Jeśli ktoś siedział w 4/3 i przyzwyczaił się do dobrych zoomów, to zawsze będzie czegoś brakowało po przejściu do innego systemu.
Wersja do druku
Oczywiście że są, choćby bardzo dobre 24-105 i 28-135.
Zresztą optykę Sony i Minolty znam doskonale ;-), ale chodzi mi o w miarę nowoczesny zoom, najlepiej z SSM. Zresztą średniego budżetowego zooma też nie ma. Jest świetny 70-300, choć bardzo drogi, są 20letnie flinty i kosmicznie drogie 70-200 G SSM, a przydałoby się coś nowego i stosunkowo taniego w zakresie 70-200.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To obowiązuje w przypadku każdego systemu. W każdym są rodzynki, ale też wtopy. Choć w 4/3 chyba jest ich najmniej - chyba tylko to coś 17.5-45(?) i 18-180 - ale ten drugi to głównie zakres, bo optycznie nie mam pojęcia.
Mam już to szkło kilka miesięcy i sprawuje się znakomicie. jedyne do czego mogę się przyczepić to AF. Jest wyraźnie słabszy od 12-60, który mnie po prostu rozpieścił w tym aspekcie ;p Podobno E-30 ostrzy lepiej ale nie mam jak sprawdzić a nawet jeśli to i tak nie pozbędę się E-3.
Pamiętajmy, że "krytykowany" dzisiaj E-3 ma już sporo na karku. Wierzę, że jego następca będzie miał lepszą matrycę. Wystarczy ciut lepsze DR i ISO tak o 1-1,5EV mnie zadowoli ;)
Co tak się upieracie aby porównywać 4/3 do FF ? Porównujmy do APS-C a wtedy olek wypada jednak lepiej, bo i matryca mniej odstaje a i szkła mocno się różnią.
3 lata handlowałem sprzętem foto/wideo i daleki jestem od wybierania "jedynego słusznego systemu" a bawiłem się wszystkim co na rynku istnieje (poza MF). To co mam w podpisie po prostu spełnia moje potrzeby i tyle. Nie kalkulowałem nigdy czy stosunek cena/jakość jest gdzieś trochę lepsza. Patrzyłem na moje wymagania i tyle. Lubie dużą GO i jasne/równe zoomy. Olek mi to daje, nie będę płakał za FF :)
Jeśli w sklepach bochenek chleba i snickers będą leżeć na tej samej półce z napisem "pieczywo", to z pewnością będą porównywane.
Cenowo OK ale to trochę jednak inne sprzęty. Aby dostać taką ostrość etc co 14-35 to 24-70 trzeba przymknąć do 4. Lepsza matryca pozwoli na to, ale co z pracą w zastanym? No i jeśli aby dostać dobrą ostrość przymkniemy to lepsza matryca nie jest "możliwością" a potrzebą...wolę mieć jasne szkło i obserwować postęp matryc niż obiektywów, bo te się rzadko zmieniają...
zonkinho no tak ale nie dla każdego mała GO jest lepsza. Ja wolę większą.
Alleg_pl ale czytać nie uczyli? Jest test na optycznych i 14-35 wypada najlepiej z "tego typu szkieł" jeśli chodzi o jakość optyczną.
Nie, nie miałem go nigdy w ręce. 3 lata siedziałem w branży handlując pokemonami z wbudowaną kliszą...
Przymyka się po to by mieć określona GO ale i ostrość. 24-70 nie da ci takiej ostrości jak 14-35 na pełnym otworze, co widzieli na optycznych w teście. Widać Ty wiesz i tak lepiej. Co więcej - ponawiam pytanie czy uczyli czytać? - znajdź mi tekst o krytyce 24-70. Napisałem, że 14-35 jest równiejszy i ostrzejszy bazując na TEŚCIE. Nie na wróżeniu z fusów.
Czy 24-70 to takie cudów to nie wiem, na forum Nikona jest kilkudziesięciu stronicowy temat o wadach mechanicznych tego szkła.
Nie wiem po co starasz się mnie obrazić, skoro nawet mnie nie znasz ale OK :)
ps. Swego czasu miałem do wyboru E-3 + 14-35 albo D700 + 24-700. Oba spełniały w pełni moje wymagania. Kupując auto też kieruję się potrzebami. To, że w tej cenie mogę mieć coś o 20km/h szybszego mnie nie obchodzi. Skoro coś spełnia moje wymagania to drugim kryterium jest wygoda użytkowania i widzi mi się. Zastrzel mnie jeśli z tego powodu rozchorowały Ci się dzieci - zasłużyłem ;d