O ile stół stoi prosto :wink:
http://reviews.photographyreview.com...l-impressions/
Wersja do druku
O ile stół stoi prosto :wink:
http://reviews.photographyreview.com...l-impressions/
Mam pytanie do osób, które bawiły się już E-30. Czy zmiany proporcji kadru można dokonać w menu aparatu po zrobieniu zdjęcia:?: Jeżeli tak to jak się to robi - np. zmieniając z 4/3 na 3/2 jest jakaś ramka, którą można przesuwać...? Czy owe "filtry artystyczne" można również tak stosować - po zrobieniu zdjęcia:?:
Rozumiem, że instrukcji do E-30 nie można jeszcze zassać z Sieci?
Moje pierwsze pytanie jest dość istotne - dziś znów chciałem na szybko kilka odbitek 10x15 prosto z karty "na mieście"...
Cytat:
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru.
Przy czym dotyczy to edycji zdjęć w formacie JPG. Pewnie RAW najpierw trzeba również w aparacie przerobić na JPG.Cytat:
Trybów [P] i [ASPECT] można używać tylko do edytowania zdjęć o współczynniku proporcji obrazu 4:3 (standardowym).
Pozdrawiam
THX. No i pięknie, czasem mi tego brakowało. Ponawiam pytanie o instrukcję - można gdzieś zassać?Cytat:
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru
Nie wiem, nie sądzę, by przed premierą rynkową była dostępna.
Pozdrawiam
Wizjer jakby większy w E-30 :-P
Powiększenie 1,15x (E-3) vs 1.02x (E-30).
No i trochę mniejsze pole widzenia, odpowiednio 100% vs 98%.
MSZ, różnice są pomijalne a w porównaniu do E4xx/E-5xx to jest bardzo duży wizjer ;)
PS
Aa, pewnie chodziło Ci o wielkość szybki w wizjerze na zdjęciach ;)
To nie ma znaczenia.
A mnie ciekawią bardzo subiektywne odczucia tych, którym dane było pomacać E-30. Jak się pojawiła E-3 pierwsze wrażenia były "WOW" - jaki solidny, pancerny i fajny, szczególnie u osób, które nie miały wcześniej E-1. Jak jest z E-30 - czuję się w ręku, że jest to korpus pozycjonowany półkę niżej niż E-3? Różnica pomiędzy E-3 a E-XXX jest b. duża na korzyść E-3 oczywiście. Inaczej - czy tą plastikowość E-30 bardzo czuć w ręku?
Nie ukrywam, że E-3 bardzo mi się podoba pod tym względem...
Za krótko miałem w rękach E-3 i nawet już go nie pamiętam ale moim zdaniem wykonanie e-30 stoi na dobrym poziomie. Myślę że w ogólnym rozrachunku nabywcy nie będą rozczarowani. Choć to nie to co E-1. :mrgreen:
Poziomnica fajna rzecz ale to tylko dodatek. Podobało mi się działanie AF na detekcji kontrastu przy LV :)
Na mojej liście kolejności kupowania jest na ostanim miejscu po metzu af1 58, sigmie 30mm f1,4. Czyli nie prędko :(
A tak właściwie kiedy będzie dostępny w PL?
Korzyść to określenie bardzo subiektywne. Przede wszystkim E-30 jest wyraźnie lżejszy od E-3 i nieznacznie mniejszy. Dla mnie to są zalety.Cytat:
Różnica pomiędzy E-3 a E-XXX jest b. duża na korzyść E-3 oczywiście. Inaczej - czy tą plastikowość E-30 bardzo czuć w ręku?
Nie ukrywam, że E-3 bardzo mi się podoba pod tym względem...
Plastik jest bardzo solidny i wzbudził moje zaufanie.
Gdyby nie waga i gałkologia E3 ( podczas zajeć w Cyfrowe.pl nie przypadła mi do gustu)- to przy obecnych cenach po prostu bym go już miał.
Jack, prezes pytał mnie co chcę znaleźć pod choinką. co ja mam mu powiedzieć ;-)
Mnie jako nowego uzytkownika E-3 interesuje polityka firmy w sensie pozycjonowania produktow, bo obecnie wyglada tak, ze E-3 jest tansze od E-30 i mozna tu "pitu pitu" na temat tego, ze nowosci sa drozsze ale wg. tego co mozna doczytac na stronach Olympusa E-3 to okret flagowy, wiec. Ciekaw jestem jak bedzie ksztaltowala sie cena E-3 po premierze E-30 i tak 2 miesiace po. Mam nadzieje, ze wraz z premiera bedzie mialo miejsce rowniez jakis powazny update w firmaware dla E-3 i innych z systemu E, ktory wkoncu mozliwi poprawne liczenie mozliwych do zrobienia zdjec oraz znaczne poprawy obrazu przy wyzszych ISO. E-30 na wysokich ISO (pow. 800) prezentuje sie obiecujaco, tymbardziej, ze na takiej samej pow. krzemu upakowano 2 Mpix wiecej.
No i tak jak w którymś z wcześniejszych postów pisałem, wsadzą nową matrycę do E-3 i dalej będzie flagowy.
Albo flagę doczepią:)
Ale flagową łodzią podwodną ;)
Co Wy tak z tym pozycjonowaniem?
Z poletka konkurencji pamiętam, ze gdy wypuszczono Nikona D80 to miał taką samą matryce jak Nikon D200. Był pozbawiony uszczelnien i pancernej budowy ale był nowszy i miał lepiej dopracowną obsługę matrycy. I fotki z amatorskiego D80 wychodzily ciut lepiej niż z pancernego i połprofesjonalnego D200. Oczywiście można wszystko poustawiać i obrobić, piszę o zdjęciach 'z aparatu". Teraz podobnie dzieje się z Nikonami D300 i D90. Fotki z nowszego wyglądają troszkę lepiej.
Więc co z tym "pozycjonowaniem"? A nie ważniejsza jest czasem jakość zdjęć?
Potrzebujesz uszczelnień i pancernej budowy? Kup E-3.
Zależy Ci na jakości zdjęć i nowszych (więc zapewne bardziej dopracowanych) technologiach obróbki obrazu z matrycy to pomyśl o E30.
I tyle :roll:
Tak, ale skoro powiększenie E-4/5xx jest 0.92 to rozumiem, że różnica w wielkości pomiędzy E-3 a E-30 jest większa niż pomiędzy E-3 a E-4/5xx.
Jeśli źle rozumuję , to proszę o sprostowanie.
Dobrze rozumujesz ale nie do końca.
Oprócz rożnicy w powiększeniu jest jeszcze różnica w polu widzenia wizjera, E-3 pokazuje 100% kadru, E-30 98% a E4xx/5xx tylko 95% kadru.
Połączenie tych parametrów sprawia, że wizjer w E-30 jest znacznie większy niż w E510.
Tylko nie jestem pewny, czy jest to powiększenie 1.02x z 98% czy 98% z 1.02x ;)
PS
Może ktoś z OP (Jack? ) mnie poprawi jeśli coś pokręciłem ale tak to widzę.
A czy to ważne? proponuję wziąć do obliczeń kalkulator z 5 miejscami po przecinku dla lepszej dokladności.
Wizjer w E-30 jest taki jaki powinien być od dawna w amatorskich Olympusach. E-3 to jest bajka pod tym względem.
nie zastanawiam się ile % kadru mam w wizjerze 90 czy 100.Za to jak czasem spojrzę w mój OM-1n to jakbym miał ze 200% ;)
w najnowszym numerze Digital FOTO Video jest krótki test E30
http://www.dfv.pl/w_numerze.html?id=688
Konkluzja: to co e-3 ale z mniejszym wizjerem w obudowie z tworzywa
Poprawne liczenie zdjęć kiedy RAW jest kompresowany to nierealna sprawa dlatego, że każde zdjęcie ma inny rozmiar (w E3 od 9MB do 14MB). ISO to już niestety sprawa matrycy. W E30 jest nowsza i widocznie sama generuje mniej szumów i jak widać na dostępnych samplach w RAW nie ma bandingu.
hehe 16GB, a w maju jak brałem 8GB gadali mi złośliwcy, że za dużo :) a tu pół roku i 16 w standard przechodzi
Standard to tzw. definicja zamożności ogółu klientów, tutaj akurat nie ma jakiś kosmosów, bo ta karta CF Pretec X233 16GB kosztuje 127 zł. Jak przypomne sobie, że za Toshibe 2GB dałem 90zł to...ehhh.
Nie wiem, czy było, ale na imaging-resource pojawiły się sample z E-30 oraz rawy:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E30/E30A7.HTM
W pierwszej chwili po obejrzeniu sobie jpegów pomyślałem, że jest kiepsko. Zdecydowanie lepiej wyglądają zdjęcia z E-3, a nawet E-420 daje sobie radę odrobinę lepiej. Wywołałem jednak rawy i okazało się, że główną przyczyną takiego stanu jest działanie tego "polepszacza" DR, czyli gradacja ustawiona na auto.
Po wyłączeniu tego badziewa oraz wyłączeniu odszumiania i wyostrzania jest naprawdę dobrze. Szum jest wyraźny, ale monochromatyczny, w postaci drobnego ziarna. No i przede wszystkim żadnego bandingu! W Noiseware odszumia się to pięknie. Po lekkim odszumieniu (kolorowy szum na 0, monochromatyczny na 35%) iso 1600 w zupełności spełnia moje oczekiwania.
KarooL już zbiera kasę... zapewne będzie jednym z pierwszych co go kupi
podpisuję sie pod tym co napisał epicure
Ale odszumiarka w aparacie jest kiepska gubi detale jak nic, na pocieszenie można powiedzieć że ten szum monochromatyczny jest łatwo usunąć programem a detale zostają
crop 100 %
1. iso1600 noise reduction off
2. iso1600 noise reduction standard
3. iso1600 neatimage 30% szum mono
Geo , to pewnie poprawia jeszcze, albo w kolejnym firmware, to już nie jest problem
Zdjęcia z imaging-resource są coś nie tego. Może faktycznie gradacja? Bo ISO3200 wygląda totalnie poharatane, gorzej niż na jakiejś małpce, dobrze że jak piszecie w RAW nie jest źle.
Swoją drogą Olympus mógłby wyłączać domyślnie gradację na egzemplarzach, które wysyła do testów, miałby znacznie lepsze wyniki. ;)
Myślę że sprzęt zapowiada się niezwykle ciekawie ale jednak mimo wszystko nie chciał bym, E-5 poprawionego tylko o pancerną obudowę i kilka funkcji w stosunku do E-30. Co innego np. taki TruePic 4 z poprawionym algorytmem odszumiania i np. z 10 czy nawet 15 kl/s...
Niech sobie darują odszumianie i skupia na dobrej matrycy. Te trupice "turbo pro ultra" są zupełnie zbędne dla ludzi nie używających jpeg.
..a nie od tego zależy szybkość aparatu? To też ważne.