Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Heniu z korektą balansu to ja się muszę dłużej pobawić, bo używam tylko OL Viewera i wyostrzam w Gimpie. Na mnóstwie fotek się to sprawdziło które ostatnio zrobiłem i wstawiłem. Ale nie na wszystkich i to jest powód do powtórki. Coś mi tu nie pasuje, nie ze wszystkim sobie radzę- wiem o tym.:grin:
Dlatego też pokazałem trochę fotek bo chciałem poczytać opinii forumowiczów.
A z odszumianiem radziłem sobie do tej pory najprostrzymi metodami- ułatwiając sobie życie dziennymi kadrami. Powiesz łatwizna- tak, bo nie było okazji na wieczorne foty. Sam sobie taką stworzyłem, żeby mieć materiał do nauki. Ale to trochę potrwa.:grin:
Piszesz, że masz Gimpa - w nim jest tyle filtrów do oszumiania... począwszy od ISO noise reduction do odszumiania wavelet.
Gimp nie jest tylko do wyostrzania. Dodaj kontrastu lokalnego, popraw temperaturę zdjęcia, barwa, nasycenie, zafarb - to i wiele więcej. A wszystko po polsku :D
Boguś ja już trochę prubowałem, ale..........masakra mi wyszła:wink: i mnie ostudziło. To wymaga czasu, mam materiał wieczory są długie, pobawię się teraz więcej. :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Boguś ja już trochę próbowałem, ale..........masakra mi wyszła:wink: i mnie ostudziło. To wymaga czasu, mam materiał wieczory są długie, pobawię się teraz więcej. :grin:
Rzekłeś, teraz do roboty! Czekamy na efekty.
To zróbmy zabawę, w Twoim wątku.
Ty dajesz RAW-a, Ty i ja wywołujemy od początku do końca, do zdjęcia które zaprezentujemy. Ty napiszesz co robiłeś, i ja tak samo. Potem Ty robisz tak aby Twoje osiągnęło przyzwoitą jakość, posilkując się tymi wskazówkami które zawarłem w opisie wywoływanej fotki.
Nie żebym był jakimś "miszczem" obróbki :mrgreen: , ale Gimpa znam dość dobrze.
A może to Twoje będzie lepsze ? - z czego bym się bardzo ucieszył :D
Możesz także takiej zabawy spróbować (przez ó się pisze) ... np z Heniem.
I jeszcze ostatnia uwaga - tu helmuth ma 100% racji. Miałeś okres, że wstawiałeś dobrze dopracowane zdjęcia. Pamiętasz wątek o prostowaniu ? - potem Twoje zdjęcia miały pion i poziom i balans i kadrowanie i ... były niezłe.
A potem znów, poszedłeś w ilość, a jakość się zgubiła.
Pomyśl, czy nie lepiej wstawić do wątku dwa dobre zdjęcia, zamiast siedmiu, ośmiu takich se. Przecież czas Cię nie goni, nie masz zadań domowych jak ja (odkurzacz) :mrgreen:
Nie gniewasz się ? :-P
Z ostatnich podobają się #2327 ; 1,2 i 3. Swoja droga mógłbyś zachować ciągłość numeracji:)
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Są programy do odszumiania
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Piszesz, że masz Gimpa - w nim jest tyle filtrów do oszumiania... począwszy od ISO noise reduction do odszumiania wavelet.
Przyznam nie wiem które byście poddali tu odszumianiu bo zbyt szumu nie widać. Po prawdzie na # 2334 prawie nic nie widać i takiego zdjęcia bym nie wstawiał.
W ogóle ostanie nocne mało ciekawe po prostu. Lepiej chyba robić te nocne jak jeszcze niebo nie jest całkowicie czarne, a takie jest w zdjęciach 7,8,9 i 10 z postu #2332
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przyznam nie wiem które byście poddali tu odszumianiu bo zbyt szumu nie widać.
Ja bym odszumiał te, na których pojawi się szum po rozjaśnianiu cieni. :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja bym odszumiał te, na których pojawi się szum po rozjaśnianiu cieni. :-P
Takiej odpowiedzi się domyślałem:) Z swojej strony bym radził Bikerowi skoro jak pisał używał statywu i zdaje się iso 100 (bardzo słusznie zresztą) aby wprowadził korektę ekspozycji na plus co by już na wstępie otrzymać lepszy "materiał" do ewentualnej obróbki. Jest coś takiego jak podgląd zdjęcia, czy lepiej histogram i już coś tam na początku można ocenić.
1 załącznik(ów)
Wystraszyliscie @bikera, albo zabral sie do roboty... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Wystraszyliscie @bikera, albo zabral sie do roboty... :mrgreen:
Zabrał się... .
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Boguś ja już trochę prubowałem, ale..........masakra mi wyszła:wink: i mnie ostudziło. To wymaga czasu, mam materiał wieczory są długie, pobawię się teraz więcej. :grin:
Trzeba było próbować, pewnie by lepiej wyszło :p