Zdecydowanie bardziej zainteresowałoby mnie jakieś porównanie XF23 z XF35. Pewnie takie też zrobisz :-)
Wersja do druku
Zdecydowanie bardziej zainteresowałoby mnie jakieś porównanie XF23 z XF35. Pewnie takie też zrobisz :-)
Mogę zrobić, chociaż nie planowałem. 35-tka będę sprzedawał.
Nie ukrywam, że z chęcią bym zobaczył jak te dwa obiektywy się spisują na pełnej dziurze i powiedzmy na f/5,6. Zwłaszcza ciekawi mnie ostrość w centrum i na brzegach przy odległości 3-5 metrów.
Ale chcesz porównać ostrość czy głębię ostrości? Jeśli to drugie, to zdjęcia mają być zrobione z tego samego miejsca, czy z różnych odległości, żeby obiekt wypełniał kadr w takim samym stopniu?
Zdecydowanie zależy mi na porównaniu samej ostrości. GO jest dla mnie drugorzędna.
To tak na szybko, na razie tylko pełna dziura, bo nie mam za bardzo czasu:
Załącznik 109685
pełen kadr
Załącznik 109684
centrum
Załącznik 109683
brzeg
Po lewej 23, po prawej 35. Różnice niewielkie na korzyść tego pierwszego, ale biorąc pod uwagę, że 35-tka jest dużo tańsza, to jeśli tylko komuś pasuje taka ogniskowa, to nie wymieniałbym tego szkła.
Zdjęcia na innych przysłonach i porównanie GO zrobię później.
Dzięki, faktycznie 23ka ostrzejsza ale 35ka też daje radę. Z ciekawością zobaczę następne porównania.
Zwłaszcza na brzegu 23 jest ostrzejsza, bo w centrum to różnica nie tak wielka dla mnie.
Coś chyba pokręciłeś, wygląda że, że to Fuji przekłamuje z iso bo niby z X-e1 trochę jaśniej ale ???
Camera Make = FUJIFILM
Camera Model = X-E1
Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/17 second ===> 0.05882 second
Lens F-Number / F-Stop = 14/10 ===> ƒ/1.4
Exposure Program = aperture priority (3)
ISO Speed Ratings = 200
Camera Make = Canon
Camera Model = Canon EOS 5D Mark II
Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/15 second ===> 0.06667 second
Lens F-Number / F-Stop = 2/1 ===> ƒ/2
Exposure Program = aperture priority (3)
ISO Speed Ratings = 200
:roll: