-
Odp: Olympus XZ-1 F1,8-2,5
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Wystąpienie każdego z wymienionych zdarzeń jest śladowe. Wystąpienie ich wszystkich razem jest tak nieprawdopodobne, że śmiem twierdzić, że nie zdarzyło się nigdy i pewnie się nie zdarzy.
To się zdarza znacznie częściej niż się wydaje - wystarczy popytać w serwisach komputerowych. Dlatego warto wyciągać wtyczki w przypadku silnych, dużych burz.
Drugi częsty przypadek psucia przepięciami to elektryzowanie w warunkach suchego powietrza - pady równie nierzadkie. Nota bene, udar wysokonapięciowy (np. z zapaliczek piezzoceramicznych) nie zostawia śladów, a pozwala jednoznacznie rozstrzygnąć problemy gwarancyjne urządzeń ''raz działa, raz nie działa''.
-
Janko :mrgreen: ja pisałem o aparacie. Ilość włączonych komputerów w czasie burzy, a podłączonych aparatów to nieba a ziemia :)
-
Oj, nie irytujcie się moimi pytaniami,przecież napisałam,że jestem zielona.
To mój pierwszy aparat.
Aparat jest ubezpieczony, mieszkanie jest ubezpieczone, więc przepięcia mi niestraszne, ale po co się narażać.
Szukałam ładowarki, a znalazłam to forum i pierwszy post na jaki trafiłam brzmiał:
No i przyszedł do mnie XZ1. Ładna zabaweczka. Ale wkurzyłam się, że nie ma ładowarki do akumulatorów. Cóż to za pomysł żeby ładować aparat z gniazdka? A niech pójdzie przepięcie... Aparat do wyrzucenia.(post425).
Dlatego moje pytania o ładowarkę. Znam sporo rapusów, którzy zanim obejrzą, pomyślą, biorą się do działania i psują.
-
Kup dowolną ładowarkę dobrej firmy, np. Hama lub Hähnel. W opisie produktu będziesz mieć jakie typy akumulatorów obsługuje. Znajdź taką, która ładuje akumulatory LI-50 i po problemie.
-
Nadchodzi (do Europy) aktualizacja oprogramowania oznaczona nr 1.5. Jest już dostępna na japońskiej stronie Oly z dzisiejszą datą.
Niestety nic specjalnego nie wnosi. Wg japońskich "krzaczków" oprogramowanie poprawia stabilność pracy aparatu podczas zapisu na kartach SDXC o pojemności 48GB i większych.
-
i stało się :-) Oli w kieszeni!
dobrze, że kupowałem aparat, a nie kamerę, bo te filmy to jakaś kpina ;-)
po 2 dniach jestem BARDZO zadowolony z przesiadki z wielkogabarytowego 40D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pie3ak
i stało się :-) Oli w kieszeni!
dobrze, że kupowałem aparat, a nie kamerę, bo te filmy to jakaś kpina ;-)
Gratuluję. Imho najlepszy kompakt na rynku (nie liczę specjalistycznych typu tough). Dla mnie osobiście filmiki były pozytywnym zaskoczeniem - XZ-1 używam równolegle do LX3. Raw w trybie AUTO, możliwość zumowania podczas kręcenia i wcale nie taki wolny AF dopełniają i tak wypasioną spec tego aparaciku.
-
Włożyłam płytkę do laptopa żeby przynajmniej zobaczyć, co na niej jest i niestety nie otwiera się.
Włozyłam do komputera w pracy i otwera się okno do instalacji. Niestety w tym starutkim kompie nie ma wejścia usb, więc nie podłączę aparatu do konfiguracji.
Pytanie, jakiego programu brak mi w laptopie,że się okno do instalacji nie otwiera?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maniana
Włożyłam płytkę do laptopa żeby przynajmniej zobaczyć, co na niej jest i niestety nie otwiera się.
Włozyłam do komputera w pracy i otwera się okno do instalacji. Niestety w tym starutkim kompie nie ma wejścia usb, więc nie podłączę aparatu do konfiguracji.
Pytanie, jakiego programu brak mi w laptopie,że się okno do instalacji nie otwiera?
Masz wyłączony auto play. Wejdż w komputer i kliknij w stację dysków.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
[...] Wejdż w komputer [...]
Aż mnie ciarki przeszły
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Aż mnie ciarki przeszły
Troszkę perwersji...:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Troszkę perwersji...:wink:
Nigdy nie zaszkodzi!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Gratuluję. Imho najlepszy kompakt na rynku (nie liczę specjalistycznych typu tough). Dla mnie osobiście filmiki były pozytywnym zaskoczeniem - XZ-1 używam równolegle do LX3. Raw w trybie AUTO, możliwość zumowania podczas kręcenia i wcale nie taki wolny AF dopełniają i tak wypasioną spec tego aparaciku.
no to może ja nie umiem obsłużyć "rec'a", bo to permanentne szukanie ostrości jest dobijające
-
4 załącznik(ów)
Dzięki uprzejmości kolegi który nie jest forumowiczem mam kilka fotek podwodnych z XZ-1 w obudowie i z lampą Olympusa. Fotki dużo ważą więc podlinkuję galerię. Dla zachęty kilka wkleję tutaj.
Załącznik 64340Załącznik 64341Załącznik 64342Załącznik 64343
-
Świetne. Kolega powinien pojawić się na forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Świetne. Kolega powinien pojawić się na forum.
