EVF można przecież dokupić , ciękawe czy suma nie wyjdzie taniej niż E-P2 a ma lampę.
Wersja do druku
EVF można przecież dokupić , ciękawe czy suma nie wyjdzie taniej niż E-P2 a ma lampę.
Już Samsung się postara aby z ceną nie przesadzili.
Czy ten metal to jakiś fetysz jest? Co forum o fotografii, to sprawa zawartości metalu w obudowie aparatów rzeczą priorytetową, wręcz ważniejszą od jakości technicznej ujęć czy ergonomii.
Zapewniam, że metal (powiedzmy sobie szczerze - puszka po konserwach nawinięta na korpus z tworzywa) w ep1 nijak nie sprawia, że ów aparat ''ma coś lepiej''. Rzekłbym, nawet gorzej, bo każde lądowanie na ziemi zakończy się pięknym wgniotem. Spód już jest mocno porysowany od samego kładzenia na różnego rodzaju improwizowanych statywach.
No i plastik - jak słyszę to słowo to mi słabo... tworzyw czynnie używanych obecnie są tysiące. To nie czasy przedwojny składające się z bakelitu i kazeiny, obecne tworzywa potrafią być niezwykle trwałe, twarde i elastyczne zarazem. Od dobrej woli (bo w mniejszym stopniu od ceny) zależy, czy producent zastosuje nowoczesne cuda o składzie tajnym jak romans prezydenta czy też przetopki z butelek PET.
Piotr_0602, a jak z AF? Poprawili go w stosunku do poprzedników?
Miałem go może ze 2 godziny w robocie. Nie pracuję w firmie foto więc żadnych testów nie robiłem (ani nie miałem czasu w godzinach pracy). To tylko takie moje subiektywne wrażenia, na szybko... Poza tym EPL1 był z naleśnikiem, a EP1 i EP2 z 14-42. Z naleśnikiem na pewno AF łapał lepiej i szybciej. Jednak zawsze troszeczkę obiektywem musi ruszyć do przodu i do tyłu nim złapie ostrość. Panas G1 z kitem 14-45 jest chyba porównywalny do EPL1 z naleśnikiem, chyba nie szybszy. Z 45-200 na długim końcu chyba nawet wolniejszy.
Z naleśnikiem EPL1 nie miał problemu ze złapaniem ostrości, a EP2 z zoomem w pomieszczeniu miewał w ogóle czasem problem ze złapaniem w nieco ekstremalnych warunkach, a EPL1 z naleśnikiem w tych samych warunkach (te samo biuro, zdjecie pod okno) nie.
wiecie może kiedy ten Olympus bedzie w sklepach? podobno mial byc "od marca"...
Dzięki Piotr. Mniej więcej o takie subiektywne odczucia mi chodziło. Rozumiem, że jest nadzieja, że AF może być lepszy. Ale pewność dopiero będzie można mieć po dokładnych testach.
Na pewno dużo zależy też nie tylko od puszki ale i od obiektywu. Z tego artykułu wynika, że nowe obiektywy Olympusa będą miały inną konstrukcję zapewniającą większą szybkość i będą cichsze. Zobaczymy, może Olympus dogoni Panasonica w szybkości AF. I może wypuści też większy model taki jak G1 (z obracanym ekranem i wbudowanym wizjerem). Taki model lepiej by pasował do tego superzooma 14-150.
Relacja Optycznych z polskiej premiery E-PL1:
http://www.optyczne.pl/166.1-artykuł..._Warszawa.html