Dzięki za upewnienie mnie, że wciąż i jeszcze dobrze widzę kolory. To świetna wiadomość. @jck dziękuję.
Lilen - granatowy ptaszek wyglada odjadowo. Być tak widocznym i przeżyć to zapewne niełatwe...
Wersja do druku
Dzięki za upewnienie mnie, że wciąż i jeszcze dobrze widzę kolory. To świetna wiadomość. @jck dziękuję.
Lilen - granatowy ptaszek wyglada odjadowo. Być tak widocznym i przeżyć to zapewne niełatwe...
@Lilen w uzupełnieniu.
Lepsze i bardziej subtelne będzie zrobienie tej korekcji na krzywych (green).
@jck nigdy nie było mi po drodze z krzywymi. Kiedyś próbowałem się zaprzyjaźnić ale nic z tego nie wyszło :???:. Swoją wersję tego zdjęcia już zostawię taką jaką jest - większą uwagę będę zwracał na to w przyszłości :)
fajna lekcja - mysle ze dla wszystkich zagldających :)
ostatnie koty faktycznie w punkt jesli chodzi o kolorystyke :)
a niebieski ptak - true - w takim klimacie chyba ma nielatwo :)
Dziękuję wszystkim zaangażowanym za uczynienie mnie nieco mniej zielonym ;)
Zwracam honor, wzrok masz sokoli :)
Odnośnie do Bystrzaka to sądząc po ich ilości nie mają z przeżyciem większych problemów :D
Teraz zdjęcie bez zielonego to powinno nie być "kontrowersji" wokół kolorów ;)
260. Korzystanie z wodopoju to duży stres, szczególnie dla roślinożerców. Nigdy nie wiadomo co może czyhać w mętnej wodzie lub w pobliskich krzakach. W parze zawsze raźniej a i ryzyko się rozkłada na dwóch :)
Załącznik 231544
A gdzie "crocodyl" ?
Jak na NG oglądam, to tak pokazują - zebry lub gnu piją, a krokodillus wyskakuje i łapie za pysk lub udo.
Żart oczywiście :mrgreen:
juz gdzies to widziałam :mrgreen:
kapitalny portrecik :)
Łooo Panie... Takie cuda to tylko w telewizji....
Zawsze musisz być do przodu ;) Dzięki!
261. Pokręcona lwica. Lwy to największe koty afrykańskie i równocześnie jedyne koty prowadzące stadny tryb życia. Zwiększa to skuteczność polowań jak i zapewnia lepszą ochronę młodych kociaków. Spoiwem każdego stada są spokrewnione lwice, które często wymieniają się drobnymi czułościami.
Załącznik 231562
262. Podniebne akrobacje nad jeziorem Kerkini w Grecji w wykonaniu pelikanów kędzierzawych.
Załącznik 231594
Pelikany super! (poprzednie też fajne, ale jednak pelikany je przebiły).
wy je karmiliscie czyms - czy one zawsze takie szalone
bo sporo świetnych kadrow z nimi w roli głównej juz widzielismy
a pewnie twoje dyski mają ich jeszcze sporo wiecej ???
Byliśmy na łodzi rybackiej to nauczone były latać za nią, licząc na jakąś rybkę z odrzutu. Nie zawiodły się... :wink:
263. Kaboso, dziewięcioletnia lamparcica, przemierza o wschodzie słońca, trawiaste tereny przyległe do jej rewiru, wzdłuż rzeki Olare Orok w rezerwacie Masai Mara.
Załącznik 231617
264, Tych ostrych zębów mangusty pręgowanej (Mungos mungo), zwanej również mungo pręgowane, bardzo obawiają się nie tylko owady, myszy czy niewielkie ptaki ale nawet skorpiony, skolopendry czy jadowite węże. Te śmiercionośne uzębienie w połączeniu z stadnym trybem życia mangust sprawia, że sieją one postrach wśród drobnego życia w trawach sawanny.
Załącznik 231635
Ciekawe do którego dentysty chodzą, stan uzębienia na pierwszy rzut oka, bez zarzutu. :-)
Nie jedzą cukierków... ;)
Nie byłbym takie pewien czy jakiś turysta ich nie podkarmia, gdy nikt nie widzi... ;)
265. Złota ważka, która w wysokiej trawie znalazła odrobinę schronienia przed palącym kongijskim słońcem.
Załącznik 231685
Kolejna porcja smakowitych ujęć. Cieszę się bardzo, że dzielisz się nimi z nami :) Mangusty!!!! :grin:
Świetne kadry z wielką przyjemnością delektowałem się dłuższy czas.
Pięknie :!: ważka tez cudna.
Lamparcica i mangusty świetne. ważka też bardzo ładna, szkoda tylko że trawka skrzydło przesłoniła.
Jest lepiej. Moim zdaniem za problem w oryginalnym zdjęciu odpowiada ustawienie WB i zbytnie rozjaśnienie zieleni. Ale to jest immanentna cecha LRa . Ja bym zrobił to ciut inaczej, choć nie znaczy to że dobrze :). Wszak lamparta, a tym bardziej Afryki na oczy nie widziałem.
