Czy w G1 jest migawka szczelinowa skoro taka głośna? Wydaje się to nieprawdopodobne. Bo centralne migawki są bardzo dyskretne.
Wersja do druku
Czy w G1 jest migawka szczelinowa skoro taka głośna? Wydaje się to nieprawdopodobne. Bo centralne migawki są bardzo dyskretne.
Na to wygląda
http://panasonic.totu.pl/prodinfo.php?item_id=3150
No niech mnie ktoś oświeci, po co w kompaktach migawka. Na pewno nie robią tego dla zabawy, tylko z jakiegoś konkretnego powodu. Którego ja nie znam.
Matryca w kompakcie nie działa non-stop ? Kompakty mają przecież live view. Rozumiem, że zastanawiasz się dlaczego nie jest rejestrowany obraz "softowo" z danego czasu naświetlania matrycy czy coś w tym stylu czy też właśnie poprzez migawkę?
No to aby sprawę zaciemnić - jeżeli w kompakcie jest migawka centralna - w obiektywie - to skąd się bierze obraz na wyświetlaczu LCD? A ponoć rzeczywiście migawka mechaniczna w lepszych kompaktach występuje bo włączanie i wyłączanie matrycy skutkowałoby zakłóceniami np. bloomingiem.
Casio którego posiadałem umiał zrobić DFS dla zdjęć nocnych, na elektronicznej się tego zrobić nie da.
http://www.steves-digicams.com/techcorner/sep_2007.html
Co prawda jest to stary art. ale zawiera odrobinę informacji.
*** Wydaje mi się *** ze elektroniczna migawka wpływa negatywnie na zapisany (zapamiętany ładunek) obraz zaszumiajac go na tyle ze nie nadaje się do robienia zwykłych zdjęć, brak migawki spowodowałby również brak trybu DFS. W trybie szybkim LV nie ma to takiego znaczenia, zresztą założę się ze na LV widać szum nawet przy dobrym oświetleniu (zwłaszcza w trybie zoom), a właśnie w tym trybie elektroniczna migawka działa non-stop.
No to jak ten G1 się mocno tłucze to dla mnie lipa. Potrzebuję cichutkiego aparatu. Nawet ostatnio mi chodził po głowie ten model. Zastanawiałem się nad G1 i lumixem lx3. Ale skoro ten pierwszy jest głośny to dla mnie do streeta bezużyteczny.
Ktotek, Ty miałeś to w łapkach. Bardzo to to się tłucze?
Tak tylko tutaj w grę wchodzi wielkość matrycy i związanej z tym wielkości samej migawki !
przy cenie i przeznaczeniu G1 porównanie do F6 to żart?