Powyższe to kolejny dowód potwierdzający tezę rosyjskich naukowców na istnienie nerwu łączącego oko z dυpą
http://www.youtube.com/watch?v=-LexPJIx_ok
PS.
Bogdan, sorry, ale nie dało się inaczej wrzucić linka do strony na youtube :|
Wersja do druku
Powyższe to kolejny dowód potwierdzający tezę rosyjskich naukowców na istnienie nerwu łączącego oko z dυpą
http://www.youtube.com/watch?v=-LexPJIx_ok
PS.
Bogdan, sorry, ale nie dało się inaczej wrzucić linka do strony na youtube :|
Urokliwy ten cmentarzyk. Ja czekam na Twój przewodnik. Materiał już masz.
Bardzo zaciekawił mnie tytuł wątku, weszłam...i zdjęcia rewelacyjne, bardzo klimatyczne i zatrzymuje na dłużej, gratuluję ;) super! Tym bardziej mi się podoba, że to moje tematy-klimaty :D
Kolejne ciekawe miejsce i kawałek historii. Cmentarz faktycznie bardzo zadbany.
Czekam na kolejne odsłony.
Pozdrawiamy
Dzięki Igorra :)
Maciek ma rację - urokliwy i cichutki ten cmentarzyk. Najfajniejsze tu w Beskidzie są te niespodzianki. Idziesz, idziesz i napotykasz albo cmentarzyk, albo cmentarz choleryczny, albo maleńką wioseczkę z prostą i kolorową cerkiewką. A wszystko to utopione w dolinach lub na zboczach gór, między lasami.
I ludzie. Tyle chodzę, wypytuję w sumie o nieswoje rzeczy. Zawsze uzyskam odpowiedź, nawet więcej - czasem całą powieść, historię.
Pamiętam jak dawniej Łemkowie ukrywali swoją przynależność etniczną i narodową. Dziś z dumą się tym chwalą. W sumie jak kiedyś apz pisał w mojej opowieści o Łosiu, dostali łomot z każdej strony... od faszystów i komunistów, od Rosjan, Niemców, Polaków, Austriaków. Można by tak ciągnąć.
Dziś końcówka cmentarzyka z Pętnej. Miajsca gdzie spoczywają Austriacy i Rosjanie - chłopcy, którzy zginęli nie na swojej ziemi, w walce o nie swoje cele.
Jeszcze dwie informacje, których w poprzedniej wrzutce nie napisałem. Miejsca pochówku są otoczone głazami z kamienia łamanego, i sa dwa rodzaje krzyży - lotaryński i łaciński. I oczywiście duży krzyż centralny z blaszaną osłoną - cecha charakterystyczna projektanta Hansa Mayra.
Nie zapomniani, ktoś lampkę zaświecił.
1007. Załącznik 103996
1008. Załącznik 103997
Większy grób zbiorowy, na którym kiedyś na tych stellach były wykute nazwiska. Dziś nieczytelne.
1009. Załącznik 103998
1010. Załącznik 103999
1011. Załącznik 104000
1012. Załącznik 104001
1013. Załącznik 104002
Ktoś pamięta o tych grobach skoro znicz jest. :grin:
Dobrze ze takie miejsca nie są zapominane .