Do niezwykłych należy również matryca i procesor. Na fotopolis xz2 ma użyteczne iso 1600 w stylusie 1 tylko 800. Czyżby inna matryca i inny procesor.
Pewnie wiecie dlaczego tak jest, pewnie coś przeoczyłem.
Wersja do druku
Do niezwykłych należy również matryca i procesor. Na fotopolis xz2 ma użyteczne iso 1600 w stylusie 1 tylko 800. Czyżby inna matryca i inny procesor.
Pewnie wiecie dlaczego tak jest, pewnie coś przeoczyłem.
Matryca z dużym prawdopodobieństwem jest taka sama.
Najwyraźniej inaczej jest obrabiany sygnał.
Aby być pewny musiałbym mieć ten aparat i porównac na tych samych ujęciach z moim XZ-2.
Ale po samplach w sieci widać, że nowszy aparat ma mniejszy poziom wyostrzenia na wszystkich ustawieniach, co przekłada się na niższe zakłócenia (ziarno). W XZ-2 taki efekt można uzyskać tylko w RAW, bo JPGi nawet przy wyostrzeniu -2 są podostrzone.
Na to nakłada się również bezsprzecznie ostrzejszy obiektyw w XZ-2.
Po za tym jeśli wierzyć Optycznym, oprogramowanie nowszego aparatu stawia na podniesienie dynamiki, kosztem nieco wyższego szumu kolorowego.
Ot i cała różnica.
---------- Post dodany o 16:37 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------
Wszystko to dotyczy JPG. Robin Woog np. swoje zdjęcia obrabia w RAW i różnice w stosunku do XZ-2 (poza wynikającymi z samego obiektywu) są praktycznie niezauważalne.
Potwierdzam natomiast opinię z Optycznych o tendencji wpadania Stylusa 1 w niebieską tonację.
Problem pojawia się, choć nie zawsze, przy zachmurzonym niebie i w zacienionych miejscach na auto WB.
Poniżej przedstawiam zdjęcia prosto z aparatu i po obróbce. Zdecydowanie wolę cieplejsze odcienie :wink:
1. z aparatu
1. po obróbce
2. z aparatu
2. po obróbce
3. z aparatu
3. po obróbce
Oryginalne faktycznie są zbyt chłodne, ale jak dla mnie przegiąłeś z obróbką w drugą stronę.
Szczerze, to już bardziej wolę fotki prosto z aparatu niż z twoją obróbką.
dla mnie również zdjęcie nr 2 ma bardzo nienaturalne kolory, bardziej niż zdjęcie nr 1
Niebieskie trochę są, ale ta obróbka MZ stanowczo zbyt ciepła. Zakładając że płytki chodnikowe są "neutralnie szare", PSE zrobił mi coś takiego:
Załącznik 109314
BTW, da się w Stylusie wprowadzić korektę automatycznego WB? Może tak by się pozbyć tej niebieskości.
Wprowadzenie korekty do AWB jest oczywiście możliwe, lecz będzie miało wpływ na wszystkie zdjęcia. Dla większości zdjęć jakie robi Stylus nie jest to konieczne.
W aparacie jest natomiast możliwość włączenia w menu funkcji "WB AUTO Zach. ciepły kolor" z opisem "By zachować ciepłe kolory światła w trybie automatycznego balansu bieli." Nie przypominam sobie takiej funkcji w moich poprzednich aparatach cyfrowych. Czyżby inżynierowie Olympusa wprowadzili ją mając świadomość tendencji aparatu do niebieskiej dominanty w określonych sytuacjach? Czy w XZ-2 też jest ta funkcja? Oba aparaty mają najprawdopodobniej taką samą matrycę i procesor obrazu.
Problem jest chyba w obiektywie. Te trzy powyższe zdjęcia zostały wykonane na maksymalnej ogniskowej. Być może kombinacja takiej ogniskowej i słabiej oświetlonych motywów skutkuje zamiast spotykanym w kompaktach typu megazoom spadkiem kontrastu zwiększeniem udziału niebieskiego koloru.