie za siebie
Załącznik 152825
539. w dół
Załącznik 152823
540 i przed siebie
Załącznik 152822
echhh - pięknie tam :)
rynienka z góry i z dołu robi wrażenie - tak samo jak Mięguszowiecki
---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------
a 540 mam wrażenie że leci w lewo - możliwe że złudne niemniej wrażenie takie pozostaje
Tu to już pikuś w porównaniu z podejściem na Kazalnicę :grin:
Góry maleją w lewo co potęguje takie wrażenie, jak przekrzywiałem w prawo to ścieżka nienaturalnie krzywa była :grin:, szeroki kąt też pewnie trochę zniekształca perspektywę.
Jestem pelen uznania.
Alnico, piękne zdjęcia!
Widzę jak dużo straciłem podczas mojego wyjścia na przełęcz... i jak bardzo ryzykowałem idąc tam wtedy.
535 - rynienka rządzi. Jakby mnie kto tam wyniósł, to ładne zdjęcia bym porobił :roll:
Tfu, zaczynam gadać jak henry1 o wycieczkach nie swoimi nogami :mrgreen: