I co ? Załamałeś się ?:) Nie piszesz :). Znaczy obraz faluje.
Wersja do druku
Jestem nowym użytkownikiem aparatu. Chwilowo nie mogę się do niego przekonać :( Czy mogę prosić dobrą duszę o przesłanie instrukcji. Może pomoże mi się jakoś zbratać ze sprzętem. (Wcisnęłam gdzieś płytę dołączoną do aparatu :( )
http://www.fujifilm.eu/uploads/tx_fu..._manual_08.pdf http://fasigap81.pl/instrukcja-po-po...-fuji-x10.html tu jest link, ale wymagają rejestracji.
Koledze chodzi chyba raczej o instrukcje w języku Słowackiego a nie Szekspira :)
Na płycie dołączonej do aparatu jest polska instrukcja.
Właśnie na tym polega kłopot, że płyta gdzieś się zapodziała. :(
W poniedziałek będzie premiera X20 z nową matrycą i focus peakingiem. Dzisiaj z brytyjskiego Fujifilm wyciekła specyfikacja innego aparatu, HS50, i też ma focus peaking, więc ta funkcja to pewniak:
http://www.optyczne.pl/5497-nowo%C5%...x_HS50EXR.html
Następca X100 też będzie :)
http://www.optyczne.pl/5499-nowo%C5%...nePix_X20.html
Ciekaw jestem co oznacza "nowy wizjer optyczny" - skoro mają się jakieś informacje wyświetlać, to może oznaczać, że i obraz w wizjerze będzie większy.
Obraz w wizjerze X10 już i tak jest całkiem duży. Jeśli w jakiś sposób zrobią wyświetlanie punktu AF, to będzie strzał w dziesiątkę. A raczej dwudziestkę ;)
Wersja srebrna jest przepiękna. Takiego Pena E-P5 bym sobie życzył ;)
Witam i o pomoc pytam...mam problem bo nie wiem jak skopiować zdjęcia z aparatu zapisane w pamięci wewnętrznej? Jeśli ktoś dysponuje polsko języczną instrukcją to będę wdzięczna za przesłanie na a.sz.avon@gmail.com.
Ślicznie dziękuję za instrukcje, jesteście Panowie mega szybcy! Co do kabla...właśnie z jego braku wynikało moje pytanie...przy włożonej karcie pamięci X10 nie wyświetla zdjęć z pamięci wewnętrznej bo wystarczyło by skopiować na kartę i odtworzyć na innym urządzeniu...a tu psikus.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
To ja przywitam się po dłuuuugiej nieobecności na forum.
Nie wiem czy x20 jest lepszy, ale ja na x10 nie narzekam - choć ma on jedną wadę ... mianowicie nie jest srebrny :)
Powyżej majowe próbki kwietniowego spaceru.
bardzo sluszne podejscie +
pozdrowionka
Odkopię trochę watek.
Wielu z Was, miało (lub może jeszcze ma) X10-tkę. Co było powodem, że ją sprzedaliście lub zamieniliście na np. XZ-2? Jasand swoje "uwagi" opisał. Wszyscy podkreślają dobrą jakość obrazka z X10, więc pytanie czy inne cechy przekreślają ten sprzęt? Widzę, że na rynku wtórnym osiąga on dość wysoką cenę i jest on "chodliwym" sprzętem. Więc musi być doceniany...
"Chodzi" za mną ten sprzęt. Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawy Waszych opinii na ten temat.
Aparat bardzo fajny, nie ma żadnych istotnych wad, które by go przekreślały, a ma kilka zalet, których na próżno szukać u konkurencji. Trzeba jednak pogodzić się z tym, że jest to aparat 6-megapikselowy. Ja go sprzedałem, bo potrzebowałem kasy na inne zabawki :-)
Mam używam i jestem zadowolony, chociaż korci mnie wymienić go na jakiegoś PENa z ciekawości :) Jakoś obrazka moim zdaniem bardzo ok. Ostry i jasny obiektyw. Zadowalająca jakoś filmów. Fajny design. Jedyne co mi w nim przeszkadza to niekompaktowe wymiary i słaba bateria.
