Zainspirowany tym pomyslem zrobilem test na swoim 14-54 ... i stwierdzilem to samo :)
Tzn. uzylem przycisku podgladu glebi ostrosci.
Wersja do druku
Ja mogę się też przyłączyć do waszych doświadczeń. Przysłona sie przymyka ale na tyle mało, że nie zauważyłem ażeby miało to jakiś istotny wpływ na GO.
Ja mam E-520 i też wybrałem 14-54 zamiast 12-60 choć miałem kasę na 12-60. Niczego nie żałuję, a zaoszczędzone pieniądze wydam na kolejny obiektyw. Będzie to 9-18.
Nie wiem czy to już było i czy ktoś już z was prubował tego patentu z robieniem zdjęć z wciśniętym release button.
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=31310499
Mi tam z pobieżnych testów wychodzi jakieś 0.3 ev jaśniej na 14mm w 14-54 czyli pewnie jakieś f2.5, niewielka różnica ale czasem może się przydać :)
Właśnie przeprowadziłem sobie test:
E3+1454 14mm tryb M iso200 2.8 1/15s 0EV
ten sam kadr z odłączoną komunikacją
E3+1454 14mm tryb M iso160 f/? 1/15s 0EV
Sama automatyka wycenia odłączenie obiektywu na +0.3EV (skompensowałem to poprzez zmianę iso na drugim zdjęciu), jednak jak się popatrzy w histogram to drugie zdjęcie jest jednak zdecydowanie jaśniejsze (choć nie ryzykowałbym stwierdzenia, że to kolejne +0.3EV). Wynikałoby więc z tego, że odłączone 1454 na szerokim kącie ma światłosiłę na poziomie f/2.2-2.5.
fotki wstawie dopiero za tydzien (nie mam jak z pda z gor) ale jesli ktos zastanawia sie nad przesiadka z kita na 14-54 to zdecydowanie polecam! AF, jasnosc, ergonomia - rewelacja! Pierscien zmiany ogniskowej spokojnie obsluguje nawet w rekawicach narciarskich! To samo w 14-42 bez szans.no i jak fajnie rysuje. Powiem szczerze iz kupujac E420 mialem w glowie zakodowane, ze to "prawie lustrzanka" ale po podpieciu 14-54 robi sie z tego fajna maszyna! No i wazy prawie nic w sumie :)
Od wczoraj posiadam ZD 14-54 do mojego E-510. Nie byłem pewny co do zmiany z kita, ale muszę przyznać, że różnica w jakości zdjęć jest widoczna.
Wygodniej się też trzyma cały zestaw. Tzn ja na 14-42 na czasie 1/30 miałem problem z nieporuszeniem zdjęcia a tutaj nawet 1/10. Nie za bardzo jeszcze wiem na jakiej przesłonie rysuje najlepiej ale wszystko w swoim czasie:)
Naprawdę wszystkim polecam, nie warto inwestować 1000zł więcej w ZD 12-60 różnica jakości właściwie nie zauważalna a cena i waga robi swoje...
I czy za takie drobiazgi warto dopłacać, zwłaszcza gdy fotografia to hobby a nie praca. :grin:
Witam! Może ktoś doświadczony podzieliłby się doświadczeniami z użytkowania szkieł 14-54 i 12-60. To drugie jest właściwie dwa razy droższe od pierwszego i nie wiem, czy przekłada się to na jakość zdjęć, a jeżeli tak, to w jakim stopniu. Chciałbym kiedyś wykorzystać jeden z tych obiektywów w E-510 i jestem również ciekawy, co te obiektywy dają w porównaniu z kitowymi. Pozdrawiam!
woj