Ale zdaje sie wybor jasnych zoomow z AF jest mocno ograniczony :) No i 12-35 przy szklach do Lei i jest dosc atrakcyjny cenowo :D
Wersja do druku
Tia...
2 cm więcej z jednej i drugiej strony i wejdzie FF. Ciężar torby faktycznie na tym ucierpi, a rozmiar to już w ogóle...
Ale ja nie twierdzę, że będą ważyć tyle samo. FF nadal będzie ważyć więcej, ale nie na tyle, aby zrezygnować z wygody użytkowania jednego zooma zamiast żonglerki stałkami i jednej baterii, zamiast żonglowania czterema Ile to będzie różnicy? Pół kilo? Normalnie kręgosłup się może złamać pod takim ciężarem ;)
Czy to jest wątek o obiektywie Panasa o ekwiwalencie ogniskowych 24-70 mm, czy mi się coś pomyliło?
Wiesz - ja mam torbe nie jej zdjecie. Byc moze najmniejsze APSC faktycznie by wlazlo ale D5100 ani 550D z kitowym zoomem sie nie miescily - nie dalo sie zapiac zamka.
Wejdzie moze na szerikosc ale na dlugosc z 24-70 nie ma szans. Porownywalem do K5 z 16-50 - to nie ta kategoria wagowo-wielkosciowa. W porownaniu do 5D m2 z 24-70 to juz w ogole
Juz Ci pisalem ze dla mnie to sztuczny scenariusz - nie znam nikogo kto nosi taki zestaw. Jak nosze wiekszy zestaw szkiel to pokrywam zakres 18-400 dla FF - jakim jednym jasnym zoomem chcesz to pokryc? Pomijam juz fakt tego ze jak uzywam body to z jednym obiektywem podpietym i nadal wazy duzo mniej - noszenie 1,5 -2 kg non stop w rece czy na szyi jakos srednio mi pasuje. No i te spontaniczne reakcje ludzi na widok FF ...
Pytasz mnie czy siebie?
Aaaa - o to Ci chodzi :) Roznice jak dla mnie nie sa wielkie - zwroc uwage na to ze odstepy miedzy wartosciami tez sa coraz wieksze (12-18-25-35) wiec i odleglosci sie zwiekszaja. Co do wielkosci to Huff porownywal do 12/2 wiec chyba nie dziwne ze jest troche wiekszy :)
Z tą żonglerką bateriami to już pojechałeś, hehe. Przecież bateria nie starcza na 10 zdjęć tylko na kilkaset.
Aby zredukować żonglerkę obiektywami proponował bym dokupić jakiegoś PENa, dużo więcej miejsca nie zajmie, a przy okazji będzie też jako zabezpieczenie w razie awarii pierwszego korpusu, więc to też jakiś plus.
Moim zdaniem zestaw który wymieniłeś był nadmiarowy (12, 25, 45 + zoom), bo jeśli stałki pokrywają ładnie zakres 12-45mm to po co zoom? A jeśli jako zoom mamy 12-35mm to tyle stałek nie potrzeba, wystarczy 45mm f/1.8 do portretów z małą GO, na pewno nie brał bym wtedy 12 f/2.
FYI: wg admina 43R to szkło jest kitem do GH3 (FT5), także jak ktoś chce taniej kupić można poczekać i zobaczyć w której opcji wyjdzie taniej.
ale IMO niestety nie ma szans by GH3 + 12-35/2,8 był tańszy niż E-M5 + 12-50