Atlas z "bejsbolem" i jakieś smutnej muzy słucha .
( czy to śmigło?)
Wersja do druku
Atlas z "bejsbolem" i jakieś smutnej muzy słucha .
( czy to śmigło?)
yac mówiąc szczerze, to nie wiem co on trzyma, co to za pomnik i co ma symbolizowac. Nie znalazłem dotychczas historii tych pomników i kamienic. Ale postaram się głębiej poszukać i wrócę do tych zdjęć z dodatkowymi informacjami:grin:
Spacerując Pietryną w niektórych bramach można natknąć się na takie oto pokrywy kanałów pamiętające jeszcze czasy... carskie.
[/IMG]
Niemieckie też są.:grin:
Gdy Ruscy opuszczali Łódź, chyba faktycznie się to nazywało Cesarstwo Rosyjskie... :-) Więc nawet nie musieli się fatygować :) :) :)
A a'propos Niemców... to kilkanaście lat temu, gdy jeszcze pracowałem w Łodzi wykopaliśmy kabel telefoniczny z elegancko wklejoną metryką niemieckich inżynierów zapisaną czystym, pięknym gotykiem :) po 100 latach przestał działać...
Łódź była w zaborze rosyjskim, ale sowieci "tolerowali" obecność w mieście zarówno niemieckich jak i żydowskich byznesmenów. Czerpali z tego jakieś korzyści. Po obecności sowietów zostało trochę zabytków. Najładniejszy z nich to cerkiew Aleksandra Newskiego powstała w centrum miasta, przy parku i późniejszym dworcu Fabrycznym. W pobliżu jest ez druga cerkiew św Olgi. Na cmentarzu Doły (wyjazd na Stryków i W-wę) jest cząść prawosławna. Stoi na niej ładna kaplica pogrzebowa.
Taa bo Tą Łódką tak rzucało jak Mońkiem po pustym sklepie. Tu Pruski, tu Ruski, nie mogliście się zdecydować czy co? :mrgreen:
---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post był o 15:59 ----------
Ważne!
Szukam Olytalibów, mieszkających w Mieście Łodzi, jest robota.
Wpisujcie mi się na PW tam napiszę co i jak.