Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
ale 0,3 eV to jest 5 procent... do tego Olympus niespecjalnie chwali się co jest ISO natywnym a co rozszerzonym (trzeba poszukać dopiero w instrukcji)... Jak popatrzeć na zestawienie:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1531&add1=1644
to teza o tych samych matrycach się nie broni, ale wyniki na DxOMark są co najmniej zastanawiające...
Komu wierzyć Panie, no komu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Oczom! Ważenie i mierzenie użytecznej (nie całkowitej) dynamiki jest zupełnie bez sensu, bo to co się dzieje przy dolnej granicy jest sprawą subiektywną. Jeden motyw to przyjmie, inny nie, a poza tym jeden powie, że już szumi beznadziejnie, a drugi - że to ziarno jak z analoga :)
Można sobie zestawiać dynamiki różnych matryc na zasadzie ''lepiej - gorzej'' - ale gadanie o 0,3EV jest niczym podawanie temperatury odczuwalnej na polu/dworze. Kto odczuwa, jak odczuwa? Statystyczny Kowalski, księgowy z zawodu czy może rosyjski drwal z Syberii? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ja i tak nie patrzę w tym momencie na tabelki i wyliczenia DR. Dla mnie liczy się, że daje to zdecydowanie lepszy obrazek niż moje E-30 i wiem, że w wielu sytuacjach obróbkowych miałbym lepszą jakość po prostu. Na razie jednak przed zakupem wstrzymują mnie 2 kwestie. 1 - chwilowy brak kasy. 2 - wizja pojawienia się nowego korpusu pro m43 albo 43. Tyle.
[EDIT]Choć strasznie się łamię jeśli chodzi o GH3. Macałem toto i muszę przyznać, że wielce go pożądam ;-) Szczególnie z 12-35.
T.
Z tego co widzę to samo body jest wycenione na 5399 zł(w fotozakupach). Nie jest to tanio. Z drugiej strony, w kicie z 12-35/2.8 obiektyw wychodzi ponad 1000 zł taniej niż osobno, jeszcze korzystniejsza w zestawie jest cena tego zooma 14-140. Ciekaw jestem, czy ceny tych zestawów będą spadać :wink:.
Wszystko fajnie ale za 6399 jest Nikon D600 a to już zupełnie inna liga.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Na pewno - zwlaszcza wagowo i wielkosciowo. Rozumiem ze ten D600 jest w zestawie z 24-70/2.8?
Bo to jest magia FF - robi zdjęcia bez obiektywu... a nawet bez fotografa. :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Wszystko fajnie ale za 6399 jest Nikon D600 a to już zupełnie inna liga.
No tak, ale D600 to do zdjęć, nie do filmów. A to właśnie doskonałe jakościowo filmy są głównym atutem GH3.
Ciekawe jak wypadłoby porównanie D600 i 24-85 VR z GH3 i 12-35. Cenowo wychodzi podobnie, rozmiarowo na korzyść Panasa, a ciekawe jak z jakością...