Uwierz że gdyby to było możliwe to bym się nie fatygował :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Uwierz że gdyby to było możliwe to bym się nie fatygował :)
Miło ,ze się pofatygowałeś - fajnie pooglądać takie fotki z tego niedocenianego trochę aparaciku..
-
Jakby go producent przecenił, to może więcej klientów by go doceniło ;)
-
dokładnie, jednak trzyma cały czas cenę pozostaje czekać na następcę albo zbierać do JEDI.
-
Do Jedi warto wstąpić, ale aktualnie XZ-1 bardziej się opłaci kupić w tanim sklepie internetowym.
-
Ja zapłaciłam 1458 zł. Według kolegi, który pracuje aparatem dużo lepszym, jest wart swojej ceny. Pobawił się, pocmokał i zdziwił też, bo sądził, że kompakty to takie byle co.
-
Jak szybko skopiować zdjęcia z pamięci wewnętrznej na kartę? Trafiło mi się parę szybkich kadrów jak karta była... w czytniku.
/edit: ufff znalazłem. Opcja "backup" w menu KLUCZYK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jak szybko skopiować zdjęcia z pamięci wewnętrznej na kartę? Trafiło mi się parę szybkich kadrów jak karta była... w czytniku.
o_0
jak się da wsadzić kartę na działającym aparacie to sam je zrzuci, ale czy się da.....?
-
polecam skórzaną torbę do olympus sp-550; mieści xz-1 z tulejką i filtrem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
elrond2000
polecam skórzaną torbę do olympus sp-550; mieści xz-1 z tulejką i filtrem
Mógłbyś zmierzyć, jakie ten pokrowiec ma wewnetrzne wymiary?
A może jakas fotka z zx1 w środku ?;)
-
Postaram się dzisiaj wrzucić zdjęcie poglądowe;
pytanie czy też tak macie: po zakręceniu tulejki od minolty i flitra aparat nie zoomuje do końca; czy z oryginalną też występuje problem?
-
Tulejka od Minolty jest za krótka. Dedykowana oczywiście ma odpowiednią długość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
elrond2000
pytanie czy też tak macie: po zakręceniu tulejki od minolty i flitra aparat nie zoomuje do końca; czy z oryginalną też występuje problem?
Ja korzystam z filtrów 67 mm, więc do tej tulejki od minolty mam wkręconą przejściówkę 52-67 i dopiero na to filtry.
W takim układzie aparat zoomuje w pełnym zakresie.
Jeśli masz filtry 52 mm, to może pokombinuj coś z przejsciówkami 52-52 ( o ile są tego typu)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
elrond2000
Dziękuję za dobre chęci, jednak nie doczekawszy się realizacji obietnicy kupiłem sobie inny pokrowiec.
-
Mam problem z brakiem możliwości zmiany metody pomiaru (matrycowy, centralnie ważony, punktowy) tylko i wyłącznie wtedy, gdy mam ustawiony "Natural".
W każdym innym (vivid,muted. itd. ) powraca możliwość zmiany pomiaru.
Próbowałem resetować do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało.
Nie jestem pewien, czy to przypadkiem nie ma związku z uaktualnieniem przedczoraj firmware do v1.5 ?
Bo chyba żadna nastawa nie powinna uniemożliwić (w trybach PASM) mozliwości zmiany metody pomiaru?
ps. Już wiem, co było przyczyną : menu - tryb obrazu - natural - gradacja - miałem ustawione na "auto" i wówczas nie mozna zmienić metody pomiaru, widocznie tak ma być. Wystarczyło zmienić z "auto" na "normalna" ;)
-
XZ-1 jeszcze żyje! Skrzyczne, dwa dni temu. Zimno jak w Echo Base na Hoth :eek:
Tu w trybie P oddany w przypadkowe ręce:
I na koniec lekkie retro-klimaty po mocnym postprocessingu:
-
Ładnie w Beskidach widzę jest, zdjęcia ok.
-
"Skrzyczne, dwa dni temu. Zimno jak w Echo Base na Hoth"
nawet plecak taki kosmiczny :wink:
fajne zdjęcia, pozdrawiam
-
Nie wiem czy to się już gdzieś nie przewinęło na forum ale oferta raczej świeża - gdyby ktoś miał ochotę na zakup :
http://www.groupon.pl/oferty/cala-po...-z-oo/15940574
-
W Euro (i bynajmniej nie jest to reklama) jest za tyle samo... i to bez łaski
nawet się dzisiaj pobawiłem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuja
W Euro (i bynajmniej nie jest to reklama) jest za tyle samo... i to bez łaski
nawet się dzisiaj pobawiłem :)
Mozna wiedziec gdzie?
Na stronie nie jest dostepny.
-
Rumia k/Gdyni
Zgadza się nie ma... sorki nie sprawdzałem strony, ale zapewniam Cię żem go trzymał w łapkach
Może poszczególne sklepy robią sobie lokalne przeceny.
Jeśli jesteś zainteresowany polecam zadzwonić, kiedyś się dogadałem że mi przenieśli sprzęt
z innego sklepu za drobną opłatą dodatkową coś około 15 zł.
-
Dzięki za info, wczoraj zakupiłem lokalnie za taką samą cenę.
Pozdrawiam.
-
Jak w XZ-1 wypadają zdjęcia na ISO 1600? Jeśli jest tu wątek ze zdjęciami na wysokim ISO (pow. 1000), to proszę o podanie.
Pozdrawiam.