Gratulacje dla gospodarza za ciekawe zdjęcia i teksty. :)
Dzięki Panom, fajnie że zaglądacie :)
266. Likaony są najbardziej skutecznymi łowcami dużych antylop wśród wszystkich ssaków a to nie lada wyczyn, kiedy konkurujesz z takimi tuzami jak np. lwy lub gepardy.
Załącznik 231730
267. Jeden z gepardów, które tworzą grupę Tano Bora, zmęczony ale najedzony wcześniej upolowanym Topi, rozgląda się w deszczu za spokojnym miejscem na sjestę.
Załącznik 231765
268. Zimorodek malachitowy (Alcedo cristata) jest podobny lecz nieco mniejszy od naszego europejskiego zimorodka. Występuje praktycznie w całej Afryce Subsaharyjskiej.
Załącznik 231764
Europejski ładniejszy:cool: oczywiście żartuję każdy ładny:grin:
Pięknie pokazujesz afrykańska faunę. Zaglądam regularnie z prawdziwą przyjemnością.
Dzięki panowie za komentarze :)
269. Młoda, około czterotygodniowa surykatka podczas jednego z pierwszych spacerów poza norą. Podczas takich wypadów jest uczona przez swoje stado obchodzenia się z jadowitymi skorpionami czy skolopendrami.
Załącznik 231823
Likaon, gepard, zimorodek, surykatka świetnie ujęte w kadrach. Tak najbardziej to zdjęcie likaona z cieknącą ślinką robi na mnie wrażenie.
Dzięki @Wiejo za komentarz
270. Zebry prowadzą stadny tryb życia, dlatego ta zagubiona, samotna zebra biegnie zapewne w poszukiwaniu swojego stada.
Załącznik 231875
270 bardzo fajne :)
no zeberka od ****** strony bardzo przyjemnie ukazana :)
podoba sie :)
z resztą wczesniejsze takze
od tego malca przeslodkiego, przez zimka egzotycznego po kociaka w deszczu :)
Chciałbym jakąś fotę wyróżnić, ale naprawdę nie mam co, wszystkie warte wielokrotnego powrotu do oglądania i podziwiania :grin:
Miło, że zaglądacie. Dziękuję :)
271. Około dziesięcioletnia gepardzica Imani, córka słynnej Malajki, wygrzewa się w porannym słońcu na niewielkim kopcu termitów, wraz z trójką swoich trzymiesięcznych pociech. Jedno z tych uroczych kociąt utykało, co niestety oznacza duże problemy w jego dorastaniu i najprawdopodobniej nie uda się mu dożyć gepardziej pełnoletności.
Załącznik 231903
Miło, że dzielisz się swoimi zdjęciami. Rewelacja. Dzięki :)
@lisajamka1 dziękuję, robię to z przyjemnością :)
272. Ten samiec wikłacza śliniaczkowatego (Ploceus xanthopterus) zawisał na gałęzi do góry nogami, machał skrzydłami i głośno śpiewał. To nietypowe zachowanie miało za zadanie przyciągnąć uwagę samiczki siedzącej na pobliskiej gałęzi.
Załącznik 231933
kocia rodzina - cudna :)
te malenstwa zawsze są przecudne i wdzięczne do focenia :)
a ptaki zaskakująco ostre ubarwienie mają - ciekawie pozuje ;)
Dzięki @gulasz
273. Lampart, po upolowaniu i zjedzeniu młodego guźca, rozgląda się z brzegu nory, którą jeszcze kilka godzin temu zajmował upolowany guziec z rodziną.
Załącznik 231989
Jednak nie zdecydowałbym się na tak bliskie obcowanie z tymi sympatycznymi kotkami. Znając moje szczęście podszedłbym o pół meta za blisko i w prasie pokazały by się artykułu o pożartym przez kocięta turyście z Europy. :mrgreen:
Również podziwiam za odwagę. Piękny kadr, jedynie tło nieco bym przygasił - w/g mnie za mocno daje po oczach.
@wyszomir też się zastanawiałem się dlaczego tak "jasno". Pobrałem i potwierdziło się przypuszczenie. W Afryce jak w innych południowych krajach jest za dużo światła :).
@Lilen masz systemowy problem.
Załącznik 232020
Załącznik 232021
Wsadowo zrobiłem banalną korektę (Channel Mixer > Green > 10%) ostatnio opublikowanych obrazów.
Załącznik 232022Załącznik 232023 Załącznik 232024Załącznik 232025 Załącznik 232026Załącznik 232027
Załącznik 232028Załącznik 232029 Załącznik 232030Załącznik 232031 Załącznik 232032Załącznik 232033
Załącznik 232034Załącznik 232035 Załącznik 232036Załącznik 232037 Załącznik 232038Załącznik 232039
Zostało jeszcze 5 porównań. Gdybyś chciał, wyślę w nowym linku. System więcej nie puścił.
Dobrze by było sprawdzić kalibrację monitora, sterowniki i ustawienie grafy oraz profil ICC .