Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Ja wróciłem do 20stki Panasa. Tęskniłem za rozmiarem oraz 'filingiem' jaki daje to - skąd inąd - słabe optycznie szkło.
Pewnie bym skierował swoje kroki na 25 olka, lub 25/1.4 panasa, ale cenowo nieco odległe.
20stka daje wiele opcji, bardzo fajne szkło - pole obrazowania 40stki w FF, światłosiła bardzo dobra. Może do super ostrych zdjęć się nie nada, ale do tego co opisałeś - w większości przypadków zdecydtowanie tak.
pozdrawiam,
20/1,7 jest słaby optycznie, nieostry??? Jestem w szoku, od mojego egzemplarza oczy krwawią:-) Jedyne wady to nerwowy bokeh, bliki przy ostrych światłach w obiektyw podczas nocnych zdjęć i niezbyt szybki i zdecydowany autofokus. Ale ostrość...
Wycofuję swojego z giełdy, może to jego cechy osobnicze są tak dobre;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
artur_r
Tak, zoom by sie przydal, ale jasny 12-40mm to koszmar cenowy. Szkoda, że mój kit z E-PL5 nie jest ciut jaśniejszy :(
Jak kupilem 12-40 z OM-D E-M5 z rabatem olkowym, cena przystepna :-) Jestem bardzo zadowolony :-)
Aktualnie mam oba - 17 i 25 - dla mnie 25 jest znacznie bardziej uniwersalne. Wszystko zależy od osobistych preferencji.
25tka wydaje mi się też nieco lepsza optycznie - ostrzejsza na 1.8, ale to takie dzielenie włosa na czworo.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
20/1,7 jest słaby optycznie, nieostry??? Jestem w szoku, od mojego egzemplarza oczy krwawią:-) Jedyne wady to nerwowy bokeh, bliki przy ostrych światłach w obiektyw podczas nocnych zdjęć i niezbyt szybki i zdecydowany autofokus. Ale ostrość...
Wycofuję swojego z giełdy, może to jego cechy osobnicze są tak dobre;-)
Nie sprzedawaj! nie warto :) Ja sprzedałem swego czasu, a teraz ponownie wróciłem :P
Ja mam 12stkę olka, i naprawdę 20stka nie jest obiektywem, którym można żyletki ostrzyć - daleko mu do tego :)
Praca pod światło, wooooolny AF, brak wystarczająco dobrych warstw antyrefleksyjnych, czy (choć ja nie zaobserwowałem jeszcze) banding na wysokich czułościach i pewnie coś jeszcze da się dopisać. To wszystko składa się na ten obiektyw, i można go za to pokochać :) Ja osobiście lubię zdjęcia z tego szkła.
12-40 to zacny zoom, fajny optycznie - ale ta wielkość - to armata w m4/3. Psuje idee. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
Ja mam 12stkę olka, i naprawdę 20stka nie jest obiektywem, którym można żyletki ostrzyć - daleko mu do tego :)
Ze zdziwieniem czytam. Panasowi można zarzucić to i owo - m.in. sporą winietę, bliki przy latarniach w nocy, wolny AF... ale jeżeli chodzi o ostrość to jest to BARDZO ostry obiektyw. Ze szkieł, które miałem ostrością i klarownością obrazka chyba jedynie ZD 50/2 może się z nim równać.
BTW m.zd 25/1.8 również generuje fajny obrazek, nie mając niektórych wad Lumixa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Sam jesteś "za wąski" ?
Fakt, trochę w barach by się przydało, ale tak to już jest jak się wolało książki czytać niż ćwiczyć :-P
Za to z dołu mi szerokości ostatnio przybywa czemu jednak przeciwdziałać się staram...
A tak serio to oba szkła są fajne. Ja jeszcze z czasów analogowych wolałem 35mm i 85mm od 50mm i tak mi zostało. Dlatego kupiłem 17mm i 45mm do m43, a 25mm czeka na swoją kolej.
Wszystko zależy od indywidualnych preferencji :-D