1 załącznik(ów)
Odp: fotoamator2891... początki
Obciąć całe ciemne dół i górę dzięki czemu barwy zajmą cały kadr, powinno być dużo ciekawiej.
Na bardzo szybko obróbka w IrfanView (załącznik): obcięcie ciemnych brzegów, ogólne rozjaśnienie gamma, zwiększenie nasycenia, zwiększenie niebieskiego, lekkie zmniejszenie zielonego. Nie jestem pewien efektu, bo mam marny ekran w laptopie w pracy, ale jest chyba ciekawiej. Ponadto kadrowanie z proporcjami na oko (circa 3:2 a właściwie 2:3).
tęcza jednak najlepsza w plenerze : )
1 załącznik(ów)
Zrobiłbym w kadrowaniu 3:2 ciachając trochę góry i trochę dołu. I może z filtrem polaryzacyjnym, by wyeliminować odbicia.
Tło jest naprawdę bardzo ładne, zastanowiłbym się, czy nie wykorzystać go do fotek innych obiektów.
EDIT:
Dopiero teraz mogę pobawić się fotką.
Obciąłem górę i dół do formatu 7:5 (niewiele wnosiły), rozjaśniłem cienie i przygasiłem światła w krzywej tonalnej (by rozjaśnić tło i zlikwidować nadmierne odblaski owoców), lekko podbiłem kontrast (by nadać obrazowi żywości), znacznie podbiłem nasycenie (by uzyskać odpowiednie kolory w zbyt jasnych partiach, tło wygląda na tak samo ciemne, bo nasycenie zmniejsza wuizualną jasność obrazu), użyłem fitra zimnego (bo tak :) A na poważnie - uwydatnia zimne kolory obiektu i tła ).
Nie jestem przekonana co do tych odblasków. Chociaż ja znawczynią martwej natury i podobnych kompozycji nie jestem.
Tak wiem, nie umiałem zapobiec przepałom na słoju...:( Co do kompozycji... Podobały mi się elementy ułożone warstwami zamknięte w smukłym naczyniu :) Kolor wody też daje dużo do życzenia. :( Pozdrawiam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
fotoamator2891
Tak wiem, nie umiałem zapobiec przepałom na słoju...:( Co do kompozycji... Podobały mi się elementy ułożone warstwami zamknięte w smukłym naczyniu :) Kolor wody też daje dużo do życzenia. :( Pozdrawiam :)
Może polar by Ci pomógł!!
Ten żółty liściasty jakiś nieprawdziwy jest i niebieskawa ziemia na ścieżce. Przyznaj się kombinowałeś?
naprawde nic nie kombinowalem :) Dodalem odrobine kontrastu, nasycenie i po zmniejszeniu wyostrzylem :)