Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Wersja do druku
Góry na 2003 mnie urzekły:-)
Szwecja nostalgiczna podoba mi się.
TJ
Oooo, wrócił - dobrze :)
Qwyszomirze to rezerwat Junkerdalsura i widok na piękny szczyt Solvagtind.
Też mi się bardzo podoba. ta górka. :)
To bardzo miłe. :)
Każde wakacje kiedyś się kończą. :mrgreen:
.
.
2003 - bardzo fajne. Gotowi na przyjęcie 'statku matki' ;-)
Obawiam się że jednak kosmici nie przybędą... :)
Park Narodowy Rago.
Można śmiało napisać, że większość fajnych norweskich miejscówek znajdziemy w okręgu Nordland. Tam "Rządzą" góry.
Rago leży niedaleko Fauske, opodal drogi E6. Więc dojazd jest łatwy i przyjemny. Stąd też jest blisko do Bødø, skąd odpływają promy na Lofoty.
Na terenie parku jest kilka ścieżek, którymi można wędrować z zachwytem wymalowanym na twarzy. Najbardziej znana jest sześciokilometrowa i zarazem najkrótsza trasa do jeziora Litlverivatnet,
z którego spada w dolinę piękny wodospad Wærivassfossen. Pozostałe ścieżki przekraczają długość 10 km.
Aby dotrzeć do wodospadu. Spędzić tam trochę czasu i wrócić do auta, trzeba zarezerwować cały dzień.
W miejscu tym pogoda jest dość kapryśna i nie wiadomo czy się nie załamie i zacznie lać deszcz. Tak miałem rok temu, i musieliśmy się poddać.
W tym roku trafiliśmy całkiem fajnie.
Jedyną trudnością w robieniu zdjęć jest kierunek spadku wodospadu. Kierunek północno zachodni nie jest za dobry. Wodospad prawie cały dzień jest w cieniu.
Często też trzeba robić zdjęcia w kontrze....
Ale samo miejsce jest piękne i gorąco polecam. Najlepiej w pierwszej połowie lipca.
2006
Załącznik 257714
2007
Załącznik 257715
2008
Załącznik 257716
2009
Załącznik 257717
2010
Załącznik 257718
2011
Załącznik 257723
2012
Załącznik 257720
2013
Załącznik 257721
2014
Załącznik 257722
.
Miejsce faktycznie bardzo piękne. A dron umożliwił zrobienie świetnych kadrów 2012 i 2014 - one są w/g mnie są najlepsze z tej serii.
Popieram Marka, a dodam jeszcze, że bonsai z 2008 jest super :)