A co masz? :)
Panowie, czy to wg. was jest ORB? Czy to zwykły przepał?
Załącznik 105422
Bo jeśli orb to wysyłam do FUJI (jakimś cudem trafiłem na taką matrycę) ;-).
Pokaż całe zdjęcie.
1. Puchar oświetlony z okna
Załącznik 105456
2. Reflektory samochodów w dzień (krótkie naswietlanie, nie powinno być aż takich efektów, ale chyba jest ORB na prawym reflektorze samochodu z przyczepką)
Załącznik 105457
3. Noc z ręki, duże iso, więc wszelkie efekty ładnie się rozmywają i giną, a jednak na ciemnych samochodzie odblaski są chyba zbyt widoczne?
Załącznik 105458
Pytanie: czy to wskazuje na starą matrycę?
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały.
---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------
Orby byłyby większe i miałyby wyraźną granicę, często z ciemniejszą obwódką. Tu masz po prostu punktowe przepały i lekki blooming.
Witam !
Te przepaly maja charakter okregow a Epicure jest chyba nieco ślepy... ;)
Ewidentnie widac, ze nie jest to naturalne przepalenie.
To, ze dales foty na grupe juz swiadczy, ze cos Ciebie meczylo, ze jest cos nie tak jak powinno byc.
Moim zdaniem trafiles na 1 wersje matrycy x10.
Raz w markecie ze sprzetem foto jak pojawialy sie pierwsze x10 zwrocilem uwage na wystepowanie tego typu wady w tych aparatach.
Efekt byl taki, ze sprzedawcy kompletnie zlekcewazyli sprawe i z usmiechem na twarzy
oferowali x10 wiedzac o tym, ze jest partia do sprawdzenia i.... odeslania do producenta do poprawki.
x10 do wielu zastosowan swietnie sie sprawi i ta przypadlosc moze nie miec znaczenia
ale przy fotach nocnych i tam gdzie masz silne punktowe swiatla bedziesz mial okregi i
kwestia czy ich wielkosc i czestotliwosc wystepowania bedzie akceptowalna zalezy od Ciebie
i Twojego osobistego odczucia.
Pozdrawiam
Weźcie sobie wpiszcie w google "Fuji X10 orbs" i zobaczcie, jak to wygląda.
Na tym zdjeciu masz typowy bloming. Patrz na ciemnego Fiata oraz na środkowy samochód w tylnym rzedzie.
Załącznik 105469
Efekt na pucharze i reflektorze auta jest mocno nienaturalny, być może X-Trans ma skłonności ku takim efektom i w pewnych sytuacjach korygujący software nie wyrabia ...
własnie googlałem (dpreview, flickr itd...), i na moje amatorskie oko ten puchar wygląda tak jak orbowa kulka z dpreview (ale mogę sie mylić, mogłem przyjąć złe założenia):
http://www.dpreview.com/news/2012/04...ite-orb-update
No to ślij do serwisu.
kateb, rozwiązałeś już problem?
Odkopię trochę wątek.
Przejeżdżałem, jak co dzień, przez Mysłowice (z moim nowym nabytkiem Fuji X10)... tylko, że dziś przywiozłem kilka fotek wykonanych "z ręki" Fujikiem. Wiem, że zdjęcia są takie sobie, a może nawet zwykłe, ale bawi mnie focenie tym kompakcikiem. :grin:
Poniżej Kapliczka św.Jana Chrzciciela oraz motyw świąteczny znajdujący się obok kapliczki.
Załącznik 107038 Załącznik 107039 Załącznik 107036 Załącznik 107037
Wyciekły pierwsze zdjęcia X30:
http://www.fujirumors.com/first-images-new-fuji-x30/
Obiektyw ten sam, matryca nadal 2/3" (lipa, powinien być 1"), wizjer elektroniczny zamiast lunetkowego, Wi-Fi, uchylny ekran.